10 fontos dolog, amit tudni kell az idei STRAND Fesztiválról

DVAST20220818107
2023.08.23. 13:27 Módosítva: 2023.08.24. 11:28
A tervezettnél egy nappal korábban, már augusztus 23-án, szerdán elstartol a STRAND Fesztivál Zamárdiban, ahol a nyitónapon a brit Gorgon City lép színpadra, emellett azonban még temérdek olyan érdekesség és tudnivaló van, amelyeket jó észben tartani. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Minden egyes nyári fesztivál előtt komoly kihívást jelent, hogy a szórakozni indulók mindenre és mindennel felkészüljenek, így a most elrajtoló, 2023-as STRAND Fesztivál esetében is érdemes néhány fontos dolgot tudni, mielőtt valaki átlépi a Balaton-parti helyszín kapuját. Az idei fellépőkre természetesen már korábban fény derült, ahogyan arra is, hogy ezúttal kedvezményesen közelíthető meg a fesztivál busszal és vonattal, a mai nyitány előtt pedig egy útmutatót is összeállítottak a szervezők arra vonatkozóan, mivel várják idén a vendégeket. 

És hogy mi az a 10 legfontosabb dolog, amit mindenkinek tudnia kell az idei STRAND-ról? 

1. Már szerdán elindul a STRAND

A tervezettnél egy nappal korábban, már augusztus 23-án, szerdán elstartol a STRAND Fesztivál Zamárdiban, ahol

a nyitónapon a Balaton Partján a brit Gorgon City lépszínpadra.

A csütörtöki program már elővételben telt házas, a péntek–szombati napokra azonban még korlátozott számban kaphatók jegyek. Újdonság, hogy idén a 10 év alatti gyerekeknek sem ingyenes a STRAND Fesztivál: ők egy rajzot kell hogy hozzanak magukkal, amely a Balatont vagy cirkuszi hangulatot ábrázol, a képért cserébe pedig ők is karszalaghoz jutnak.

A STRAND a MOL Nagyon Balaton egyik legfontosabb eseménye, hiszen ez a szezon végén a legnagyobb turisztikai forgalmat generáló esemény a Balaton Régióban.

2. STRAND Cirkusz – mindenkire szerep vár

Miénk ez a cirkusz, itt mindenkire szerep vár

– ahogy az LGT dala is tartja, vagyis a színpadon és a nézőtéren is bárki aktív részese lehet a cirkusz izgalmas világának. A koncertek között a Fővárosi Nagycirkusz és Kiss V. Balázs bűvész világszámokkal érkezik Zamárdiba, míg a fesztivál területén a Karzat Színház és a Vándorvurstli, a Piros Orr Alapítvány bohócai, a Rippel fivérek és számos zsonglőriskola várja a vendégeket.

A STRAND a koncertek mellett így rengeteg más élményt is ígér a közönségnek.

3. Két nagyszínpad egy helyen, és még rengeteg helyszín

Idén nemcsak cirkusszal, de egy sajátos ötlettel is várja közönségét a STRAND Fesztivál. A balatoni panorámás, szabadtéri MOL Nagyszínpad mellett egy nagy és nyitott sátorban épül fel a Foodora Nagyszínpad. Itt a koncertek kora délutántól hajnalig egymást érik.

Ugyancsak koncertekkel várja a rajongókat a Borsodi Színpad, a Petőfi Színpad, a Telekom Kraft Színpad, a Kinley Stage és a Jagermeister Arena. Az éjjeli órákban ráadásul a Kraft Kertben Járai Márk a házigazda, itt alkalmanként 3-3 zenész ül a tábortűz mellé egy szál gitárral és szívet melengető dalokkal.

Eközben a fesztivál túlsó végében a STRAND Kertmozi naponta két filmmel és popcornnal várja a nézőket. A STRAND ezúttal igazán izgalmas és friss, aktuális zenei produkciókkal rukkolt elő. A zárónapon, szombat éjjel a Purple Disco Machine első alkalommal lép hazai színpadra, a Grammy-díjas német producer napjaink egyik legkeresettebb művésze, akinek dalai a rádiók és a streamingplatformok legnagyobb kedvencei.

4. STRAND Csúszda – 200 méter suhanás a közönség fölött

Idén a STRAND Fesztiválon épül fel a Balaton minden bizonnyal legmagasabb tornya is. A Magyar Honvédség közreműködésével működő, 25 méter magas komplexum tetejéről a bátor jelentkezők egy közel 200 méteres pályán csúszhatnak végig a közönség felett, a színpadok előtt.

Szombaton ráadásul az elmúlt időben több sebből vérző Valmar csapata is vállalkozik erre, a szerencsések pedig velük együtt csúszdázhatnak. A STRAND-on emellett lesz még óriáskerék, bungee jumping, katapult és természetesen dodzsem is!

5. ARTPART – a kortárs művésztelep

A STRAND szervezői a kezdetek óta nagy figyelmet fordítanak a kortárs képzőművészetre is. Ezúttal a fesztivál közepén egy igazi művésztelep alakul, hat konténerben számos galéria, rengeteg művész személyesen, a csodálatos alkotások pedig eredetiben láthatók, miközben a közönség a művészekkel együtt alkothat.

Az ArtPart programban részt vesz többek között Bereczki Kata, Ef Zámbó István, Fehér László, Győri Márton, Labrosse Dániel, Marosi Panni, Shane54, Sibitka Panni, Soós Nóra és Weiler Péter is. Ugyanitt kiállít a friss Best of Balaton-díjas balatonoffseason, a Főfotó Galéria és Az én lemezem fotókiállítása is látható lesz, ahol magyar sztárok mutatják be a számukra legfontosabb lemezeket.

6. UNICEF-kampány az iskolai bántalmazás ellen

A STRAND Fesztivál elsőként csatlakozott az UNICEF programjához, amelyben zenészekkel emelik fel a hangjukat az iskolai bántalmazás ellen. A Halott Pénz, T. Danny, a Bagossy Brothers Company, Columbo és Lil Frakk mellett sok más művész is részt vesz abban a kampányban, amely a STRAND összes színpadának kivetítőjén látható lesz négy napon át.

Ennél sokkal fontosabb ügyre nem is hívhatnák fel a rendezők a figyelmet, ugyanis

A magyar középiskolások 85 százaléka számolt be arról, hogy már zaklatták az iskolában, 66 százalékukat pedig rendszeresen érte vagy éri fizikai, lelki vagy verbális erőszakkortársaitól

– tárta fel a bullying aggasztó hazai elterjedtségét az UNICEF Magyarország felmérése. A gyermekjogi szervezet a téma fontosságára és súlyosságára igyekszik nyár végi kampányával felhívni a figyelmet. Arra, hogy a szemlélődőnek is lehet felelőssége.

7. Indul a legnagyobb kidobós

A nyárból a zene és a szórakozás mellett a játék sem maradhat ki, így egy pillanatra az idei STRAND-on is újra gyerekké válhat bárki. Csütörtökön ugyanis a nagyszínpadok előtti küzdőtéren ezernél is több labdával indul az ország legnagyobb kidobós játéka.

A tét pedig igazán nagy: a győztes eldöntheti, hogy melyik aznapi koncertet szeretné párjával, barátaival együtt a színpadról nézni.

A választék parádés, hiszen ezen a napon Azahriah, Beton.Hofi, Dzsúdló és Krúbi is koncertezik a STRAND nagyszínpadain.

8. Podcasterek és influenszerek is a STRAND-on

Először épül fel hazai fesztiválon olyan ház, ahol négy napon át a legismertebb influenszerek „laknak” majd – az MBH Bank X PFR Influencer Club House délutántól hajnalig interaktív programokkal várja a fesztiválozókat.

A szomszédos Kraft Kert színpadán pedig a Telekom Podcast Fest népszerű podcastereket és vendégeiket vonultatja fel: a Pamkutya, Kadarkai Endre, Zacher Gábor, Ördög Nóri, Gyurta Dani és még a Besúgó című sorozat sztárjai és alkotói is jelen lesznek a vízparti látványstúdióban, így nem csak az esti koncerteken lesz érdemes hegyezni a füleket. 

9. Street Kitchen – a legjobb hazai food truckok

Egy fesztivál nem csak a zenéről, azaz a kulturális táplálékról és az italokról szól, emiatt a STRAND szervezői a Street Kitchen csapatát kérték fel arra, hogy ők

válasszák ki, mely éttermek és  food truckok vegyenek részt a fesztiválon, így nagy csalódás senkit sem érhet. 

A széles kínálat garantált és ma már az is, hogy minden konyha legalább egy ételt 2500 Ft-os ár alatt kell hogy kínáljon a fesztivál területén.

10. A Balaton Ünnepe a fesztiválon

Végül fontos kiemelni, hogy augusztus 26-án, szombaton este a STRAND keretein belül rendezik meg az idei „Balaton Ünnepét”. Ezen a napon a fesztiválra várják a Best of Balaton neves kurátorait és az előző évek Best of Balaton ajánlatai mellett azt a 22 újat, akiket idén a közönség ajánlott a kurátorok figyelmébe.

Idén a Mol, az Index és az NBH Bank is különdíjat ad át a helyszínen.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)