Idétlen gumiorr + csontvázra fogyás = Oscar-díj

Foxcatcher jelenetfoto (3)
2015.02.05. 00:30

Elcsépelt közhely, hogy aki bevállalja a műorrot, vagy látványosan veszít a súlyából egy hollywoodi szuperprodukció kedvéért, annak az Amerikai Filmakadémia automatikusan odaadja a következő évben a legjobb főszereplőnek járó díjat. Steve Carell tavaly a Foxcatcher című, igaz történeten alapuló sportdrámában kapott habszivacs orrpótlékot, így most hetek óta megy a találgatás, hogy vajon ezzel mennyire biztosította be magának az Oscart. Összeszedtünk 7 olyan színészt, akinek a hihetetlen átváltozás tényleg díjesőt hozott, és mellé raktunk 7 másikat is, akik csak új arcot kaptak, díjat már nem.

Akik Oscart kaptak a nagy átváltozásért:

Robert DeNiro

Dühöngő bika - trailer

DeNiro a fénykorát jelentő '70-es években, a Keresztapa markáns arcú gengszterfőnöke után volt punkfrizurás taxisofőr és fejkendős vietnami veterán is, a második Oscar-díját viszont akkor kapta meg, amikor krumpiorrot ragasztott magára és majdnem 30 kilót hízott azért, hogy minél hitelesen eljátszhassa a ma is élő bokszlegendát, Jake LaMottát.

Tom Hanks

Ezért kapott Tom Hanks Oscart!

A '90-es évek egyik legnagyobb filmsztárja nagyjából 15 kilót fogyott a Philadelphia - Az érinthetetlen forgatásán, hogy a kórtermi jelenetében hitelesen mutathassa be egy AIDS-beteg testi leépülését. 1994-ben meg is kapta érte élete első Oscar-díját (a másodikat pedig egy évre rá, miután eljátszotta az amerikai történelmen végigbotladozó, örök gyerek Forrest Gumpot). Pedig a rendező, Jonathan Demme ezt a szerepet eredetileg nem is neki, hanem Daniel Day-Lewisnak szánta.

Nem mindenki kapott ám Oscart a nagy átalakulásért

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a műorr és a csontvázzá válás automatikusan Oscar-díjat jelent. Rengeteg olyan sztárt fel lehet sorolni az elmúlt évtizedekből, akik bevállaltak egy-egy látványos átváltozást, mégis díjeső nélkül maradtak. Íme a legismertebbek:

  • John Hurt  - Az elefántember (1980): A torz arcú Hurt nem nyerte meg a legjobb főszereplő kategóriát, sőt, David Lynch kultikus viktoriánus filmje a másik 7 jelölését sem váltotta Oscarra.
giphy.gif
  • Steve Martin - Roxanne (1987): Hiába a gumiorr, az egykor ünnepelt vígjátékkirály nem hogy Oscart, még Golden Globe-ot sem kapott ezért a filmért.
roxanne.png
  • John Travolta - Hajlakk (2007): A bugilábú szcientológus még a műhájat is bevállalta a műhaj mellé ebben a retró hangulatú, zenés-táncos diliben, ám csak egy Golden Globe-jelölést kapott érte.
giphy (4).gif
  • Robert Downey Jr. - Trópusi vihar (2008): Hiába röhögünk még ma is a filmben feketévé operált sztár mondatain, Robert Downey Jr. nem kapott Oscar-díjat.
giphy (3).gif
  • Tom Cruise - Trópusi vihar (2008): A szcientológus egyház hollywoodi pápája élete legviccesebb alakítását nyújtotta ebben a filmben kövér és bunkó producerként, de hiába jelölték Golden Globe-ra, nem kapta meg.
giphy (2).gif
  • Brad Pitt - Benjamin Button különös élete (2008): Bár a ráncos csecsemőből jóképű Brad Pitté felnövő Benjamin történetét mindenki végigsírta, ez nem jelentett Pittnek automatikus Oscart.
pradpityu.png
  • Rooney Mara - A tetovált lány (2011): A törékeny színésznőből is piercinges punklány lett, a 2012-es Oscar-gálán azonban a Margaret Thatcherré átváltoztatott Meryl Streep lett a legjobb női főszereplő.
giphy (1).gif

Nicole Kidman

A gyönyörű Nicole Kidman bűnronda műorral

2003-ban Tom Cruise exfelesége, a korszak egyik ünnepelt szexszimbóluma (pár évvel vagyunk a fülledten erotikus Moulin Rouge! után), Nicole Kidman nyert Oscar-díjat egy meglepő átváltozással. Abszolút megérdemelten: a három idősíkban játszódó Az órákban Julianne Moore és Meryl Streep mellett alakította egy brutális műorral a híres angol írónőt, Virginia Woolfot.

Charlize Theron

Charlize Theron megcsúnyúlt, Oscart kapott érte!

A gyönyörű dél-afrikai színésznőt pont egy évvel Nicole Kidman orros-órás Oscarja után díjazta az Amerikai Filmakadémia. A 2003-as A rémben ugyanis rá sem lehetett ismerni Charlize Theronra: 15 kilót hízott azért, hogy hitelesen eljátszhassa a Eileen Wuernost, aki országúti prostiból lett a modern amerikai kriminalisztika történetének első női sorozatgyilkosa. Kate Hudson és Kate Winslet valószínűleg azóta is bánják, hogy visszautasították a valóban rémes arcú asszony szerepét.

Christian Bale

Christian Bale megint csontvázharcossá fogyott!!!

Hollywood legismertebb átváltozóművésze már a 2004-es A gépészhez is csontsoványra fogyott, a 2005-ös Batman: Kezdődik! forgatása előtt viszont már viszont annyit gyúrt és zabált, hogy nem fért bele a korábban hozzá igazított denevérjelmezbe, így a kollégái Batman helyett csak Fatmannek hívták. A 2010-es A harcos című bokszdráma kedvéért ismét annyit koplalt, mintha csak egy koncentrációs táborban játszódó háborús drámában kapott volna szerepet. 15 kilót dobott le, hogy hitelesen megformálhassa Mark Wahlberg drogfüggő, zűrös féltestvérét. A gépésztől eltérően ezt már az Akadémia is értékelte: a 2011-es Oscar-gálán ő kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját.

Matthew McConaughey (+Jared Leto)

McConaughey lefogyott - naná, hogy Oscart kapott!

2014 egyértelműen McConaughey éve volt. Egyrészt A törvény nevében sorozat legalább olyan közkedvelt és kultikus állomása lett tévétörténelemnek, mint a Twin Peaks. A Mielőtt meghaltam illegális AIDS-gyógyszereket árusító Ron Woodroofjáért pedig végre McConaughey is Oscar-díjat kapott, megkoronázva ezzel azt a kitartó munkát, amivel 2011 óta próbált kitörni a kockás hasú romkomkirály skatulyájából. A Mielőtt meghaltamért egyébként Jared Leto is Oscart kapott legjobb mellékszereplő kategóriában: egy szintén AIDS-beteg transzvesztitát alakított.

Ilyen előzmények után vajon Steve Carell is megkapja az Oscart?