Ez a tíz szerep Oscart érdemelt, de az eredeti kiszemelt elesett tőle

2024.03.04. 16:28

Vannak karakterek, amelyeknél megvan a potenciál az Oscar-díjra, a leginkább emlékezetes alakítások mégis akkor születnek, amikor a szerep a megfelelő színészt „találja meg”. Számos olyan történetet hallottunk már, hogy nem azok a sztárok alakítottak feledhetetlen szerepeket, akiket eredetileg megkerestek velük.

Így lett Heath Ledgerből majdnem Batman, vagy Nicolas Cageből Aragorn.

Ritkábban találkozunk azzal a „shortlisttel”, amikor a váltás miatt a szerep végül Oscart hozott egy másik színésznek. Közeledve a 69. Oscar-gálához úgy döntöttünk, összeszedünk tíz olyan ikonikus szerepet, amelyet az eredetileg megkeresett színész visszautasított – holott Oscarig vihette volna vele –, vagy hosszas tanakodás után elesett tőle. Listánk a teljesség igénye nélkül készült.

Legendás szerepek

Gladiátor (2000)

Képzeljük el az arénát, a homokot, az vért és a tigriseket. Most képzeljük el, ahogy Russell Crowe bemegy, körös-körül emberek százai, és a szemük láttára küzd meg életéért. Végül képzeljük el ugyanezt Mel Gibsonnal. Igen, eredetileg A rettenthetetlen Oscar-díjas sztárja játszotta volna Ridley Scott gigafilmjének főszerepét – legalábbis erről árulkodik a The New York Times cikke. Hosszas tanakodás után azonban máshogy alakult a történet, bár a pontos okokat nem ismerjük. Mel Gibsonnak így be kellett érnie a másik jól ismert filmjével, ugyanis a Gladiátorral azonos évben jött ki romantikus vígjátéka, a Mi kell a nőnek?

Forrest Gump (1994)

Tom Hanks számtalan ikonikus filmben játszott, de legemlékezetesebb szerepei közül is vitán felül kiemelkedik Forrest Gump karaktere. Az azonos című, 1994-es film karrierének egyik csúcspontja, hat Oscar-díjat hozott el, köztük a legrangosabbak zömét (legjobb férfi főszereplő, legjobb rendezés, legjobb film). De vajon akkor is ilyen nagy siker lett volna, ha nem Tom Hanks játssza a karaktert, hanem egy másik – szintén ikonikus – színész, aki végül visszautasította a főszerepet?

Nem csalás, nem ámítás, eredetileg az akkor még javában szépfiús korszakát élő John Travolta volt a kiszemelt, ő azonban nem kért Gump történetéből. 2007-ben az MTV-nek azt mondta, nem bánja döntését:

Ha volt valami, amit nem vállaltam, de Tom Hanks igen, az azt jelenti, hogy valami mást csináltam, ami ugyanannyira érdekes vagy szórakoztató volt [...] Azért néhány elutasított szerepemnek örülök, mert másoknak ezzel indult el a karrierje.

A dolog pedig valóban úgy történt, ahogy Travolta mondta, hisz Tom Hanks karrierjének mai napig ékköve ez az alakítás, ám a Grease sztárja sem tétlenkedett: a Forrest Gumppal azonos évben jött ki egyik legikonikusabb filmje, a Ponyvaregény.

Legendás ziccerek

A szív bajnokai (2009)

Ha pedig a nagy ziccerekről beszélünk: az Oscar-díjas Julia Roberts 2006-ban érdekes döntést hozott. A színésznő kapott egy szövegkönyvet egy szerephez, amelyet végül elutasított, mivel a felkérés nem csigázta fel. így Sandra Bullockot kérték fel a filmhez, ami végül meghozta számára élete első Oscar-díját 2010-ben. Ez a film nem más volt, mint A szív bajnokai. Persze Roberts sem tétlenkedett ez idő alatt. Olyan filmjei jelentek meg, mint a Charlie Wilson háborúja, amelyben Tom Hanksszel játszott együtt, vagy híres romantikus filmje, az Ízek, imák, szerelmek.

Szerelmes Shakespeare (1998)

De ha már Julia Roberts, érdemes megemlíteni a színésznő másik Oscar-veszteségét. A női főszereplő kérdésében sokáig variáltak a Szerelmes Shakespeare című filmnél, amely végül Gwyneth Paltrow-nak hozott széles körű elismerést. Az eredeti változatban még Roberts játszott volna, de az a verzió szétesett, a projekt pedig átkerült másik stúdióhoz, ahol már Paltrow volt a kiszemelt.

Ettől függetlenül, ahogy a Variety cikkéből kiderül, a színésznő durva szerelmi csalódáson ment épp keresztül, ezért el sem olvasta rendesen a szkriptet akkor. Így majdnem Kate Winsletnél landolt a szerep, aki – Paltrow szerencséjére – visszautasította. Végül Gwyneth Paltrow mégis átrágta magát a szövegen, és beleszeretett a szerepbe, így élete eddigi egyetlen Oscar-díját vihette haza az 1999-es gáláról. 

Napos oldal (2012)

Romantikus vígjátékokért – legalábbis a hivatalos besorolása alapján – ritkán szórják az Oscar-jelöléseket, ám 2012 sikersztorija, a Napos oldal minden ponton kivétel ezalól. A művet nyolc szobrocskára jelölték, amelyek között az összes kiemelt kategóri szerepelt a legjobb filmtől a legjobb rendezésen át a legjobb férfi és női főszereplőig. Ezek közül mindössze egyet nyert meg, amelyet az akkor még profi karrierje elején járó Jennifer Lawrence vitt haza.

Kemény időszak lehetett ez a színésznőnek, ugyanis három jól ismert filmje is ebben az évben került moziba – a Napos oldal mellett Az éhezők viadala első része is ekkor jelent meg, és a Ház az utca végén szintén abban az évben debütált. Történt mindez annak ellenére, hogy Lawrence nem az első kiszemelt volt a Napos oldal főszerepére. A készítők Anne Hathawayt kérték fel, aki noha elvállalta a szerepet, végül kreatív nézeteltérések miatt kilépett a projektből. Lawrence ekkor került a képbe.

Becéző szavak (1983)

Jack Nicholson ma már színészlegendának számít, de egyik legismertebb filmjére eredetileg nem őt kérték fel. Ez az alkotás nem más, mint a Becéző szavak. Első körben Burt Reynoldsnak ajánlották fel a szerepet, aki visszautasította. Reynolds olyan híres filmekben játszott karrierje során, mint a Sztriptíz, A király nevében vagy a Gyilkos túra, de az Oscar-díj ezúttal Nicholsonnál landolt, aki ezzel begyűjtötte élete második szobrocskáját az összesen háromból.

Mind közül ezt bánom a legjobban – valódi színészi feladat volt. Azt kívánom, bárcsak elvállaltam volna, hülye döntés volt a részemről, de rengeteg hülyeséget csináltam akkoriban. Valószínűleg egy hülye korszakomban voltam

– fogalmazott 2016-ban a Business Insidernek Reynolds.

Másik csillag született

Csillag születik (2018)

Ma már nem tudnánk más felállásban elképzelni Bradley Cooper és Lady Gaga közös filmsikerét, a Csillag születiket – amely nem mellesleg számtalan kaput nyitott meg az énekesnő filmes karrierében is –, de az 1937-es alapmű újragondolása eredetileg más szereposztással ment volna. A korai tervek szerint Clint Eastwood – igen, jól olvasták  – rendezte volna a filmet, amelynek női főszereplője Beyoncé lett volna. Végül addig tolódott a megjelenés, hogy ez a változat sosem valósult meg, amelynek hála Lady Gaga megszerezte első Oscar-díját a legjobb filmzenéért, valamint első Oscar-jelölését színésznőként.

La La Land (2016)

Egy másik zenés alkotás, a La La Land is átment egy szerepvariáláson. A műnek hála 2017-ben Emma Stone megkapta első Oscar-díját – idén pedig a Szegény párákkal esélyes a másodikra –, de eredetileg Emma Watsont keresték meg a filmmel. Watson később elmondta, azért nem tudta vállalni a felkérést, mert már elfogadta az ajánlatot A szépség és a szörnyeteg élőszereplős változatára. Akkor úgy fogalmazott:

Ez nem az a fajta film volt, amibe csak úgy bele lehet ugrani. Tudtam, hogy munka van vele, amit el kell végezni, és ott kell lenni. Szimplán nem működött volna az ütközéskerülő tervezés.

A bárányok hallgatnak (1991)

Tegye fel a kezét az, aki szerint Jodie Foster helyett másnak kellett volna játszania A bárányok hallgatnakban! Nos, a rendező, Jonathan Demme '90-ben biztosan kalimpált volna a karjával. Még a karaktert is Foster egyik ötletére alapozta, de sehogy sem látta a színésznőt a filmben. Eredetileg Meg Ryant kérte fel a szerepre, aki szinte rögvest visszautasította, és a többi jelölt sem vált be. Számos kollégája ajánlgatta neki az akkor húszas évei végén lévő színésznőt, végül nagy nehezen beadta a derekát, és visszagondolva nem bánta meg.

Szörnyek keringője (2001)

Az első Oscar-díjas fekete színésznőre egy fél évszázadot kellett várni az elismerés történetében, de végül 2002-ben megtört a jég, és Halle Berry bezsebelte az első szobrot a Szörnyek keringőjével. Eredetileg azonban nem ő volt a kiszemelt művész a feladatra. Angela Bassettet keresték meg a filmszereppel, aki 1993-ban már bizonyított a Tina Turnerről szóló életrajzi filmben, amiért Oscarra jelölték akkor. A színésznő azonban nemet mondott – nem érezte sajátjának a szerepet –, így jutott végül Halle Berrynek a feladat, aki kihozta belőle a legtöbbet.