Legalább kétezerszer meghaltam a Star Wars 7-ben

2015.12.23. 11:02 Módosítva: 2015.12.23. 12:20
Nemcsak Kylo Ren dublőre, de az egyik rohamosztagos is magyar volt Az ébredő Erőben. A Trónok harca és a Skyfall veterán kaszkadőre, Kovács Géza a szupertitkos londoni forgatáson John Boyegával haverkodott, megfogdosta Luke fénykardját, J.J. Abrams rendező pedig személyesen mondott neki köszönetet a munkájáért. Egy fanatikus Star Wars-rajongó útja a trafikos kártyáktól a Millennium Falcon pilótafülkéjéig.

Mennyi időt voltál összesen a Star Wars 7 forgatásán?

Egy hetet töltöttünk el a londoni Pinewood stúdióban. Akkor még olyan titoktartásra köteleztek minket, hogy a Star Wars el sem hangzott, a stúdió oldalán is csak egy nagy 7-est láttunk.

R2D2 és a Star Wars 7 egyetlen magyar rohamosztagosa, Kovács Géza
R2D2 és a Star Wars 7 egyetlen magyar rohamosztagosa, Kovács Géza
Fotó: Kovács Géza

Motozás, telefonok leadása, beléptetőkapuk, kamerák, biztonsági őrök mindenhol. Csak a saját rohamosztagos jelmezemet csomagolhattam ki és be. Félelmetesen szigorú biztonsági intézkedések voltak, durvábbak, mint a reptéri ellenőrzések.

Melyik jelenetben láthatunk?

Abban a csatában szerepeltem, ahol Maz Kanata templomát szétlövi az Első Rend. Ezt persze a forgatáson még nem tudtam, a romokból és az erdőből azt hittem, hogy a Yavin 4-en vagyunk. A kezembe nyomtak egy nagy puskát, azzal kellett rohangálni, és szétlőni mindenkit. Ezzel el is ment az első két nap. Utána jött az a rész, amikor már az X-szárnyúakra és Han Solóékra kellett lövöldözni, itt kicserélték a fegyveremet sugárvetőre. A filmben ennél a jelenetnél majdnem minden látványosan meghaló rohamosztagos én vagyok a közeli háttérben. Megvan az a jelenet a trailerből, amikor négy rohamosztagosra rárobbantják az X-szárnyú vadászgépek a falat? Na ott én vagyok az ötödik, aki oldalról berohan.

Mennyire volt brutális ez az egy hét?

Az biztos, hogy nem a rohamosztagospáncél a világ legkényelmesebb jelmeze, bele se merek gondolni, hogy ennél rosszabb volt 30 évvel ezelőtt. Minden nap 10 órán keresztül rajtam volt, egy hétig csak reggel és este tudtam elvégezni a kis- és nagydolgomat. Egyszerűen nem lehetett a forgatáson levenni. Nemcsak azért, mert az alávett védőöltözettel együtt háromréteges volt, és 1 óra volt egy asszisztenssel felvenni, aztán meg ugyanennyi levenni, hanem mert egyfolytában melóztunk. Folyamatosan kellett esni, kelni, ide-oda rohangálni.

Ezen dolgoztunk a hét első felében, az utolsó három napban pedig azt vettük fel, hogy hová essünk, miközben a zöld háttérre odaképzelt X-szárnyúak szétrobbantották az egész díszletet.

Csak itt legalább 2000 alkalommal meghaltam egy-egy robbanástól vagy lövéstől! De így is életem legboldogabb egy hete volt!

Főleg amikor megfoghattam Luke fénykardját, és beültem a Falcon pilótafülkéjébe!

Hogy volt ilyesmire idő a forgatáson?

Szakítottam rá időt, mert nem nyugodott bennem a Star Wars-rajongó! Ott voltam például annál a jelenetnél, ahol Finn megküzd a vibrotonfás rohamosztagossal. Odamentem a kellékesekhez, bemutatkoztam, és azt mondtam nekik, én vagyok Magyarország egyik legnagyobb Star Wars-fanja, nem mehetek úgy haza, hogy nem néztem meg közelről Luke fénykardját! Nevettek egyet, aztán odaadták a markolatot is, meg azt a verziót is, ahol ki van engedve a lézerpenge. De beleültem a Millennium Falcon polótafülkéjébe is, mert azt a részt, ahol a Jakkun lövöldöznek a TIE vadászokra, a mi sátrunk szomszédságában vették fel, ugyanazon a héten. A pilótafülke belsejét tényleg megcsinálták a felvételekhez, már az órási élmény volt, hogy végignézhettem a díszletépítést.

De nem tudtam kihagyni ezt a ziccert, ha már egyszer ott voltam, bemásztam a félkész pilótafülkébe. Mindent megfogdostam, megszaglásztam, még Han Solo pilótaszékébe is beleültem! Minden úgy volt, ahogyan a filmben láttad, még a fénysebességkart is meg lehetett húzni.

Találkoztál a film sztárjaival a forgatási szünetekben? Beszéltél például Harrison Forddal?

Azt nagyon bántam, hogy Harrison Forddal nem találkozhattam, mert pont akkor feküdt a kórházban sérült bokával, és a felvételeken színészdublőr helyettesítette. Később vették fel vele újra a közeli jeleneteket, amihez megint megépítették a díszletet. De láttam azért sztárokat, mert Csubakka például igazi volt! Persze Peter Mayhew már bottal jár, nem lehetett mindig ugrásra kész. Őt az a magas srác helyettesítette a jelmezben, aki itt volt Magyarországon a Herkules forgatásán is, így az ismertség miatt vele sokat dumáltam.

Ez volt az a forgatási hét, amit megnézett Kevin Smith, és az örömtől sírós fotóját kitette a Facebookra. De ekkor futott be Tom Cruise is a kamionjával, hogy tortával köszöntse a szülinapos J. J. Abramst. Az volt egyébként a legnagyobb élmény, amikor az akciók után Abrams személyesen kezet fogott mindenkivel. Aztán az első asszisztense is, Tommy Gormley is gratulált. Ő most már producer is a Star Wars 7-ben, de megismert, mert A sas forgatásán együtt dolgoztunk Magyarországon. A Finnt alakító John Boyega néha odajött dumálni, tök jó fej volt.

Ő mennyire vett részt az akciójelenetekben?

Boyega nagyjából fele-fele arányban használt dublőrt. A vibrotonfás rohamosztagossal például ő vívott. Ott egy híres kínai harcművész-kaszkadőr, Liang Yang volt a páncél alatt, aki ma már igazi topkaszkadőr, Rob Inch jobbkeze.

Azt tudtad, hogy Daniel Craig is rohamosztagost játszott a filmben?

Nem, de a moziban egyből felismertem. Tényleg! Nem nagyképűségből mondom, de felismertem a járásáról meg a mozdulatról, ahogy eldobja a puskát, hiszen együtt dolgoztunk a Skyfall végső leszámolásjelenetében. Másnap persze már mindenhol lehozták, hogy ő is benne van a Star Wars 7-ben.

A fiatal szereplők fénykardozását szakmai szemmel vagy rajongóként nézted?

Minden szempontból maximálisan bejött. A Trónok harca-veterán C.C. Smiff rakta össze a koreográfiát, és nagyon tetszett benne, hogy nem pörgettyűparádét talált ki. Inkább olyan párbajt, ami profi és nagyon nyers, viszont úgy látszik, mintha a szereplők nem lennének képzett vívók. Ami nagyon fontos még, hogy maximálisan kihasználták a keresztvasas fénykard adottságait, amikor Kylo Ren megakasztja az ellenfél pengéjét, és a kis oldalpengékkel kínozza a másikat. Ezekben a mozdulatokban a dublőrnek, Tóth Gyulának is sok munkája volt, nélküle nem lett volna ilyen jó.

Tóth Gyula kaszkadőr volt több jelenetben is Adam Driver dublőre
Tóth Gyula kaszkadőr volt több jelenetben is Adam Driver dublőre
Fotó: The Walt Disney Company / Lucasfilm Ltd.

El tudtál hozni emlékbe valami kelléket a forgatásról?

Semmit. Mindent, de tényleg mindent elraktak a következő filmekhez, a 8-9. részekhez, meg a különálló filmekhez. Viszont ahogy kijöttek a hivatalos akcifigurák, azonnal vettem egy Első Rend rohamosztagost.

Láttad már moziban Az ébredő Erőt?

Igen, óriási élmény volt! A kedvenc jelenetem az volt, amikor először látjuk a Millennium Falcont, hát ott beszartam! Aztán a legvégén is, amikor megláttuk azt a bizonyos szereplőt, na ott végem volt! Újra gyerek voltam, aki a Bartók moziban az erkély első sorából tátott szájjal nézi A Birodalom visszavágot. El tudtam vonatkoztatni a filmtől, és a moziban ülve nem saját magamat kerestem, ugyanakkor a végén mégiscsak eszembe jutott, hogy igen, van mire büszkének lennem, mert ebben a filmben összesen csak hárman voltunk magyarok! Tóth Gyula volt Kylo Ren, én ugye mint lövöldöző rohamosztagos, a Jakkun lemészárolt falusiak között pedig ott volt a főnökünk, Párdányi Domonkos is, akinek egy életre adósa vagyok, amiért bejuttatott a Star Wars 7-be!

Ez pontosan hogyan történt?

Domonkos régóta a kaszkadőr koordinátorunk, és a Herkulesben olyan munkát vezényelt le, ami a mozis kaszkadőrök élvonalába katapultálta őt és a kollégáimat. És ez már olyan szint, hogy itt érezhető közelségbe került az új Star Wars is, csak akkor még nem nagyon mertünk beszélni róla. Az ugyanis korán kiderült, hogy Rob Inch lesz a Star Wars 7 főkaszkadőre, aki a Baljós árnyak Qui-Gon dublőréből lett a Ridley Scott-filmek állandó kaszkadőr koordinátora. Domonkos együtt dolgozott vele a Z világháborúban, ami után Inch direkt őt hívta az Exodusba, hogy legyen Christian Bale dublőre, onnan pedig vitte tovább a Macbeth-be. Elhatároztam, hogy ha a karrierembe kerül is, megkérem a főnökömet, hogy bár soha nem kértem még ilyet, egyszer az életben toljon be egy filmbe! Az sem érdekel, ha a karrierembe kerül, mert a gyerekkori álmom válna valóra, ha benne lehetnék az új Star Warsban!

Kovács Géza egy X-szárnyú vadászgép mellett pózol Londonban
Kovács Géza egy X-szárnyú vadászgép mellett pózol Londonban
Fotó: Kovács Géza

J.J. Abrams időközben elkezdte a forgatást Abu Dzabiban, és azt pletykálta a szakma, hogy Döme bekerült a stábba. Örültem, hogy legalább neki sikerült, hiszen ez azért óriási dolog. A kém és a Spectral forgatása között lementem a Balatonra a családdal egy kicsit feltöltődni. A feleségem még aludt, épp a gyerekkel játszottam a teraszon, amikor láttam, hogy Domonkos hív a mobilon az angliai számáról. És akkor itt szeretném szó szerint idézni a beszélgetést:

- Szia Géza! Hogy vagy?

- Kurva jól, tettre készen!

- Figyelj, ki tudnál repülni Angliába? A Star Warsról van szó, leadtam a neved és az elérhetőséged a kaszkadőrrészlegnek, nemsokára hívnak!

Valamit még beszélgettünk a családról, ki hogy van, de komolyan mondom, soha olyan boldog még nem voltam, mint akkor. Először ugrándoztam egy sort, aztán már csomagoltam is. Persze akkor még szupertitkos volt, hogy mit kell majd csinálni.

És mit szólt a feleséged, hogy másnap vége is a nyaralásnak?

Sikongatva örült, pedig ő aztán tényleg utálja a Star Warst! Yodát békának hívja, egyszer meg majdnem szakítottunk egy életnagyságú Darth Vader kartonfigura miatt, és döntenem kellett, hogy vagy ő, vagy a Sith nagyúr. Így Vadernek mennie kellett az ágy alá.

Mennyire része most a mindennapi életeteknek a Star Wars? A fiaddal például már megnézted a a filmeket?

Már elkezdtük a kiképzését. Három éves, Star Wars-os ruhában jár oviba, tudja kicsoda R2D2, és már mondogatja, hogy apa egy rohamosztagos, és sok szereplőt felismer a képeken. Eddig ugyan csak egy-két Bud Spencer-filmet néztünk együtt, de már elkezdtük a régi trilógiát is, és eljutottunk odáig, hogy a Csillagok háborúja elején a két droid után megjelenik Darth Vader. Eddig félt dőle, de most már olyanokat kérdezget, hogy miért szuszog ilyen furcsán? Minden érdekli, ami Star Wars, pont ahogy engem annak idején.

Mennyire határozták meg a gyerekkorodat a Csillagok háborúja-filmek?

A Birodalom visszavágot 1982-ben láttam a moziban, és azonnal fanatikus rajongója lettem. Lakótelepi gyerekként a trafikos kártyákból hatalmas stócokat vettem, és már akkor megépítettem legóból a Millennium Falcont! Az imádat addig fajult, hogy 1984 karácsonyán egyszerűen megőrültem, amikor a tévé leadta a Csillagok háborúját, órákkal a filmkezdés előtt ott vigyorogtam a kanapén. Ezt a részt addig még nem is láttam, csak hallottam, hogy a Birodalom előzménye. Az osztálytársaimnál ekkor már volt videó, felvették a filmet, naná, hogy rongyosra néztük. Ezután ültem be A Jedi visszatérre a fapados Tétény moziban: döbbenetes élmény volt! Persze akkor már mindent tudtam a filmről, mert megvettem a színes storybookot, de mindenképpen látnom kellett. A Tétény mozi ekkoriban újra levetítette a Birodalmat, oda is kígyózó sorok álltak. És amikor nekem már nem jutott rá jegy, elsírtam magam bánatomban!

Ki volt a kedvenc szereplőd?

Amikor általános iskolában újra és újra eljátszottuk a filmeket, mindig én voltam Luke. Igaz, eredetileg Han Solo akartam lenni. Akkor lett végérvényesen Han a kedvencem, amikor bejöttek a moziba az Indy-filmek, és rájöttünk, hogy Solót ugyanaz alakítja, aki Indiana Jonest. Sztoriban a Star Wars ugyan verhetetlen volt, de férfiként mindig olyan akartam lenni, mint Harrison Ford a Frigyládában.

Elképesztő tévés előzetest kapott a Star Wars 7

Az előzménytrilógiát sokan nem szeretik. Nálad mennyire számít kedvencnek?

A '90-es években is fanatikus Star Wars-rajongó maradtam, megvettem a VHS-kiadást, megnéztem a felújított változatot, de mellette már versenyszerűen kungfuztam. Épp ezért sosem felejtem el, hogy 1998-ban, amikor a Fókusz leadta a Baljós árnyak előzetesét, mennyire király volt, amikor a Darth Mault alakító híres harcművész, Ray Park először megpörgette a dupla fénykardot. Vigyorogtam, mert Lucas visszahozta a gyerekkoromat, és annyira vártam a filmet, hogy már a magyar premier előtt leszedtem a netről a kalózverziót, Aztán amikor végre moziba került, az edzőtársaimmal két héten át minden délután megnéztük. A Sith-ek bosszújának évében, 2005-ben váltotta fel a kungfut a kaszkadőrkarrier, és egy olyan társaságba kerültem, ahol tényleg mindenki vágta, hogy az új, pörgős fénykardvívást kidolgozó Ray Park mekkora név a szakmánkban.

De a legjobb csak ezután jött! 2011 májusában a kollégáimmal, Párdányi Domonkossal és Lengyel Balázzsal dolgoztunk Tenerifén A titánok haragján, amikor szembe jött velem az élő legenda, Nick Gillard, aki a régi Star Wars-trilógia fénykardvívásait koreografálta. Nagyon jó volt vele együtt forgatni két hétig, aztán beszélgetni, együtt inni és 1000 közös fotót csinálni, hiszen ő a Jedi harcmodor atyja, a mi szakmánk George Lucasa.

A Star Wars, a Trónok harca és a James Bond után maradt még olyan kedvenc franchise-od, amiben szívesen dolgoznál?

Egy új Indiana Jones-filmet, egy új Alient vagy egy Blade Runner 2-t nagyon jó lenne még elcsípni. Persze a legszebb az lenne, ha a Star Wars 8-ba is visszahívnának. Szerencsére ma már ott tart a magyar kaszkadőrszakma, hogy ezek nem csak álmok.

Kovács Géza filmográfiája

  • Star Wars - Az ébredő Erő (2015) - kaszkadőr
  • Marco Polo (2015 - 2016) - kaszkadőr
  • A kém (2015) - kaszkadőr
  • Megölni Jézust (2015) - military coordinator
  • Boy 7 (2015) - fight coordinator
  • Herkules (2015) - kaszkadőr
  • Trónok harca tévésorozat (2011-2014) - kaszkadőr
  • Fehér isten (2014) - kaszkadőr
  • 47 ronin (2013) - kaszkadőr
  • Splinter Cell: Blacklist videojáték (2013) - kaszkadőr a trailer motion capture jeleneteiben
  • Borgiák (2011-2013) - vívómester
  • Die Hard 5 (2013) - kaszkadőr
  • Skyfall (2012) - kaszkadőr
  • World Without End tévésorozat (2012) - vívómester
  • Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier videojáték (2012) - kaszkadőr a trailer motion capture jeleneteiben
  • Titánok haragja (2012) - kaszkadőr
  • Might & Magic Heroes VI videojáték (2011) - kaszkadőr a motion capture jelenetekben
  • A sas (2011) - kaszkadőr
  • Boszorkányvadászat (2011) - kaszkadőr
  • A katedrális tévésorozat (2010) - kaszkadőr
  • Robin Hood tévésorozat (2009) - kaszkadőr
  • Hellboy 2: Az aranyhadsereg (2008) - kaszkadőr
  • Metamorfózis (2007) - kaszkadőr
A Párdányi-kaszkadőrcsapat a Trónok harca forgatásán, Párdányi Domonkos nélkül. Bal szélen a magyar Sean Bean, Szabó Gáspár, mellette Kovács Norbert, Tóth Gyula, Szemán Gábor, Kósa László, Kovács Géza és a térdelő Orsányi Béla
A Párdányi-kaszkadőrcsapat a Trónok harca forgatásán, Párdányi Domonkos nélkül. Bal szélen a magyar Sean Bean, Szabó Gáspár, mellette Kovács Norbert, Tóth Gyula, Szemán Gábor, Kósa László, Kovács Géza és a térdelő Orsányi Béla
Fotó: Szabó Gáspár

Hogyan képzeled el a jövődet mondjuk 15 év múlva? Meddig lehet valaki topkaszkadőr a legismertebb blockbusterekben?

Idén lettem 40 éves, még úgy 10 évem biztosan van aktív kaszkadőrként. Az mindegyik magyar kollégámról elmondható, hogy amíg tudunk, addig becsülettel esünk, ugrunk, bukfencezünk. Engem a fight master része is vonz a munkának, 15 év múlva is szeretnék jó fight coordinator lenni, aki kitalálja és betanítja a harci koreográfiát.

Talán a kungfus múltamból jön, hogy nem azt tartom a jó kaszkadőrnek, aki kemény és vakmerő, hanem aki megfontolt, előrelátó, és végig kurvára odafigyel a kaszkadőr koordinátor szavára. Attól jó egy kaszkadőr, ha sérülés nélkül végigcsinál egy filmet, a nézők viszont elhiszik a moziban az akciójeleneteit látva, hogy ott csontok törtek. Kedvenc példám a nálunk forgatott A kém, ahol mindenki felszisszent a moziban, amikor Szemán Gábor kollégám és én Jude Law-val verekedtünk a főgonosz villájában, a konyhában.

A kamerán kívül mennyire vagy vagány? Szereted a snowboardot, az ejtőernyőzést meg a többi extrém sportot?

Á, dehogy, én vagyok a legóvatosabb ember a világon! Sosem lépem át a sebességhatárt, háromszor is körbenézek, mielőtt átmegyek az úton, snowboardozni nem merek, biciklizni is csak bukósisakban megyek.

Mi volt a legutolsó kaszkadőrmunkád, miben láthatunk legközelebb?

Három hónapig forgattuk Malajziában a Marco Polo második évadát, most jöttem csak haza. Ott nagy szükség volt a kungfus múltamra is, mert a történetben a kán megtámadja Kínát. Yuen Woo-Ping csapatával dolgoztam, aki szintén óriási név a szakmában: ő volt a Mátrix, a Kill Bill és a Tigris és sárkány koreográfusa, és most forgatta le a Tigris és sárkány 2-t.

A Trónok harca ötödik évadában nem szerepeltek magyar kaszkadőrök. A hatodikban visszatértek esetleg?

Te írhatod meg elsőnek, ha igen.

Mindig vannak magyar kaszkadőrök a hollywoodi filmekben

  • Párdányi Domonkos a Szomszédok biciklivel felboruló mellékszereplőjéből lett Brad Pitt dublőre a Trójában, később a Mennyei királyságban és a Trónok harcában is Nikolaj Coster-Waldaut tanította vívni. 2004-ben az Indexnek, 2012-ben a Comment:comnak adott exkluzív interjút.
  • Szabó Gáspár az Evitával kezdte a kaszkadőrkarrierjét, a Trónok harcában viszont nemcsak azért lett Sean Bean dublőre, mert megszólalásig hasonlít rá, hanem mert már a Trójában és a Mennyei királyságban is odatette magát a csatajelenetekben. Idén februárban interjút is adott az Indexnek.
  • Tóth Gyula is benne volt a Star Wars 7-ben, az Indexnek adott interjújából pedig kiderült: a Párdányi-kaszkadőrcsapattal végigverekedte a Trónok harcát, a Die Hard 5-öt és a Herkulest is.