Az Index már kiosztotta az Oscar-díjakat

2015.02.22. 14:03

Már csak pár óra, és 87. alkalommal is kiosztják az amerikai filmakadémia díjait, az Oscart. Az idei mezőnyben vannak egyértelmű esélyesek, és olyan kategóriák is, ahol a bukmékerek száz forintra egy fillért fizetnek az egyik indulóra, de két kategóriában szorosabb verseny várható, mint bármikor korábban. A nevezések kihirdetésekor megvolt a rendes éves felháborodás is, szóval a történések nagyjából abban a mederben csordogálnak, amiben általában szoktak. Az Index szerkesztősége nem várta ki a hétfő hajnali gálát, és már korábban kiosztotta a nagy kategóriák díjait.

Mint általában szokott lenni, idén is van egy, vagyis két olyan film, ami jó pár díjat begyűjthet. Wes Anderson Grand Budapest Hotel című filmjének kilenc jelöléséből csak három esett a nagy kategóriákra (Legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv), a többit technikai vagy művészetinek nevezett kategóriákban kapta, a Birdman hat nagy díjat is elvihet a kilencből. Egy jelöléssel maradt le tőlük az egyik idei tudósfilm, a Kódjátszma, ezt hat-hat jelöléssel követi az Amerikai mesterlövész és a Sráckor, és öt kategóriában vitézkedik a birkózós Foxcatcher, a Csillagok között című sci-fi, a A mindenség elmélete, és a Whiplash, aminek egy díjat tulajdonképpen a tavalyi bemutató napján oda is adtak.

Az egyetlen kategória ugyanis, amiben minden bukméker, szakember, szaklap és mozinéző is ugyanannak adná oda a szobrot, a legjobb férfi mellékszereplőé, ahol J.K. Simmons szadista dobtanára elsöprő fölénnyel fogja megkapni az akadémiai tagok voksait is. Nem túlzunk, a Whiplashben nyújtott alakításáért eddig 36 díjat vehetett át, ha nem nyer, az nagyobb meglepetés lenne, mint ha a Ferencváros kilenc emberrel, 6-0-ra verné a Real Madridot a BL-döntőben. Simmons nálunk is nyert egyébként, bár korántsem akkora fölénnyel, mint előre gondoltuk, a kilenc szavazóból ketten Edward Nortonnak (Bridman), egyikük pedig Ethan Hawke-nak (Sráckor) adná a szobrot.

A meglepetéseknél maradva, amikor kihirdették a jelöléseket, nem volt olyan szaklap, ami nem a címoldalon hozta volna, hogy a Lego-kalandnak nem jutott hely a legjobb öt animációs film között, miközben a tök ismeretlen The Tale of the Princess Kaguyának és a Tenger dalának igen. Épp ezért mi úgy döntöttünk, hogy ebben a kategóriában az Index Oscarját a Lego-kaland kapja meg, mert messze az év legjobb animációs filmje volt. Ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül, az újságírók világszerte a Lego-kalandot szeretnék Oscar-díjasként látni vasárnap, sőt egy Oscar-szavazó is arra szavazna, ha volna rá lehetősége.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a Sráckornak adtuk, azért, mert egy ilyen, 12 évet felölelő történetet nemcsak leforgatni nehéz, hanem megírni is, Richard Linklater viszont nagyszerűen megoldotta a feladatot. Nem sokkal maradt le tőle a Birdman a maga három szavazatával, és ha minden igaz, vasárnap este is közöttük dől majd el a verseny.

Linklater filmje és a Birdman az Indexnél a legjobb rendező kategóriájában is megütközött, és nem is tudtuk eldönteni a kérdést:  3-3 szavazatot kapott Linklater és Inárritu is. A valóságban nem várható ilyen szoros verseny, hiszen Linklater már nagyon régóta forgat kisebb, intimebb filmeket aprópénzből, és mindig ott mozog az Oscar-esély mezsgyéjén – a szaksajtó szerint ez most elég lesz ahhoz, hogy meg is kapja a díjat.

Az adaptált forgatókönyvek között nekünk a Whiplash könyve tetszett legjobban, de Damien Chazelle adaptációja csak három szavazatot kapott, mert a szórás elég nagy volt a szerkesztőségben is. Volt akinek a Beépített hiba (Inherent Vice) tetszett legjobban, pedig a film szereplői közül Josh Brolin egy interjúban azt mondta, hogy háromszor látta a filmet, és a mai napig nem tudja, miről szól. A film alapanyaga egy Thomas Pynchon-regény volt, amiről eleve senki nem gondolta, hogy meg lehet filmesíteni. A bukiknál ebben a kategóriában a Kódjátszma tűnik biztos befutónak.

A legjobb női mellékszereplő kategória mezőnyében óriási meglepetés lenne, ha nem Patricia Arquette nyerne a Sráckorért, a rossz nyelvek szerint azért, mert a szerep kedvéért nem plasztikáztatott 12 éven át, és ez egy most 46 éves, hollywoodi színésznő esetében önfeláldozást is jelent. Arquette anyafigurája annyira jó volt, hogy nálunk 8 szavazattal nyert, így Emma Stone, Laura Dern, Keira Knightly és Mery Streep cseppet sem szomorkodhat, ha nyer, ez nem az a helyzet, mint amikor a Titanic Oscar-díjat kapott. Streep egyébként 19. alkalommal kapott jelölést, és háromszor nyert már. 

A két főszereplői kategória közül a férfi ígérkezik izgalmasabbnak vasárnap este, a fogadóirodák szerint Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) és Michael Keaton (Birdman)  fej-fej mellett halad, de nekünk Keaton játéka sokkal meggyőzőbb és elementárisabb volt, mint a Stephen Hawkingot alakító Redmayne-é, akit számos kritika is ért az alakítása miatt. Benedict Cumberbatch is odaérhet a szoborhoz, de erre egyre kevesebb esélye van, a vegasi irodáknál a csak az USA-ban 310 millió dollárt kereső Amerikai mesterlövész főszereplője, Bradly Cooper is esélyesebb nála.

A nőknél mi felrúgtuk a papírformát, és a Holtodiglanban kiváló őrültet alakító Rosamund Pike-ot hoztuk ki nyertesnek. Ha így lenne, nagyon nem szeretnének minket a fogadóirodák, hiszen minden feltett 100 forintunkra ötezret fizetnének. A kategória legesélyesebb szereplője Julianne Moore (Still Alice), aki egy Alzheimer-kórban szenvedő nyelvész leépülését mutatja be elképesztően hitelesen, de ne tegyük fel rá a kosztpénzt, mert 100 forintra csak egyet fizet, abból meg nem lesz homárvacsora. (Itt szúrnánk be azt a disclaimert, hogy szavazó kritikusaink közül nem mindenki látott minden jelöltet, és például a Still Alice többeknek kimaradt.)

Elérkeztünk az utolsó nagy kategóriához, a legjobb film díjához, ahol nálunk holtverseny alakult ki. Négyünk szerint a Whiplashnek kellene nyernie, mert az első perctől az utolsóig lenyűgözően izgalmas, zsigerekig hatoló, megrendítő erejű film. Persze nem dobosszemmel, egyik szakértő kollégánk pont attól volt benne rosszul, amitől mi elájultunk, de ez így van jól. A másik, négy szavazatot kapott film a Birdman lett, egy voks pedig a Kódjátszmának is jutott. A fogadóirodáknál a két legesélyesebb a Birdman és a Sráckor, a harmadik helyen pedig a Kódjátszma áll – viszont ha tényleg Whiplash nyer, száz forintunk 12 500-at érne! 

Nemsokára kiderül, hogy az Index hány díjat talált el a nagyok közül, hiszen magyar idő szerint hajnali fél kettőkor kezdődik a várhatóan legalább három és fél órás gála, amit majd mi is élőben tudósítunk. Mivel a díjátadót egyetlen magyar tévé sem közvetíti, marad a Pro7Sat1 angol nyelvű adása, vagy a neten könnyedén megtalálható kalózstreamek, jó virrasztást mindenkinek.