Jó filmet akarsz? Fizess érte előre!

lonontrailer menjek maradjak.png
2014.10.17. 10:33

Életemben nem láttam még ekkora baromságot, mint ez a film! Kérem vissza a pénzem!

Ismerős, ugye? A közönségcsalogató trailerek általában vagy mindent elspoilereznek a sztoriból, vagy pár percben látványosan túlhájpolják a valójában nézhetetlen filmet. Külföldön már évekkel ezelőtt felismerték a jellemzően kispénzű, de lelkes alkotók, hogy egy-egy érdekes témájú filmért a fanatikus rajongók akár két-három mozijegy árát is képesek kifizetni, csak hogy végre szélesvásznon láthassák a kedvenceiket. És ha már amúgy is ennyi pénzt adnak a nézők, miért ne adják oda jó előre az alkotóknak, hogy abból a rendező kényelmesen leforgathassa azt a filmet, amit később a néző amúgy is megnézne.

Nagyjából ez az egyszerű recept keltette életre a közösségi filmfinanszírozás egyre népszerűbb lehetőségét, ahol tényleg mindenki lelkesedésből és nyílt lapokkal játszik. Íme néhány példa:

  • a Veronica Mars mozifilm, aminek a sorozatváltozatát még 2007-ben elkaszálták, de 91 585 rajongó annyira imádta Kristen Bell nyomozásait, hogy összedobtak a Kickstarteren 5,7 millió dollárt a folytatásra
  • az Iron Sky stábja az okkult űrnácikért és a bugyuta inváziós sci-fikért rajongó geekektől kalapolta össze a büdzsé 10 százalékát, 1,5 millió eurót, és mivel a módszer működött, az Iron Sky 2-höz szeretnének egy hasonló összegű támogatást
  • pár napja az olasz horrorpápa, Dario Argento fordult a rajongóihoz azzal, hogy ha látnak fantáziát egy véres karácsonyi horrorban, amiben a ráncos Iggy Pop lenne az álommanónak beöltözött kaszabolós sorozatgyilkos, akkor küldjenek egy kis pénzt az Indiegogón
Dario Argento és Iggy Pop együtt forgat horrort!

Közpénz helyett közösségi pénz

Régi közhely (ráadásul nem is igaz), hogy a magyar filmesek évtizedek óta csak nézhetetlen alkotásokat forgatnak, amikre ráadásul akkora összegű állami támogatásokat kapnak, amennyi pénzt a közönséges mozinéző maximum akkor lát, ha nyer a lottón.

A közösségi finanszírozás azonban már a hazai filmgyártásban sem ördögtől való dolog. Imre Loránd Balázs rendező-producer és a Menjek/Maradjak stábja a New York-i magyarok bemutatása után a londoni epizód készítésekor Indiegogo-kampányt indítottak, hogy finanszírozni tudjanak egy kutatómunkával és terepszemlével eltöltött hetet. Akkor óriási sikernek könyvelték el, hogy a megcélzott 1000 font (nagyjából 380 ezer forint) helyett majdnem háromszor ennyi gyűlt össze. (A londoni epizódról itt írtunk, a New York-i részt itt lehet megnézni)

Menjek / Maradjak: London

Magyarországon ez a finanszírozási forma még nincs eléggé beágyazódva. Most még nem áll össze az emberek fejében, hogy itt a közönség lényegében előre megfinanszírozza a terméket, amire vágyik, és ezzel ők maguk is értéket teremtenek.

- magyarázza a rendszer döcögős hazai működését Imre Loránd Balázs, aki épp Berlinben készíti elő a következő két filmtervét, a Menjek/maradjak berlini fejezetét, és a Sweet Home-ot, amiben majd a külföldről hazaköltöző magyarok sorsát fogják követni. A csapata mindenesetre optimista a közösségi finanszírozás jövőjérősal kapcsolatban:

Próbálkozni kell, csinálni kell. Meg kell mutatni az embereknek, hogy ha elég sokan vannak, akkor minimális pénzösszegekkel hozzájárulva egyszerűbbé tudják tenni a filmkészítést. Ráadásul ők maguk is bekerülhetnek a produkcióba, és felkerülhetnek a stáblistára, mint mini-coproducerek.

Kodály után irány a Balaton

Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr szintén közösségi finanszírozással készítik épp a Kodály Method folytatását, a Balaton Methodot. Ez egy road movie-ba oltott zenés dokufilm lesz a magyar tengernél rendezett bulikról (Bornapok, Soundon, Művészetek völgye és társai), ahol fontos szerepet kap a lángosozás és a legendás aligai MSZMP-üdülő is. (A forgatáson mi is jártunk, amikor éppen a Balaton közepén forgattak Harcsa Veronikával.)

Az alkotók a szegény ember Kickstarterén, az Indiegogón kezdtek el pénzt gyűjteni a forgatásra. A megcélzott 10 000 euróért (nagyjából 3 millió forint) cserébe egy lépcsős rendszerben kínáltak különféle jutalmakat a támogatásért, a letölthető filmzenétől kezdve a Kodály Method-pólókon át az afterparty jegyekig és a társproduceri kreditig. A támogatás egyébként már márciusban összejött nekik, bár nem oylan zökkenőmentesen, mint ahogy szerették volna:

Az Indiegogo kényszermegoldás volt, ugyanis a Kickstartert csak amerikai állampolgárként vehettük volna igénybe. Nem is volt egyszerű az a 60 nap, amíg a kampányunk tartott: aránytalanul bonyolult volt a pénzfizetési metódus, jóval komplexebb, mintha csak vásárolni akarnánk a neten, ez sokakat elijesztett, ráadásul a rendszer nagyon arra próbálja rávenni a kedves felhasználót, hogy PayPal-ra regisztrálva fizessen

- mesélte a nehézségeket a Balaton Method producere, Osváth Gábor, aki szerint

Idehaza még nem hogy a közösségi finanszírozás jár gyerekcipőben, de a bankkártyás fizetés is.

Nem voltak illúzióink, hogy magától villámgyorsan összegyűlik a pénz, de a tervezettnél jóval többet kellett dolgoznunk ezen. Mindenesetre utólag megszépült az emlék, de annyira még nem, hogy egyhamar ismét közösségi finanszírozás kipróbálásával őröljük az idegeinket.

Osváth Gábor (valamint a többi producer: Kovács Gábor a Filmpartnerstől, Szirmai Árpád a VisionTeamtől és Muhi András Pires, aki már a Kodály Method-videókban is részt vett) persze kezdettől fogva tudták, hogy az Indiegogón összekalapolt 3 millió forintnyi összeg önmagában nagyon kevés egy nagyjátékfilmhez, de a film körüli hírveréssel sikerült további segítőket és szponzorokat találniuk. 

Magyar sci-fi is készül, nem csak magyaroknak

Az évekig Londonban élő író-pszichológus, Gaál Viktor 2013 óta próbálja közösségi finanszírozással összehozni A galaxis renegátjai című magyar sci-fit, a főszerepben Osvárt Andreával és a gyalázatos marslakók Mellett a Drakulából ismerős Bányai Miklóssal. Tavaly 1500 font (azaz félmillió forint) volt a kitűzött cél a Kickstarteren, de végül majdnem a kétszerese, 2822 font jött össze.

Ez azonban most még kevés volt ahhoz, hogy rendesen elkészülhessenek a CGI-effektek és a sci-fikbe kötelező űrhajók. A film lassan és minimális erőforrásból készül, Gaál Viktor idén nyáron már a Facebookon mérgelődött amiatt, hogy

ha nincs egyetlen tökös srác a környéken, aki tud textúrázni Maya-ban, akkor esküszöm, megtanulom és én fogom megcsinálni!