Szájbarágó: Minden, amit tudni kell a Star Wars 7-ről

Screen Shot 2015-12-10 at 22.47.22.png
2015.12.17. 12:18

 

Már csak egyet kell aludni, és a magyar mozikban is bemutatják a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő című színes, szélesvásznú, tudományos-fantasztikus amerikai kalandfilmet, amivel kapcsolatosan olyan tömeghisztéria tört ki az egész világon, hogy a Harry Potter-franchise-t író J. K. Rowling belesápadt az irigységbe. Összeszedtük, mi az, amit már lehet tudni a filmről, hogy ne nézzen bután, ha valaki megkérdi, hogy tudja-e, hogy Phasma kapitány eredetileg faszi lett volna.

Miért ez a címe az új filmnek?

Mert egyrészt jelzi, hogy a legutóbbi, 2005-ös Star Wars-mozifilm, a Sith-ek bosszúja utáni mély álomból felébredt a franchise, másrészt pedig utal a film, pontosabban a bejelentett új trilógia központi konfliktusára, az Erő sötét és világos oldala közti küzdelemre. 

Miért nincs hozzá semmi köze George Lucasnak?

Mert szerencsénk van. Amikor Lucas 2012-ben négymilliárd dollárért eladta a lelkét és a Lucasfilmet a Disney-nek, azt nyilatkozta, hogy ő már túl öreg ahhoz, hogy tovább vigye a lángot, és jöjjenek a fiatalok. Ez persze nem akadályozta meg abban, hogy a felvásárlással egy időben bejelentett új trilógiához (kérve vagy kéretlenül, nem tudni) ötleteket és komplett történetszálakat szállítson. A Disney azt a Kathleen Kennedyt nevezte ki a Lucasfilm élére, aki producerként úgy 11-12 milliárd dollárnyi bevételt hozott filmjeivel, szóval ért a szakmájához. Kennedy óvatosan leépítette Lucast, aki először még konzultánsként szeretett volna a hetedik rész forgatásában részt venni, majd szimplán csak együtt akart lógni a régi haverjaival, például Harrison Forddal, de a Disney a forgatásra sem nagyon hívta (egy ez egyben nem tiltották ki, csak éreztették vele, hogy nem jó ötlet, ha ott sertepertél, mert mindenki ideges lesz tőle). Kicsit meg is sértődött, és pár nyilatkozatban érzékeltette, hogy ő más irányba vitte volna el a történetet, és az természetesen jobb lett volna. Erre csak annyit mondanánk, hogy ewokok, kereskedelmi szövetség és Jar-Jar Binks, szóval nem biztos, hogy rosszul jártunk azzal, hogy nem ő írta és rendezte Az ébredő Erőt.

 Ha nem, Lucas, akkor ki?

A forgatókönyvet a filmet rendező J. J. Abrams és a többek között A Birodalom visszavágot és Az elveszett frigyláda fosztogatóit is filmre író Lawrence Kasdan, valamit A család kicsi kincsével Oscar-díjat nyerő Michael Arndt jegyzi. Az alapötlet és a könyv első verziója Arndt munkája, de ezt Abrams és Kasdan szinte teljesen átírta. Hat hét alatt lett készen az első verzió, 2014 januárjában pedig a végleges, a forgatás áprilisban már el is kezdődött. 

Ki ez a J. J. Abrams?

A legnagyobb geek író/rendező a világon a Marvel-főnök Kevin Feige után. Sci-fi sorozatokon és zséfilmeken nőtt fel, imádja a Star Wars- és a Star Trek-franchise-okat, utóbbit már sikerrel támasztotta fel és rombolta is le két filmmel. A Star Wars-univerzumból egyelőre csak egy filmet bíztak rá, nyugi. Abrams a tévében szerzett magának hírnevet, többek között a Felicity, az Alias és a Lost című sorozatokat köszönhetjük neki (meg egy rakás másikat). Jó fej, nyugi.

Mikor vesszük fel a történet fonalát?

Harminc évvel vagyunk A Jedi visszatér eseményei után, a lázadókat már ellenállóknak hívják, a birodalmat meg Első rendnek. Azért 30 év telt el, mert a visszatérő színészek megöregedtek.

Kik térnek vissza?

C3PO, R2D2, Csubi (vagy Chewie, ugye?), Han, Leia és Luke. Az előzetesekben mindenkit láthattunk, csak Luke Skywalkert nem. Hogy miért nem, azt nem tudni, de ha tudnánk, sem mondanánk meg. 

És az a robot, amiért megőrül az internet?

Az BB8, a Jakku bolygón látjuk az egyik főszereplővel együtt, és hímnemű. Bele sem merünk gondolni, hogy ez hogy dől el.

Az öregek a főszereplők megint?

Nem. Ez a trilógia nem az ő történetük, hanem két fiatalé. Egyikük, Finn, egy fekete rohamosztagosból ellenállóvá váló (?) fickó, másikuk, Rey, egy Jakku nevű sivatagos bolygón élő kincsvadász(?). Mivel a hivatalos Star Wars-univerzumban csak pár fekete karakterről tudunk, pl. Lando Carlissianról, felröppent a pletyka, hogy Finn az ő fia, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy Rey Han Solo és Leia lánya lenne, de utóbbira az előzetesek alapján elég nagy esély van. Az biztos, hogy a két karakter vezetéknevét nem véletlenül nem tudjuk.

Ki lesz a főellenség?

Mivel a Star Wars-filmek gonoszai általában párban járnak, mint a női szerepekről nyilatkozó konzervatív megmondóemberek, kettőről is szó lesz. Egyikük Kylo Ren, akiről korábban azt hittük, Sith-lovag, de nem, csak egy rajongó, a Ren-rend egyik tagja, aki a birodalom régi dicsőségének visszaállításáért küzd. Fénykardja van, és használja az Erőt, amit remélem megmagyaráznak valahogy, hiszen az a jedik és a sith-ek bónuszképessége. A másik gonoszt Snoke-nak hívják, róla semmit nem tudunk, csak azt, hogy Andy Serkis alakítja, aki az első előzetest is narrálta.

Igaz, hogy Kylo Ren dublőre magyar volt?

Igen, Tóth Gyulának hívják, és itt interjúztunk vele.

Lesznek benne ewokok? És Jar-Jar?

Nem.

A történetről csak lehet tudni valamit!

A csillagokhaboruja.hu több részben szedte össze az infókat, ezek közül az első adagot mutatjuk meg, de spoilerérzékeny olvasóink kedvéért egy legördülő designelem alá rejtve. A többiért ide kell kattintani.

ide kattintson az ébredő erő egy részének spoileres leírásáért!

Miután (Disney-logó nélkül) berobban a vászonra a Star Wars felirat, a sárga nyitószöveg tudtunkra adja, hogy az endori csata után megalakult az Új Köztársaság, amely békét kötött a Birodalom galaxisszéli maradványával, az Első Renddel. De a fegyverletételbe nem mindenki törődött bele: sok egykori lázadó tovább folytatja a harcot a Birodalom kicsiny utóda ellen, Ellenállás néven. A múlt hőseinek azonban más miatt is fájhat a fejük: Luke Skywalker, a Lázadás egykori hőse eltűnt, és az Ellenállás most épp úgy keresi őt, mint az Első Rend emberei…

A szöveg eltűnése után az Első Rend egyik új csillagrombolóját pillantjuk meg, amint a Jakku nevű sivatagbolygó felé tart. A csatahajó belsejében nagy a sürgés: a rohamosztagosok transzportokba szállnak, hogy átvihessék őket a közeli planétára. Köztük van Kylo Ren, Phasma kapitány és a film egyik főszereplője, Finn is, aki itt még az Első Rend hűséges katonája. Közben lent a bolygón minden csendes. Egy szedett-vedett falut látunk, ahol még mit sem sejtenek a közelgő vérontásról. A település vezetője (akit Max Von Sydow alakít) épp az Ellenállás egyik katonáját, Poe Dameront fogadja a házában, ahol nagy jelentőségű, titkos információkat oszt meg vele: a roncsokkal teli bolygón előkerült Luke Skywalker fénykardja, ami elvezethet a rég látott Jedihez. Az öreg átadja a kardot Poe-nak, ám a megbeszélést katonai transzportok érkezése szakítja félbe.

Star Wars VII eddigi előzeteseinek időrendben összevágott verziója

A helyiek védekezni kezdenek, mire az Első Rend katonái lemészárolják a falu lakóit, majd felgyújtják a házaikat. Finn a káoszban elveszti rohamosztagos bajtársát, aki haldoklása közben véres kezével összemaszatolja Finn sisakját. Poe Dameron először az X-szárnyújával akar elmenekülni. Látja, hogy nincs kiút, ezért a fénykardot elrejti droidja, BB-8 belsejében, majd hagyja, hogy őt magát elkapják. A kis droid viszont megmenekül. Az akció után az Első Rend katonái visszatérnek újdonsült foglyukkal a csillagrombolóra, és Kylo Ren kihallgatja Poe-t. Mivel Luke kardját nem sikerült megszerezniük, a romboló egyelőre a Jakku közelében marad.

Mindeközben odalent a Jakkun: A sivatagbolygó 29 éve a Lázadók és a Birodalom utolsó nagy csatájának a helyszíne volt, amiből végül a Birodalom került ki vesztesen. Jakku lakosai az egykori ütközet túlélőiből állnak. Sokuk abból keresi a napi betevőjét, hogy a gigászi gépek roncsaiból kiszedi az értékes holmikat, majd eladja őket. Ezek egyike Rey, egy fiatal nő, akit tudomása szerint a szülei még 4 éves korában hagytak hátra. Csak azért nem megy el a Jakkuról, mert az ígérték, hogy egyszer még visszatérnek. Amikor látjuk, épp a napi teendőit végzi: felkeresi az egyik közeli csillagromboló-roncsot és keres valamit, amit eladhat a közeli piacon. Visszafelé összefut néhány kereskedővel, akiknél egy értékes holmit lát: BB-8-et, akit menten meg is vesz.

Eközben Finn odafent döntő elhatározásra jut: le fog lépni a seregtől. De mivel szüksége van egy pilótára, az Ellenállás fogságba esett katonájával, Poe-val együtt akar lelécelni. Elkötik a hangárból az egyik új típusú, kétüléses TIE-vadászt, és némi lövöldözés után sikerül kijutniuk. De korai az örömük: a romboló egyik ágyúja telibe találja a gépüket, ami így irányíthatatlanul zuhan a Jakku felszínére. Poe a becsapódás során megsérül, ezért nem tud nekivágni a sivatagnak. Miután elárulja Finn-nek, hogy a közelben hátrahagyott egy, az Ellenállás számára rendkívül hasznos robotot, megígérteti Finn-nel, hogy segítséget hoz. A dezertőr nekivág a jakkui tájnak, és a pokoli forróságban megválik a fehér páncéltól. Egy kiadós séta után észrevesz egy picinyke települést a sivatag közepén. Rey is pont ide tart, hogy eladja a műszereit. Alighogy összefutnak, az Első Rend katonái üldözőbe veszik Finnt. Az akcióba, amibe egy idő után már több TIE-vadász is beszáll, Rey is belekeveredik.

A kettős bemenekül egy közeli hajóba, ami bizony nem más, mint a Millennium Falcon. (Sajnos nem tudjuk, hogy a Falcon miért pont itt parkol, ez egyelőre a film egyik nagy, még feltárásra váró rejtélye. Véletlen? Vagy Rey-nek köze van a Solo családhoz és neki hagyták itt?) Rey egy hosszú és látványos üldözési jelenetben lerázza a TIE-okat. Mivel vadásznak rájuk, nincs választásuk: elhagyják a bolygót és hipertérbe lépnek.

Tényleg férfira írták Phasma kapitány szerepét? Egyáltalán ki az a Phasma kapitány?   

Igaz, aztán Christie-t látva Abrams meggondolta magát. A karakter az Új rend rohamosztagosainak egyik századosa, Finn felettese, a sötét oldalhoz húz. 

Leia hogyhogy nem hercegnő benne?

Mert tábornoki rangban szolgál az ellenállás haderejében, és nincs ideje az arisztokráciával foglalkozni.

Az igaz, hogy Carrie Fisher lánya is szerepel a filmben?

Igen, Billie Lourd egy ellenálló tisztet alakít, és pont olyan kakaóscsigahaja van, mint az anyjának az első Star Wars-filmben. 

Mekkora az érdeklődés a film iránt?

Óriási. Amikor októberben elkezdődött az elővételes jegyárusítás, az amerikai, a brit és a német szerverek bedőltek, a magyar Cinema City elővételes rendszere is felmondta a szolgálatot. Mostanáig itthon 190 000 jegy ment el elővételben, ami sok, de természetesen nem vethető össze az amerikai jegyeladásokkal, amiben már most 100 millió dollár felett tartanak. A film mindenféle decemberi rekordot meg fog dönteni, a csütörtök esti IMAX-premierelőadásokra kétszer annyi jegyet adtak már el, mint A sötét lovag: Felemelkedésre, és 50 milliós várható bevételével megveri az eddigi abszolút csúcstartó Harry Potter és a halál ereklyéi 2-t (44 millió) is. A nyitóhétvégék rekordere jelenleg a Jurassic World 208,8 millió dollárral, erre a filmre nyáron 20 százalékkal kevesebb jegy ment el elővételben. A Star Wars 7 ezt a rekordot is megdöntheti. 

EmpireUK-Jan2016 (dragged) 10.png

Mi van, ha nem akarok spoilereket olvasni?

Akkor Chrome böngészőt kell használni, ezzel a kiegészítővel.

Akkor most hány új Star Wars-film lesz?

Páratlan években folytatódik a fősztori, a Star Wars VIII 2017-ben, a SW IX 2019-ben kerül moziba. A páros években különálló, de a SW-univerzumban játszódó sztorikat filmesítenek meg (A Star Wars Story gyűjtőnév alatt), 2016 decemberében jön a Rogue One, az első Halálcsillag terveit ellopó lázadókommandóról, 2018-ben láthatjuk Han Solo ifjúkorát a Kessel-futammal, majd 2020-ban jöhet a Boba Fett-eredettörténet.

Ennek sose lesz vége?

A Lucasfilm elnöke szerint legalább 30 évre terveznek. Az erő legyen velünk.

Mikortól látható?

A hivatalos bemutató december 18. 00:01, azaz ma éjjel/holnap hajnalban lesz.