no

10 remek film a süllyesztőből

2013.09.14. 21:46

Rengeteg olyan filmötlet van a gyártók, rendezők és színészek fiókjaiban, amik papírforma szerint valószínűleg tarolnának, de valamiért ezekből soha, vagy legalábbis egy ideig biztos nem lesz semmi. Sokszor egy ikonikus színész vagy egy neves rendező nem tud (akar) részt vállalni egy filmben, vagy az óriási büdzsé, vagy maga a történet szövevényessége is parkolópályára tehet egy jónak ígérkező mozit. Van olyan filmötlet, ami már több évtizede rója a köröket, és még most, a blockbusterek aranykorában sincs esély, hogy a közeljövőben megcsinálják.

Szellemirtók 3

Nem mostanában lesz, hogy a régi négyes fogat újra magára rántja a szellemirtó gúnyát, és bezúzza a különböző dimenziókból átszivárgó szörnyeket. Elméletileg a forgatókönyv úgy ahogy, de már kész van, Dan Aykroyd is benne van a buliban, csak Bill Murray húzza a száját, aki az istennek sem akar újra Dr. Peter Venkmant játszani. (Egyes, nem hivatalos források szerint viszont gőzerővel készül a film.)

Ghostbusters

Halo

Videojátékból készült már film, ott a Tomb Raider vagy a Resident Evil. Ebből kiindulva a lövöldözős Halo megfilmesítése sem lenne életidegen a CGI-hoz szokott közönségnek. 2005-ben a Microsoft felbérelte Alex Garladot (28 nappal később, Dredd) a forgatókönyvre,  amit aztán 10 millió dollár plusz a bevétel 15 százalékáért akartak eladni a stúdióknak. Jelenleg még mindig a Microsoftnál pihennek a megfilmesítési jogok, pedig Spielberg is érdeklődött már.

Az őrület hegyei

H.P. Lovecraft rémtörténete is majdnem kikerült a nagyvászonra, amit ráadásul Guilermo del Toro rendezésével vittek volna a kasszarobbantás irányába, de a projekt finanszírozási problémák miatt megfeneklett. 2010-ben aztán új erőre kapott a könyvadaptáció, bejelentették Tom Cruise főszereplését, egyből 3D-ben, és mindezek mellett James Cameron is betársult producerként. Amikor már minden sínen volt, és megkezdték volna a munkálatokat, a Universal stúdió meggondolta magát, és visszarendelte a filmet. Del Toro még bizakodik, ahogyan Tom Cruise is benne van a dologban, de komoly előrelépés nincs H.P. Lovecraft regény feldolgozásának ügyében.

mountainsmadness

Akira

Egyik leghíresebb japán manga, amiből aztán hazájának egyik leghíresebb animációs sorozata lett. A történet a jövőben játszódik, ahol emberfeletti képességekkel megáldott tinédzserek tipikus manga-szituációkba keverednek és harcolnak. A Warner Bros. 2002-ben megvette a filmes jogokat, de még most sincs róla hír, hogy nagyüzemben folynának a munkálatok. Főszereplőknek olyan nevek röpködtek, mint Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon Levitt, James Franco, Michael Fassbender, Justin Timberlake és Joaquin Phoenix. Legfrissebb értesülések szerint rendezőnek beállt Jaume Collet-Serra (Ismeretlen férfi, Az árva), eszerint megkezdődhettek az előmunkálatok, tehát még valamikor mostanában nekiláthatnak az élőszereplős Akira film elkészítésének. De egy kicsit túl sok itt a feltételes mód.

The Tourist

Clair Noto által írt sci-fi 1980 óta rója a köröket, hogy végre megfilmesítsék. Az io9 honlap szerint a történet egy darkos, szexcentrikus Sötét zsaruk lenne. A Universal Pictures szív már vele harminc éve. Egyszer már majdnem sikerült túladni a forgatókönyvön, de pénzügyi okokra hivatkozva Francis Ford Coppola stúdiója kénytelen volt visszautasítania az ajánlatot. A The Tourist továbbra is a Universal süllyesztőjében pihen, és vár a megfilmesítésre, vagyis esetében inkább valami csodára.

Battle-Angel-Alita

Véres délkörök

Cormac McCarthy regényét több szempontból is megfilmesíthetetlennek tartják. Egyszerűnek tűnik az 1840-es években játszódó, fiatal, nincstelen vándorról szóló történet, aki az indiánokat halomra gyilkoló Glanton-bandához csapódik, de a regény mélyebb értelemben a keletkező amerikai ideológia alapjait gondolja újra. A probléma a regény erőszakosságával van. Olyan rendezők buktak el a megfilmesítésével, mint Ridley Scott, Todd Field, de a biztonság kedvéért James Franco is tett egy sikertelen próbát.

A Sötét Torony

A Sötét Torony Stephen King műfajilag behatárolhatatlan, nyolcrészes regénysorozata, amiben a sci-fi, a fantasy és a western műfaj stílusjegyeit ötvözi. A történet főhőse elindul, hogy megkeresse a címben is szereplő tornyot, ami valamennyi létező és lehetséges világ középpontja. J.J. Abrams kezdett el érdeklődni az adaptáció iránt, de aztán túl trükkösnek ítélte meg, és elhatárolta magát a rendezéstől. Ron Howard lett a végső befutó, és most úgy áll a dolog, hogy végül egy mozifilm lesz, amit aztán tévés minisorozat követhet.

setet

Randevú a Rámával

Egy idegen űrhajó lép be a Naprendszerbe, és már indul is egy földi expedíció, hogy kiderítsék, mi minden lehet az azonosítatlan repülő tárgy fedélzetén. Az Arthur C. Clarke regényéből készülő film legnagyobb húzóneve Morgan Freeman lett volna. 2003-ban még David Fincher is beszállt, mint rendező, de így sem haladt a dolog. „Ez a film soha sem fog elkészülni, mivel még forgatókönyv sincs” – mondta Fincher 2008-ban, majd elhagyta a süllyedő hajót. Morgan Freeman szerint a film jó úton halad a megvalósítás felé, mégpedig úgy, hogy Fincher ül a rendezői székben. Ez így nagyon szép, de forgatókönyv továbbra sincs.

Dredd trilógia

2012-ben kijött a képregényhű Dredd-film: a rajongók és a kritikusok körében is nagy sikert aratott, de nem produkált kiugró bevételi számokat, még nullszaldósra sem sikerült kihozni, az amúgy is alacsony költségvetésű mozit. A készítők elvetették a folytatás ötletét, eladták a megmaradt kellékeket, így egyelőre esély sincs rá, hogy egy rendes trilógiával elfeledtessék az 1995-ös hollywoodi giccsben dagonyázó, Sylvester Stallone alakította Dredd bírót.

World of Warcraft

Kicsit kilóg a sorból, de attól még az élőszereplős WoW mozinak is sokat kellett pihennie a várólistán, mire Duncan Jones elvállalta a Blizzard videojáték-sorozatának megfilmesítését. Januárban megkezdik a forgatást, de majd csak 2015-ben lesz látható a nagyvásznon is, ahogy a druidák, a paladinok meg a többiek egymást ölik, segítik, meg csinálják azt, amit a fantasyk világban általában szokás.