A 12 év rabszolgaság lett a legjobb film

2014.03.03. 00:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Üdv az éjjeli baglyoknak, szurkoljunk együtt a filmipar legizgalmasabb unalmas eseményén. Akárcsak tavaly, kultrovatos szakkomentátoraink mellett idén is én fogom képviselni a filmkedvelő átlagos mozinézőt. Most főleg a Gravitációnak, az Augusztus Oklahomában-nak és A nőnek szorítok, és kevésbé örülnék, ha a semmiextra Amerikai botrány vagy a még semmiextrább A Wall Street farkasa cápázná el a fontosabb díjakat. Aki annyira megszállott, hogy a vörös szőnyeges bevonulást is nézné, itt talál streamet, illetve a tévén az HBO-ra kell kapcsolni.

  • 200 dollárba kerül, 110 órán át készül kézzel. 2011 óta használják ezeket a különleges luxusborítékokat, amelyek szándékosan akkorák, hogy ne lehessen eltenni őket egy bulitáska mélyére, a nyerteseknek ugyanúgy hurcolászni kell ezeket is, mint a szobrot. 400 kártya és boríték készül a 24 kategória 121 jelöltjének nevével, kettőt kap a PriceWaterhouseCooper, egyet eltesznek tarcsiba, majd a díjátadó után a nem nyertes szelvényeket mindegyiket megsemmisítik, csak a nyertes változatok maradhatnak fenn. Még ennél is több info az Oscar borítékról itt

  • Oscar-löketnek hívják azt a jelenséget, hogy az emberek tódulni kezdenek a filmekre

    • a jelölés után
    • a díjazás után meg pláne.

    Az Economist csinált erről egy infografikát is:

    76751e7f4400063081c0a98c2792db1f.png

    Itt egy másik grafikon arról, hogy melyik kategória mennyi pénzt hoz a konyhára. Érdekes, egy női mellékszereplő jelölés konkrétan visszaesést jelent. 

    a42ae58a5eb3e610f5b8d4ae4718ad1e.png
  • oscar-seating-rehearsel-576km022113

    A Vanity Fair hozott le egy jó cikket arról, milyen belülről egy seat-filler élete, azaz azé a 300 szerencsésé (?) akiket az Oscar-gála rendezői arra a feladatra választottak ki, hogy a híressége helyén üljenek, ha azok éppen díjat adnak vagy vesznek át, vagy elmentek hugyozni, de a kamera már mutatná a széksorukat. A teljes cikk itt, pár érdekesség:

    • mivel úgy kell kinézni, mint egy celeb, a nagyestélyi és a szmoking/zsírúj öltöny kötelező,
    • piálni nem lehet,
    • a celebekkel beszélgetni szigorúan tilos,
    • van aki olyan helye ül ahonnan semmit nem lát az eseményekből, de a tévében mutatják a környezetét, így nem mozdulhat el onnan,
    • van olyan seat-filler aki már 15. éve űzi az ipart,
    • nincs fizetés.
  • Mert 2014-ben felelős magyar hírportál nem bírhat ki négyórás közvetítést mémek nélkül.

    index2
  • Bizonyám, tessék, itt vannak mind a 46-an abc-sorrendben:

    Amy Adams, Kristen Bell, Jessica Biel, Jim Carrey, Glenn Close, Bradley Cooper, Penélope Cruz, Benedict Cumberbatch, Viola Davis, Daniel Day-Lewis, Robert De Niro, Zac Efron, Sally Field, Harrison Ford, Jamie Foxx, Andrew Garfield, Jennifer Garner, Whoopi Goldberg, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Goldie Hawn, Chris Hemsworth, Kate Hudson, Samuel L. Jackson, Angelina Jolie, Michael B. Jordan, Anna Kendrick, Jennifer Lawrence, Matthew McConaughey, Ewan McGregor, Bill Murray, Kim Novak, Tyler Perry, Brad Pitt, Sidney Poitier, Gabourey Sidibe, Will Smith, Kevin Spacey, Jason Sudeikis, Channing Tatum, Charlize Theron, John Travolta, Christoph Waltz, Kerry Washington, Emma Watson és Naomi Watts.

  • Kristen Bell cuki volt, mint mindig, úgy festett fehér ruhájában, mint Törpilla (jó, nem pont fehér, hanem a fehérnek valamelyik árnyalata, amit csak nők látnak, törtfehér vagy tojáshéj vagy ekrü vagy ilyesmi).

    Bell érdekes módon nem a Veronica Mars-filmről beszélt a szőnyegen, hanem arról a kezdeményezésről, amit párjával, Dax Sheparddal indított, és aminek lényege a sztárcsemeték megóvása a paparazzóktól.

  • Ezen az éjszakán a városban több helyen is lehet követni az Oscar-díjak átadását: az Ankerben, a Trapézban, és az Ibolyában is. Az utóbbiről jelentkezem én is, a képernyőn a hivatalos vörös szőnyeg megy, benne a zöld ruhás June Squibbel, de közben streamelem az Oscar honlapján is, ott Lupita beszél hófehér ruhában. 

  • Rossz hírünk van a reggel hatra járóknak: egy gyors zuhany talán belefér, de ennél sokkal több nem, esetleg egy cigi meg egy kávé, ha végig tetszenek nézni a monstre közvetítést. Istenigazából persze csak hat, maximum nyolc olyan díj van, ami a jelöltökön és rokonaikon kívül bárkit is érdekel, de ezt senki nem meri kimondani Hollywoodban, és úgy tesznek, mintha a legjobb hangvágás díja kurvára érdekelné őket.

    Ha van isten a fél háromkor kezdődő gála nem lesz olyan hosszú, mint a 2002-es, ami 4 óra 20 percen át cincálta az idegeinket, inkább közelít majd a tavalyihoz, ami 3 óra 16 percnél nem volt hosszabb. 2007-ben 3 óra 50 percig húzták a dzsemborit, bezzeg 1929-ben, az első Oscar-díjátadót 15 perc alatt le is zavarták. (THR)    

  • Ethan Hawke háromszoros filmbéli partnerével, Julie Delpyvel jött a bemutatóra. A valóságban egyébként nincs köztük semmi. Hawke első felesége Uma Thurman volt, akivel a Gattaca forgatásán jött össze, és született is két gyerekük, akikhez dadust fogadtak – na, ő lett Hawke második felesége. A színész egyébként Tennessee Williams távoli rokona, a nagypapája a híres író unokatestvére volt. Hát ennyit Ethanről.

  • Ez a kérdés foglalkoztatja fél Hollywoodot. Hogy nem egy csajt, vagy az anyját hozza plusz egynek, hanem azt a fotóst, aki mindenkit lefotózott már félpucéron vagy leragasztott csöcsbimbókkal, többek között Letót is. Richardson nem egy kellemes figura, legalábbis ha hinni lehet a lapoknak és a rendőrségnek, hiszen nem egyszer tettek már panaszt ellene szexuális zaklatás / nemi erőszak kísérlete miatt, például ez a nő, Rie Rasmussen is:

  • Poitier nem nagyon értette a kérdést, amit feltettek neki, de Bruce Dern sem volt toppon. A lánya, Laura Dern ijesztően sovány, de vicces volt, "Ittunk a faterrel egy kólát idefele jövet, úgy felpörgött, hogy mehet is a buli." 

  • Áll a szőnyegen és azt mondja, el sem hiszi, hogy ez megtörtént vele. A Blue Jasmine-ért jelölték. 

  • Mármint amióta az új szabály életben van. 2009-ben vezették be azt a rendszert, hogy a legjobb film kategóriájában ötnél több filmet lehet jelölni, így fordulhatott elő, hogy az elmúlt öt évben összesen 47 filmet jelöltek a legjobb film Oscar-díjára. A cél éppen a jelölhető filmek körének tágítása lett volna, de éppen ellenkező eredményt ért el, idén a top hat kategória (rendező, producer és a négy színész) összesen 12 film között oszlik meg. A legjobb filmre jelölt kilenc címen túl a nagyobb kategóriákban jelölték az Augusztus Oklahomábant, a Blue Jasminet és a Mielőtt éjfélt üt az órát, és ennyi. 30 éve nem volt ilyen kevés film az Oscar-versenyben, míg korábban azért felfigyeltek erős kisteljesítményekre is, amit egy-két jelöléssel tudtak jutalmazni, most csak néhány film között szórják szét a jelöléseket. Lehet, hogy ennek van valami matematikai oka, ami az ebben a cikkben leírt szavazási módszerre vezethető vissza, de azt már sajnos végképp nem értem. 

  • Jó, ezt tudtuk, de kiderült, hogy a Valentino megengedte neki, hogy a nullás méretű modellkre szabott ruhát kismamásítsa. Az arca, a tehes nőkkel ellentétben nem kikerekedett, hanem beesett. 

  • "Olyan, mintha egy lila lepedőt tekert volna magára, és összefogta volna egy biztosítótűvel" (Timi, a csajom)

  • 7amwr
  • A "congratulations on everything", vagyis a "gratulálok mindenhez". Az AP riportere rendre ezzel a nem túl szellemes mondattal zárja a futószalagon készült interjúkat. Kicsit kiábrándító, de nem annyira, mint a pózoló sztároknak artikulátlanul üvöltöző fotósok. ("Hé, Jennifer! Hé, fordulj ide! Hé, hallod, Jennifer? Nagyon szép vagy, fordulj ide! Hé! Jennif... hé, Sally! Sally, fordulj ide!")

  • És most erről beszél, majd mintegy mellékesen megemlíti, hogy a Blue Jasmine fasza volt, Cate Blanchett meg méginkább. 

  • A volt Szovjetunió tagköztársaságaiban is fogható orosz tévé vezetése azzal indokolta a döntést, hogy "a Krími Autonóm Köztársaság és Ukrajna körül kialakult helyzettel kapcsolatos, hatalmas mennyiségben beérkező hírek és az irántuk megnőtt érdeklődés okán" nem tehetik meg, hogy öt óra hosszan az Oscar-díj átadását közvetítsék. "Különösen a reggeli órákban, amikor a legtöbb hír kerül adásba" - magyarázták a tévénél. Helyette politikusok és szakértők fognak vitázni az ukrajnai helyzetről az országos csatorna adásában. (MTI)

  • Mert a felesége mellet az anyukáját is elhozta, akin ránézésre hat plasztikai sebész túlórázott, és ezt nem tiszteletlenségből mondom, hanem mert megdöbbentem. 

  • Dax Shepard, Bell férje próbálja nevettetni feleségét miközben ő fotósoknak próbál pózolni
    Dax Shepard, Bell férje próbálja nevettetni feleségét miközben ő fotósoknak próbál pózolni
    Fotó: instagr.am
  • Ezért fordulhat elő, hogy összevissza írunk mindenfélét.

  • Cristoph Waltz arról beszélt, hogy mennyire nyugodtabb idén, élvezheti a gálát. Tavaly ugyebár kevésbé volt relaxált, mert jelölték, és meg is kapta a szobrocskát. Irigyeljük a problémáit.

  • Lefogyott, mondja a csajom. Lawrence döbbenet, de nagyon élvezte az Amerikai botrány forgatását, és igen, Diorban van, hiszen a márka arca lett vagy két hónapja. Mindjárt lesz kép is.

  • Úgy látszik, ez most divatba jött, nem mintha bármi probléma lenne vele. Hill csaja tuti nem örül neki. Blanchett elég feszült volt, nem tudni miért, talán az esélyesség terhe? 

  • hi-res-oscar-dresses-487x1024
  • "Anyukám, amikor megmondtuk neki, hogy ő jön velünk (Jared és Shannon Letoval) az Oscarra"