A sztároknak csak boríték jut az Oscaron

2008.02.24. 16:05
A 80. Oscar-díjátadó Hillary Clintonja, George Clooney már lemondott a győzelemről, a Coen fivérek viszont több beszéddel is készülhetnek. A legtöbb sztár ma este csak borítékot nyithat, míg a jelöltek között sok kisebb név szerepel. A díjátadó után a magassarkúban ünneplő színésznők Madonna buliján gyűjthetik a vízhólyagokat. (Helyi idő szerint 17:30-kor, magyar idő szerint hajnali 1:30-kor kezdődik a gála.)

Idén a forgatókönyvírók sztrájkja alatt az Akadémia tagjainak mozizni is maradt idejük, így nem csak sztár alapján jelölték a mozikat. A legjobb filmnek járó Oscarért kisebb nézettségű, sötét hangulatú, de tényleg jó filmek versenyeznek.

Már egyet sem kell aludni. Klikk!

A legtöbb jelölést a Coen fivérek véres neowesternje, a Nem vénnek való vidék és az olajbiznisz hajnalát feldolgozó Vérző olaj kapta. A magyar idő szerint hétfő hajnalban kezdődő gálán ezért kevés lesz a sztár a jelöltek között, ami az előrejelzések szerint a nézettségnek sem tesz majd jót. Ha mindenki követné az átadót, aki jegyet vett a legjobb fim kategória jelöltjeinek bármelyikére, a nézettség a tavalyi, szintén gyengébb 40 milliós számot akkor is messze alulmúlná. A sztárszínészek 2008-ban inkább csak a vörös szőnyegen parádézva és a borítéknyitogatással dobhatják meg az estet.

Szombaton már több ünnepelt színésznő is ott nyüzsgött a Kodak moziban, hogy elpróbálják a ma esti díjátadót. Katherine Heigl, a Felkoppintva főszereplője arra panaszkodott hunyorogva, hogy a súgógépen túl kicsik a betűk, Harrison Ford meg arra, hogy barátnője, Calista Flockhart mellé ültették.

A divattervezők idén is jó reklámhoz juthatnak, a díjátadók közül Nicole Kidmant valószínűleg most is a Chanel öltözteti, Rene Zellwegert meg Carolina Herrera. Két Oscar-jelölt viszont nem megy bele a játékba. Diablo Cody, a sztriptíztáncosból lett forgatókönyvíró Stuart Weitzman külön erre az estére dizájnolt, két és félmillió dolláros cipőjét dobta vissza: "Megpróbálnak felhasználni arra, hogy reklámozzam az idióta cipőjüket. Engem meg sem kérdeztek, hogy mit szeretnék." Az Egyre távolabb Oscar-jelölt főszereplője, a hatvanhét éves Julie Christie is kiakadt: "A mozi előtt általában táblák figyelmeztetnek arra, hogy »fordulj körbe«, mivel reklámoznod kell a tervező ruháját. Idén ebben nem veszek részt."

Marion Cotillard a BAFTA-t már megkapta. Klikk!

A színésznők még meglephetnek

Az Oscar-esélyesek közül a színésznőknél a legnagyobb a bizonytalanság. A Piafban akkora átéléssel játszott Marion Cotillard, hogy elviheti a díjat a nagy visszatérő, a hatvanhét éves Julie Christie elől. Befuthat még Ellen Page is, a Juno tinije. Cate Blanchett, akit az Elisabethért egyszer már jelöltek, most a folytatással is bekerült az esélyesek közé. Az Oscart mégis inkább mellékszereplőként kaphatja meg az I'm not there-ért, amiben kócos fejjel Bob Dylant alakítja.

Itt még közbeszólhat a 83 éves Ruby De is, aki Franc Lucas New York-i drogbáró tündéri anyukáját játszotta az Amerikai Gengszterben. Az Akadémia szívét a Vágy és vezeklés kiskorú mellékszereplője, Saoirse Ronan is megolvaszthatja.

A Nem vénnek való vidék győzelme már biztosnak tűnik a legjobb film kategóriájában, erre tettek legtöbben a Landbrokes fogadóirodánál. "2008 a Coen testvérek éve" - mondta a Los Angeles Times kritikusa, Tom O'Neil a BBC-nek. A filmjüket összesen nyolc kategóriában jelölték, ami azt is mutatja, hogy az Akadémia tagjai már nem olyan kényesek a mozis erőszakra. A véres westernben Josh Brolin egy leszámolásba fulladt drogüzlet nyomaira bukkan: jónéhány friss hullára, egy nagy adag heroinra és kétmillió dollárra. Miután a pénzt lenyúlja, magára szabadítja Javier Bardemet, a pszichopata fejvadászt, aki a legtöbb kritikus szerint ezért haza is viszi majd a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Coenék emellett a legjobb rendezőnek járó Oscart is elviszik az AP kritikusai szerint.

Coenéket Cannes óta ünneplik. Klikk!

A férfiszínészek között az Oscarra Daniel-Day Lewis a legesélyesebb, aki az ezüstbányászatról nyergel át az olajra, és politikusokat megszégyenítő ígéretekkel vásárolja ki a földeket a kaliforniaiak alól a Vérző olajban. Egyik ellenfele, George Clooney, akit a Michael Claytonért jelöltek, már le is mondott a legjobb férfiszínésznek járó Oscarról. "Úgy vagyok ezzel, mint Hillary Clinton. Ha nem lenne Obama, akkor lenne esélyem a győzelemre - mondta a színész a Time-nak. - Szóval a legjobb alakítás Daniel Day-Lewisé, és nem az enyém." Ez azt is jelenti egyben, hogy Johnny Depp három jelölés után most a Sweeney Toddért sem kapja meg az Oscart.

A legrosszabbat már díjazták

Egy nappal az Oscar éjszakája előtt a legrosszabb teljesítményeket díjazták, és itt Lindsay Lohan sztriptízes horrorja, az I Know Who Killed me gyűjtötte be a legtöbb, összesen nyolc Aranymálnát. A férfiaknál Eddie Murphy aratott, aki a Norbitért begyűjtötte a legrosszabb színésznek, a legrosszabb mellékszereplőnek és a legrosszabb női mellékszereplőnek járó díjat is.

Schwarzenegger után Madonnánál folytatódik a buli

Az írók tizenegy napja lezárult sztrájkja végül a díjátadót nem hiúsította meg, de így is rányomja bélyegét az estére. Jon Stewart komikusnak, az est házigazdájának rekordidő alatt kell elkészülnie a poénjaival, ezért tizennégy geggyáros segíti az ötletelésben. A legnagyobbat az Oscar-átadó utáni partik felhozatala változott: lefújták az általában sztároktól hemzsegő Vanity Fair-bulit, és a People magazin sem ünnepel idén. Arnold Schwarzenegger viszont 2008-ban is az első megállója lesz a bulizó sztároknak, akiket most Madonna menthet meg. A nemrég rendezésre váltott énekesnő idén először Demi Moore-ral szervez közös partit. Emellett Prince is készül valamire, és a vendéglistáján állítólag Tom Cruise, Katie Holmes, Salma Hayek, Penelope Cruz és Will Smith is szerepel.

Jelölések a legfőbb kategóriákban:


A legjobb színész:
George Clooney - Michael Clayton
Daniel Day-Lewis - Vérző olaj
Johnny Depp - Sweeney Todd
Tommy Lee Jones - Elah völgyében
Viggo Mortensen - Eastern Promises (Keleti ígéretek)

A legjobb színésznő:
Cate Blanchett - Elizabeth: Az aranykor
Julie Christie - Away from Her (Egyre távolabb)
Marion Cotillard - Piaf
Laura Linney - The Savages
Ellen Page - Juno

A legjobb film:
Vágy és vezeklés
Juno
Michael Clayton
Nem vénnek való vidék
Vérző olaj

Legjobb rendező kategória jelöltjei:
Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly)
Jason Reitman (Juno)
Tony Gilroy (Michael Clayton)
Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék)
Paul Thomas Anderson (Vérző olaj)