Kiégtek a nagy rendezők Hollywoodban

2013.07.04. 09:23

Kultikus rendezők hagynak fel a mozizással, mert úgy érzik, hogy a filmipar mai viszonyai közé már nem férnek bele, inkább sorra nyugdíjazzák magukat.

David Lynch 10 egészestés filmet rendezett, ami nem valami eget rengetően sok. A legutóbbi ilyen alkotása, az Inland Empire már 7 éves. A közelmúltban ugyan rendezett a Nine Inch Nails zenekarnak egy klipet, de ez minden. A neves rendezőnek egyelőre halvány fogalma sincs, hogy a filmgyártás világában mi lesz vele, azt mondja, hogy egy sorozatot szívesebben csinálna. „A televízió most sokkal érdekesebb, mint a mozi” - közölte. Jelenleg is a tévének dolgozik, ugyanis egy kocsmárosnak kölcsönzi a hangját a The Cleveland Show című animációs sorozatban. Július 15-én fog megjelenni második albuma The Big Dream címen. Közben persze már repkednek a pletykák és mindenki remeg egy új Twin Peaks ötlete hallatán, de hivatalosan erről semmi hír sincs.

Bernardo Bertolucci sem érzi már magában a filmkészítéshez nélkülözhetetlen kurázsit. Az Álmodozók készítőjének majdnem egy évtizedbe telt, hogy újabb filmet készítsen és kritikusok sem voltak túlzottan lenyűgözve az Én és te című alkotásától. Azt mondták, hogy Bertolucci már soha sem fog olyan filmet rendezni, mint amilyen például az Álmodozók volt. Ez részben pár éve történt balesetének is betudható, ami miatt hátra levő életét kerekesszékben kénytelen tölteni.  „Nem tudok járni. Pár éve volt az a pillanat, amikor úgy gondoltam, hogy nem tudok több filmet csinálni.” Amint megbékélt saját állapotával, azt is meglátta, hogy az amerikai filmipar lassan nyugdíjba fogja küldeni. „Régen szerettem a hollywoodi filmeket. Nagyszerű pillanatok voltak, de sajnálatos módon azok az idők már rég elmúltak.”

Quentin Tarantino szerencsére még nem tartozik a kiégett filmrendezők közé. Azt mondja, hogy ha úgy lesz, akkor minden gond nélkül abba fogja hagyni. Magával kötött fogadalma egész egyszerű: mielőtt még egy olyan pocsék filmet csinálna, mint a Grindhouse – Halálbiztos, egyszerűen kiszáll és kész. Hozzáteszi, hogy nem volt az olyan rossz, de magához képest, az ő szemében egy aljamunka. „Nem tervezem, hogy öregkoromban is rendező leszek. Nekem csakis a filmográfiámról szól ez az egész, és én egy nagyon durva filmográfiát akarok.”

George Lucasnak is tele van már a bakancsa a filmgyártással. Így mindjárt érthető, hogy miért adta el a Star Wars jogait a Disneynek. Nem a pénz miatt tette, hisz abból van neki bőven. Lucas ugyan már többször is fenyegetőzött, hogy végleg felhagy a filmiparral és minden más hozzá kapcsolódó üzlettel, de ennyire közel még sosem állt a dologhoz. „Minek csinálnék több Star Wars filmet, amikor mindenki rám ordít és azt mondja az arcomba, hogy milyen förtelmes ember vagyok? nyilatkozta a New York Times-nak. George Lucas nemrég újra megházasodott, eladta a Lucasfilmet, minden üzlettől elhatárolódott, így karnyújtásnyira van a kis vágyálmától, hogy a kis garázsában barkácsolgathasson.

Steven Soderbergh egy kicsit ugyan kilóg a sorból, hisz még elég aktívan tevékenykedik, mint rendező. De hivatalosan mégis bejelentette: nyugdíjba vonul. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól egyáltalán nem hallunk felőle, hisz az HBO-nak készített Behind the Candelabra osztatlan sikert aratott. Ebből kiindulva ő is inkább a televíziózás felé kacsintgat, annyira, hogy már készülőben is van egy minisorozata, a The Knick, aminek ő a producere és rendezője is, a főszereplő pedig Clive Owen.

A nagy rendezők tehát nem tűnnek el, csak egyszerűen elegük van a munkájukból, ezért próbálják más módon érvényre vinni tehetségüket.