Fake Oscarként emlegetik a közönségfilmes Oscart

2018.08.09. 10:51

Egyre nagyobb a felháborodás az Oscar-díjakat odaítélő Akadémia szerdai döntése miatt, mely szerint lesz egy külön kategória a közönségfilmeknek. (Részletek még nem derültek ki arról, hogy pontosan milyen filmeket akarnak ebben a kategóriában versenyeztetni.) Mivel más közönségbarátnak szánt döntéseket is hoztak, például 3 órában maximálták a gála hosszát, valószínűleg azokra a kritikákra próbáltak reagálni, melyek szerint az Akadémia ízlése és a moziba járók ízlése egyre távolabb kerül egymástól. 

Így viszont még keményebb bírálatokat kap az Akadémia. Filmes újságírók, színészek és más filmes szakemberek szerint ugyanis a filmek kettéválasztása, és a legjobb filmnek járó díj mellett egy legjobb közönségfilmnek járó díj kiosztása, hatalmas hiba. A Variety újságírói szerint ezzel a lusta döntéssel még kevesebb elismerés jut majd a közönségfilmeknek. Emlékeztetnek arra, hogy milyen sokakat elszomorított a Wonder Woman mellőzése az idei gálán, ahogy az is, hogy Christopher Nolan a kritikusok által is elismert Batman-filmje, A sötét lovag ugyan kapott egy csomó jelölést, de a legjobb film kategória jelöltjei közül simán kihagyták. "Szóval ez a döntés azt jelenti, hogy az olyan filmek, mint a Fekete párduc vagy a Mission: Impossible 6 nem versenyezhetnek a legjobb film díjáért?" - tette fel a kérdést a Variety kritikusa.

A Fekete párduc, az első szuperhősfilm, amiben szinte csak fekete színészek játszottak, amúgy is sokszor szóba kerül az új kategória kapcsán. Sokan úgy gondolják, hogy főleg ez a film az oka, hogy létrehozták a közönségfilmes díjat. Nem akarják vagy nem merik ugyanis jelölni/díjazni a legjobb filmnek járó díjra, de attól is tartanak, hogy balhé lesz belőle, ha kimarad a jelöltek közül. A legegyszerűbb megoldás, ha megkaphatja a "fake Oscart".   

Más vélemények szerint a sikeres filmek eddig sem voltak mellőzve az Oscaron. Frank Palotta, a CNN munkatársa összegyűjtötte a legsikeresebb filmeket (az infláció beszámításával) és közölte, hogy ezek egy kivétellel mind kaptak jelölést vagy Oscart: 

Azt is hozzátette, hogy nagyon nehéz meghatározni, mit jelent az, hogy közönségfilm. Lehetnek olyan filmek, amik 100 millió dollárnál többet hoztak Amerikában, vagy olyanok, amiket a közönség felpontozott az IMDb-n? Szerinte az lenne a megoldás, ha az Akadémia tagjai mernének, akarnának szavazni a közönségfilmekre is, ha azok valóban megérdemlik a jelölést a legjobb film kategóriában. A Fekete Párduc például megérdemelné, írja.  

Ne maradjon le semmiről!