Ez nem holokausztfilm

2015. december 22., 22:56 Módosítva: 2015.12.23 19:53
404
Remélik, hogy a nézők nem mondják azt, hogy megint kijött egy holokausztfilm, mert ez nem az. A Hajnali láz az élni akarásról szól, mondják Gárdos Péter új filmjének főszereplői. Schruff Milán és Piti Emőke a rendező szüleit játsszák, akik a koncentrációs táborból szabadulva szerettek egymásba. Meséltek a fél évig tartó fogyókúráról, arról, hogy mit gondolnak a Saul fia sikeréről, és hogy egyikük miért akart kivándorolni, amikor úgy tűnt, hogy a film soha nem fog elkészülni.

Évekig keresték a megfelelő színészeket Gárdos Péter Hajnali láz című filmjéhez. A rendező saját szülei történetét dolgozta fel, már csak ezért sem volt egyszerű megtalálni a megfelelő embereket. A film a második világháború után játszódik Svédországban. A koncentrációs táborok túlélőit többek között ide hozták, és rehabilitációs táborokban ápolták.

Egy ilyen táborban gyógyul Lili, akit Piti Emőke, és egy másikban Miklós, akit Schruff Milán játszik. A fiú súlyos tüdőbeteg, de megszállottam keresi a szerelmet. Megszerzi 117 magyar lány nevét és címét, akiket szintén svéd kórháztáborokban ápolnak. Mindegyiknek levelet ír, mindnek azt hazudva, hogy ismerik egymást. Az egyik nő Lili, akivel levelezni kezdenek, és egymásba szeretnek. Gárdos Péter először regényt írt szülei történetéből, később ebből készült a film magyar-svéd-izraeli koprodukcióban.

Tovább

Nicolas Cage egy valag pénzt adott egy lopott dinoszaurusz koponyáért

2015. december 22., 15:29 Módosítva: 2016.01.08 12:17
2

Talán az év legviccesebb híre Nicolas Cage dinoszauruszcsont-ügye, aminek a végére most pont kerül. Cage még 2007-ben vásárolt egy dinoszaurusz koponyát, egészen pontosan egy Tarbosaurus fejét, amiről nem tudta állítólag, hogy lopott. A színész, most belegyezett, hogy visszaszolgáltatja a ritka darabot Mongóliának. Cage 276 ezer dollárt, azaz nagyjából 80 millió forintot adott ki a koponyáért, azt ne kérdezzék, hogy miért. Állítólag a koponyára Leonardo Di Caprio is licitált, de Cage végül ráígért. Jézusom, mi mehet Hollywoodban!

.gif
Tovább

Ezek voltak az Index kedvenc filmjei idén

2015. december 22., 14:29 Módosítva: 2015.12.23 09:54
135
Bármilyen hihetetlenül hangzik így nem sokkal az év, az évtized, az évszázad legjobban várt filmjének bemutatója után, voltak a Star Wars 7-en kívül is filmek idén. Nem is akármilyenek: készült egy a korábbi részeket messze felülmúló folytatás (nem, nem az SW7), egy animációs film, amin a felnőttek zokogtak, egy brutális drogfilm, és egy Golden Globe-jelölt, Oscar várományos magyar dráma is. Az Index pedig idén is szavazott az év filmjeire. Filléres művészfilmek, hatalmas blockbusterek és két magyar film is a tíz legjobb között. (Csak olyan filmekre szavaztunk, amiket 2015. január 1. után mutattak be a magyar mozik. Jobb oldalon az Index néhány szerzőjének tízes toplistái olvashatóak. A Star Wars 7-et csak december közepén mutatták be, ezért erre a filmre nem szavaztunk, de a véleményünk a keretes részben olvasható.)

Futottak még

Idén is voltak olyan filmek, amik hiába sikerültek szuperül, egyszerűen nem jutottak el elég nézőhöz itthon. Vagy nem tetszettek túl sok embernek, de akiknek igen, azoknak nagyon. Ilyen a hülye című Én, Earl meg a csaj, aki meg fog halni is, aminek alaphelyzete meglehetősen ismerős volt: egy rákbeteg kamaszlány szerelmi élete, barátságai a betegség árnyékában. "A Lány kilenc parókával és a Csillagainkban a hiba után nem feltétlenül éreztem úgy, hogy szükségem lenne egy újabb rákos filmre, de Greg, Rachel és Earl sztorija annyira másképp nyúlt a témához, mint az előzőek, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy beültem érte a moziba" Mauglit meggyőzte, már csak azért is, mert ez a film szomorú témája ellenére nagyon vicces.  Anita nem így látta, és kritikájában kegyetlenül lehúzta a Sundance fődíjas és közönségdíjas filmet, és Klágnak sem tetszett, amikor a Cinefesten megnézte

A Végre otthon! című rajzfilmről a szerkesztőség 90 százaléka még csak nem is hallott, de Györgyinek akkora élmény volt, hogy még a karácsonyi bulin is mellette lobbizott. (Pedig még azzal is megvádoltuk, hogy csak kitalálta az egészet.) "Ritkán beszélünk arról, milyen nagy élmény is a családi mozizás, amikor mindenki csodásan szórakozik, és utána még napokig beszélünk a filmről, és röhögünk együtt. A Végre otthon! éppen egy ilyen film lett, nálunk mindenki beleszeretett". Reméljük nem olvassa Gyula cikkét, aki szerint a film kínosan lassú és könnyfakasztóan szirupos lett.

Tovább

Amputálni kell a Star Wars VII kaszkadőrnőjének egyik karját

2015. december 22., 11:04 Módosítva: 2015.12.28 10:03
332

Olivia Jackson, aki a Star Wars VII mellett a Mad Max: A harag útja kaszkadőre is volt, és az utóbbi két évben Charlize Theron,  Rosie Huntington-Whiteley,  Karen Gillan (A galaxis őrzői) és Gwyneth Paltrow (Mortdecai) helyett kockáztatta testi épségét, még októberben szenvedett súlyos balesetet az új Resident Evil-film forgatásán, ahol Milla Jovovich kaszkadőre volt. 

Screen Shot 2015-12-22 at 08.41.20.png

A baleset akkor következett be, amikor Jackson egy motorral ugratott át egy akadályon, és az ezt szemből felvevő kamerát mozgató hidraulikus kar, avagy krán nem emelkedett fel időben, így a nő nagy sebességgel belecsapódott a fémkarba. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mesterséges kómában kellett tartani egy hónapon át.

Tovább

Már félig kész a Bourne-sorozat következő része

2015. december 22., 10:31 Módosítva: 2015.12.22 15:33
8

Miután szeptemberben kijött egy-két kép a Bourne-sorozat ötödik részének forgatásáról, nem nagyon hallottunk újabb híreket a filmről. Damon most egyébként szünetet tart egy kicsit a forgatásban a Mentőexpedíció után, eközben ült le a Variety-vel beszélgetni, és azt állítja, a film tulajdonképpen már félig kész van.

i9uufymwcquoribtwxuw

Az újság szerint a színész nagyon lelkes a készülő filmtől, és nagyon remélte mindvégig, hogy nem a The Bourne Ultimatum volt a sorozat utolsó darabja. Az új, most készülő résznek egyébként még nincsen címe.

Tovább

A Star Wars VII csak megdöntött minden bevételi rekordot

2015. december 22., 08:22 Módosítva: 2016.03.16 15:09
51

Az első információk alapján Az ébredő erő csak az észak-amerikai bevételi rekordokat döntötte meg - mondjuk azok közül jópárat: az első film lett, ami egy nap alatt 100 millió dollárnál többet keresett, a legtöbb pénzt hozta decemberben, a legtöbbet kereste az első, éjféli vetítésekkel, a legnagyobb IMAX-bevételt produkálta és 238 millió dollárjával messze túlszárnyalta a Jurassic World 208 milliós nyitányát.

A világpiacon is nagyszerűen szerepelt, de nem annyira jól, mint a Universal nyári bemutatója: a Jurassic World tegnap estig még tartotta magát, és 525 millió dolláros első hétvégi bevételével világelsőnek számított. Aztán jött az igazi számolgatás, mert ugye a premier számait becslések adják, az előzetes jegyeladásokra és a szakemberek prognózisára alapozzák őket, a valós számok akkor vannak meg, amikor lezárják a kasszákat, és Marika néni felsepri a popcorn a teremben. Ennek alapján az 517 millió dollárosra becsült bevétel helyett 529 milliót számoltak össze, azaz hivatalosan is Az ébredő erő minden idők leg nagyobb nyitóhétvégéjét termelő filmje.

Tovább