Egy éve szivárgott ki a Star Wars 7 sztorija, de csak a fele volt igaz

2015.12.20. 16:50
V I G Y Á Z A T , S P O I L E R V E S Z É L Y ! ! !

Végre mozikba került a hetedik Csillagok háborúja mozifilm, Az ébredő Erő, ami az eddigi visszajelzések alapján bámulatosan jól hozta vissza a régi Star Wars-trilógia hangulatát.

A film sztorija, helyesebben annak nagyjából a fele viszont már egy évvel ezelőtt kiszivárgott, akárcsak a concept artok, így most itt a kiváló alkalom, hogy összehasonlítsuk az akkori híreket és pletykákat a mozifilm végső változatával.

ÚGYHOGY INNENTŐL TÉNYLEG CSAK AZ OLVASSON TOVÁBB, AKI NEM FÉL A SPOILEREKTŐL, VAGY MÁR LÁTTA A FILMET!!!

Ez volt a tavaly decemberi cikkem címlapos összefoglalója:

A fekete rohamosztagos az új Luke, a robogós csaj egy híres szereplő lánya, Andy Serkis lesz a Sith főgonosz, Lando és Fett visszatér.

Ezekből viszont végül semmi sem valósult meg Az ébredő Erőben. Illetve félig igen, csak nem pont úgy, ahogy tavaly hittük. Na de vegyük is végig szépen sorjában:

  1. Nem a fekete rohamosztagos, Finn "az új Luke". Hanem a sivatagbolygón felnövő, pilótakarrierről álmodozó lány, Rey (Daisy Ridley). Akit ráadásul nemcsak a rajongók, de még a kellékkészítők is Kira néven ismertek az idei trailerdömping előtt. Finn (John Boyega) ugyan megpróbál harcolni Luke elveszett, majd megtalált kék fénykardjával, de elég bénán.
  2. Az, hogy  "a robogós csaj egy híres Star Wars-szereplő lánya", végig ott lebeg a filmben, de nem kapunk rá egyértelmű választ. Bár nagyon sok a hasonlóság Rey és az idős Han Solo között (félszavakból is megértik egymást, ugyanolyan vakmerően vezetik a Millennium Falcont, stb.), de a lány a naiv jósága és az Erő-érzékenysége mégis inkább Luke-hoz teszi hasonlatossá. A nagy fináléban Rey és Luke össze is találkoznak, de a film pont ennél az izgalmas jelenetnél ér véget. A szintén Erő-érzékeny apró kis idegen lény, Maz Kanata ugyan hablatyol Rey-nek valamit a régóta keresett szüleiről és Luke-ról, de ez egyelőre elég homályos. Mint ahogy azok a látomások is, amiket Luke fénykardján keresztül maga az Erő mutatott meg a lánynak. Szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy valójában Luke Rey apja, csak magára hagyta a száműzetésbe vonuláskor.
  3. Andy Serkis nem lett Sith főgonosz. Igaz, a karakteréről, a CGI-vel megrajzolt Snoke vezérről egyelőre nem is tudni, hogy pontosan kicsoda-micsoda. Mindig csak hologram alakban cseszi le a szegény ember Darth Vaderét, Kylo Rent. Egy viszont biztos: gonosz dolgokra használja az Erőt, akárcsak a Sith-ek, hiszen azont úl, hogy az ő emberei építették meg az új Halálcsillagot, a bolygópusztító Starkiller bázist, az az utolsó üzenete, hogy küldjék el hozzá Han Solo fiát, hogy befejezhessék a kiképzését. Hiszen ugye Kylo Ren valaha Ben Solo volt, és valószínűleg tényleg megingott egy pillanatra a hitében, mielőtt megölte volna a saját apját. Azt pedig a Császár színre lépése óta tudjuk, hogy az ilyen érzelmi kilengéseket gyűlölik a gonosz mesterek.
  4. Lando Calrissian nem tért vissza az új részben. Láthattuk viszont a másodpilótáját, Nien Numbot, aki annak idején mellette ült a Millennium Falconban a második Halálcsillag elpusztításakor, és az elmúlt 30 évben is a gonoszok ellen harcoló Ellenállás pilótája maradt. Viszont egyes teóriák szerint Finn nem más, mint Lando fia, úgyhogy a 8-9. részekben akár még az öreg felhővárosi zsivánnyal is találkozhatunk.
  5. És sajnos Boba Fett sem tért vissza, hiába örültek a rajongók, amikor feltűnt a Battlefront videojáték trailerében a Jakkun lezuhant csillagromboló előtt. Itt a félreértést az okozta, hogy a videojátékban ugyan lejátszhatjuk A Jedi visszatér után egy évvel játszódó jakkui csatát Rey otthonbolygóján, de itt Boba Fett csak az egyik választható karakter a gonosz oldalon, nem része a történetnek (a játékban a Hoth-on is rohangálhat, pedig a filmben nem is járt ott). A rajongók ráadásul egy ideig abban bíztak, hogy esetleg Max von Sydow alakítja az öreg fejvadászt. Fett azonban egyelőre marad a Sarlacc verem mélyén.

De hol a jóságos kiborg és a szerelmi szál a fiatalok között?

Max von Sydow karaktere végül egyáltalán nem az lett, akiről korábban pletykáltak. Tavaly októberben ugyanis, a Star Wars 7 kiszivárgott látványtervei alapján még úgy tűnt, a 86 éves színész egy kiborgot fog alakítani.

efeda68b30dcc47aad1f863f4385aa27
Fotó: The Walt Disney Company / Lucasfilm Ltd.

Név szerint Montrosst, aki már a Csillagok háborújához készített, 1976-os rajzokon is szerepelt, és aki egy sok háborút megélt, morgós védőangyalként vigyáz a fiatal főhősnőre, Han Soloék lányára a tatuini sivatagban.  Róla hitték egy időben sokan azt, hogy talán ő lesz az idős Boba Fett, de néhány vadabb teória Dooku grófot is belelátta a karakterbe. Félrevezető volt az is, hogy a korai vázlatrajzok egy Vader-sisakot nézegető, kiberszemű és robotkarú "Grave Robber" karaktert emlegettek. Erről a képről sokáig nem is lehetett pontosan tudni, hogy a főszereplő lány roncskutató, öreg védelmezőjét, vagy pont ellenkezőleg, a legnagyobb ellenségét, az új film gonosz Erő-használóját ábrázolja (de a kiberkar miatt akár a remeteségben kicsit megbolondult Luke is lehetett volna).

A Star Wars 7 premiere óta viszont már tudjuk, hogy Max von Sydow a szerepe szerint Lor San Tekka, a lázadók egyik régi barátja. Tőle kapja meg az Ellenállás ifjú pilótája, Poe Dameron (Oscar Isaac) a Luke búvóhelyéhez vezető térkép utolsó darabkáját, az viszont már nem derül ki, hogy ez hogyan került az öreghez. És mivel a karakter már a film elején meghal, csak annyit lehet róla tudni, hogy a Jakkun vívott háború óta, 29 éve él ezen a bolygón élt, és egy kis, falusias közösségbe terelte össze az akkori csata túlélőit. Az viszont biztos, hogy tudott Ben Solo Kylo Renné válásáról, mert a filmben régóta ismerik egymást (Leiát is régről ismeri, hercegnőként emlegeti), és az öreg beszél először a nézőknek arról, hogy Kylo Ren méltatlanná vált a családja nevére. Lor San Tekkáról valószínűleg majd csak a régi és az új filmeket összekötő Star Wars regényekből derül ki több infó.

Ami szintén nem jött be az egy évvel ezelőtti jóslatokból, az a romantikus szál:

Természetesen a két fekete fiatal (Nyong'o és Boyega) között szerelem is szövődik, később pedig Han Solo lánya is összejön az ifjú Darklighterrel (Oscar Isaac).

Lupita Nyong'óról ugyan már ekkor rebesgették, hogy Erő-érzékeny, és ismeri Luke-ot, de tavaly decemberben még nem tudtuk, hogy valójában űrlényt fog alakítani. Oscar Isaac fiatal lázadó pilótájáról pedig ekkor még az a pletyka keringett, hogy Luke gyerekkori barátjának, a Halálcsillag elleni támadáskor hősi halált halt pilótának, Biggs Darklighternek a rokona. Most persze már azt is tudjuk, hogy a vagány pilóta nem is eshetett szerelembe Rey-jel, hiszen jóformán nem is találkoztak egymással a filmben. Ha lesz romantikus szál a 8. részben, az talán Rey és Finn között fog szövődni, mivel szemmel láthatóan szimpatikusak egymásnak.

A lépegetőben lakó lány és Luke hatásos belépője stimmelt

A kiszivárogtatások szépen körülírták, hogy Rey a sivatagbolygón roncskutatásból és kacatgyűjtögetésből él. Sőt, a háza tényleg egy oldalára borult lépegető roncsa, ahogy azt a korai látványterveken láthattuk:

99666f88b4c97f3793c18b77c3a4bc05
Fotó: The Walt Disney Company / Lucasfilm Ltd.

Szintén beigazolódott, hogy a kiszivárgott concept artok közt látott TIE Fightert a szökött rohamosztagos, Finn törte össze menekülés közben. Csak azt akkor még nem tudtuk, hogy itt az Ellenállás pilótája, Poe is vele menekült el a csillagrombolóról.

Májusban azt is megjósoltuk, hogy a  fekete X-szárnyút  Poe, azaz Oscar Isaac fogja vezetni - így is lett. És az Ellenállás pilótái a filmben tényleg egy olyan titkos bázison tervezgetik az Első Rend elleni támadást, mint amit a tavalyi vázlatrajzokon láthattunk (csak akkor még azt hittük, hogy ez a Yavin 4 lesz).

Az ugyan hamis információ volt, hogy egy havas-erdős, skandináv utánérzésű bolygón a Köztársaság egy új szuperfegyvert épít, mivel ez a hely végül az Első Rend bolygópusztító harcállomása lett. Az a tipp viszont bejött, hogy az idegen fajú, gonosz mester is a jégbolygón lesz látható (bár tavaly ilyenkor még nem tudtuk, csak hologram formában). De az is igaznak bizonyult, ahogy a tavalyi titokzatos kiszivárogtató leírja, mit láthat a néző, miután előkerül a régi templomban remeteként tengődő Luke:

Egy hatásos jelenetben itt dobja le a fejéről a Ben Kenobi-stílusban hordott fürdőköpenye csuklyáját.

Han halálát is előre megmondták

Mindenki kedvenc űrkalandoráról ezt írtuk idén áprilisban az addig összekapart infómorzsák alapján:

A fiatalok majd csak a film felénél, az űrben találkoznak össze Han Solóval és Csubakkával. És így máris rögtön érthető, miért mondja Harrison Ford az új trailer legvégén, hogy Csubi, itthon vagyunk. Valószínűleg elég régen látták az elmúlt 30 évben ki tudja, hová elkeveredett, rozzant teherűrhajójukat.

Pontosan ez történt a filmben. És az alábbi momentum is igaznak bizonyult, mivel Han és Finn együtt kommandóznak a fagyos bolygón lévő Starkiller bázison:

Az öreg Han megkedveli Boyegát, mivel a fiatalkori énjére emlékezteti (az ugyanis még George Lucas régi ötlete volt, hogy Han kadét korában meglépett a Birodalmi Akadémiáról, miután a felettesei nem nézték jó szemmel, hogy kiszabadított egy vuki rabszolgát). 

Tavaly decemberben  mi is meglebegtettük Adam Driverről , hogy a felkelők oldaláról állt át a gonosz oldalára, és belőle lett Kylo Ren, akiről a néző is sejteni fogja, hogy  Han és Leia fia . Azzal azonban eléggé mellé lőttünk, hogy az új rész lázadó pilótaként mutatja majd be, és végigkövethetjük az árulását, hiszen ez végül elmaradt, az új filmben csak utalások voltak rá. Ezek szerint tehát  ez az angliai forgatási fotó , amin Adam Driver egy felkelő pilóta egyenruháját viseli, csak a rajongók megtévesztésére szolgált, vagy eleve nem is ő volt a képen.  Idén májusban aztán a Vanity Fair exluzív fotóival hivatalosan is egyértelmű lett, hogy  Adam Driver hordja Kylo Ren sisakját , vagyis a jól értesült rajongók előtt végig világos volt: bármennyire is jól hangzik, nem az öreg Luke Skywalker a Star Wars 7 maszkos főgonosza.

Egy produkcióközeli informátor viszont már idén februárban leírta, hogyan hal meg Han Solo, miután találkozik Kylo Rennel a titkos bolygópusztító bázison (bár az utóbbit ekkor még csak a gonosz kastélyként emlegettek), így is lett. Bár a szpojlermentes kritikában nem említettük, egyértelműen ez a drámai jelenet volt a legemlékezetesebb része az új filmnek, amit elég sokan megkönnyeztek.

Az ébredő Erőről szpojleresen ebben a korábbi cikkünkben lehet beszélgetni. Csak saját felelősségre kattintson!