2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Van olyan ország, ahol Kevin Spacey már visszatért és életműdíjat is kap

2024.07.03. 18:58
Olaszország sokkal megbocsátóbbnak tűnik Kevin Spacey szexuális zaklatásos ügyei után, mint a világ többi része, hiszen júliusban már a második életműdíjat kapja Taormina történelmi városában, illetve két nagyjátékfilmben is főszerepet kapott az elmúlt időszakban. A hollywoodi visszatérés talán még odébb van, de valószínűleg így már kevésbé lesznek anyagi gondjai a kétszeres Oscar-díjas színésznek.

Kevin Spacey júliusban a dél-olaszországi Taormina történelmi városában rendezendő gálaesten kapja meg a Nemzetek Díja életműdíjat. A szervezők szerint a Közönséges bűnözők és az Amerikai szépség Oscar-díjas színésze egy rövid színpadi előadást is tart a július 21-én Taormina 4000 férőhelyes görög–római színházában tartandó eseményen – írta meg a Deadline.

Az esemény, amely része az ókori műemlék amfiteátrumban egész nyáron át tartó kulturális rendezvények programjának, nem kapcsolódik a július 12. és 19. között zajló Taormina Filmfesztiválhoz. 

Spacey továbbra is küzd az ellene felhozott szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakkal, amelyeket eddig tagadott.

A színész Anthony Rapp által az Egyesült Államokban 2022-ben indított testi sértési perben nem találták felelősnek, és egy 2023-as brit perben is ártatlannak találták négy férfi állításával kapcsolatban, de 2025-ben újabb polgári perrel néz szembe az Egyesült Királyságban, amit egy férfi indított, aki szerint a színész szexuálisan bántalmazta őt, ami „pszichés károkat” és „anyagi veszteséget” okozott neki.

Spacey több interjúban elmondta, hogy a múltban viselkedhetett helytelenül, de tagadja, hogy ez törvénytelen lett volna.

A jelenleg 18. alkalommal kiosztott Nemzetek Díját korábban többek között Gina Lollobrigida, Claudia Cardinale, Gerard Depardieu, Ferzan Özpetek, Daniel Brühl, Nicola Piovani, Abel Ferrara és Vittorio Storaro is megkapták.

2023-ban a díjat F. Murray Abraham színész kapta, aki 1985-ben Milos Forman Amadeus című filmjében nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, nemrég pedig az HBO A fehér lótusz című, Taorminában játszódó antológiasorozatának második évadában tűnt fel.

„Határtalan tehetség”

A Nemzetek Díját Olaszország szenátusa és Szicíliai Régió védnöksége alatt adják át, az eseményt Michel Curatolo irányítja Marco Fallanca művészeti tanácsadó közreműködésével.

Kevin Spacey a film- és színháztörténet időtlen óriása, aki kétségtelenül megérdemli a lehetőséget, hogy visszanyerje karrierjét

– mondta Curatolo és Fallanca.

Fallanca korábban részt vállalt abban is, hogy 2023 januárjában az észak-olaszországi Torinóban, az olasz Nemzeti Filmmúzeumban életműdíjat adjanak Spacey-nek. Akkor az ünnepség Spacey első nagy nyilvános szereplését jelentette azután, hogy 2022 októberében egy New York-i esküdtszék felmentette a Rapp által indított 40 millió dolláros per vádja alól.

Spacey mindössze két játékfilmben szerepelt azóta, hogy 2017-ben először merült fel ellene egy sor szexuális visszaéléssel kapcsolatos vád, ami kisiklatta a karrierjét, és a Netflix is kirúgta őt a Kártyavár című sikersorozatból – amelyről korábban szintén elég élesen nyilatkozott a színész.

Úgy tűnik, Spacey biztos menedéket talált Olaszországban, ahol megkapta 2017 utáni első nagyvásznas szerepét Franco Nero olasz rendező The Man Who Drew God című detektívtörténetében, és az ördög karakterét is a The Contact című készülő thrillerben.

A taorminai filmfesztivál Olaszország egyik legrégebbi filmünnepe, és igazi kiváltság, hogy ízelítőt kaphatunk korunk egyik színészi nagyságának alakításából. Mind a közönsége, mind a szakma minden egyes nap hiányolja határtalan tehetségét, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen páratlan művész mellett állhatunk

– tette hozzá Curatolo és Fallanca.