Évi 700 milliót ad a DigiTv a magyar fociért

2009.05.21. 15:19 Módosítva: 2009.05.21. 18:40
Az erdélyi magyar Teszári Zoltán tulajdonában lévő DigiTv szerezte meg a magyar bajnokság közvetítési jogait, az RTL Klub ajánlatára több százmillióval ráajánlva. Évente majdnem 800 millió kerül az NB I.-es csapatokhoz, a bajnok több mint 180 millió forintot kap majd.

Az Index információi szerint a DigiTv új, még el sem indult sportcsatornájához, a DigiSporthoz kerültek a magyar NB I. jogai. A bajnokság jogaiért az RTL Klub is licitált, de a csatorna 400 millió forintos ajánlata alulmaradt az erdélyi magyar milliárdos, Teszári Zoltán érdekeltségi körébe tartozó cég évi közel 800 milliós ajánlatával szemben.

A döntést az MLSZ ad hoc bizottsága hozta, de információink szerint az MLSZ elnöke is részt vett az ülésen, vagyis az elnökség is rá fog bólintani a megállapodásra. Az ajánlatot azután hétfőn várhatóan elküldik a Sport1-nek, hiszen a csatornának elővételi joga van a sugárzási jogokra. Nem valószínű azonban, hogy a UPC tulajdonosához tartozó sportcsatornának megérne ennyi pénzt a magyar NB I.

Először az RTL Klub tett ajánlatot a magyar bajnokság jogaira, de a meccsek többségét nem is az országos adón, hanem az RTL Klub tulajdonosához köthető IKO Sport Klub elnevezésű tematikus adón sugározták volna, mivel az adó idén minden fontosabb közvetítési jogát elveszítette, ezért féltek, hogy kiürül a csatorna. Az Index információi szerint viszont az RTL Klubnak egyszerűen nem volt érdeke belemenni az árversenybe: ennyi még a Ferencvárossal sem ér a Soproni Liga. A csatornánank egyébként van tapasztalata a magyar focival, egyszer már adták az NB I. mérkőzéseit, és 2006-ban még a vasárnap kora délutáni sávban is alulmaradtak a közvetítések a Tv2 ismétléseivel folytatott nézettségi küzdelemben.

Nem csak a DigiSporton

A DigiSport nemcsak évente 700 millió forintot ad az NB I. jogaiért cserébe, de százmilliós nagyságrendben támogatja a csapatok utánpótlását és futballakadémiáit, sőt információink szerint még a csapatok szurkolói klubjainak támogatásában is részt vesz, egy tervezet szerint többek közt a szezonra szóló bérletekhez ezentúl akár ingyen DigiTv-előfizetést is kaphatnának a szurkolók.

Nem a DigiSporton adják majd az összes meccset: a Duna Televízió évi 90 millióért ezentúl is közvetíthet fordulónként egy meccset, sőt az MTV-n is lesznek mérkőzések és összefoglalók. Sárai Endre, a Digi Tv ügyvezetője a Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt mondta, hogy természetesen más szolgáltatók rendszerében is megjelenhet a DigiSport, így akár hárommillió emberhez is eljuthatnak. Az Index információi szerint azonban még nem kezdődtek meg a tárgyalások, de várhatóan a csatornán sugárzott Bajnokok Ligája és a Bundesliga éppen elegendő vonzerőt jelent majd ahhoz, hogy a DigiTv két nagy konkurense, a T-Home és a UPC se tudja kihagyni a csatornát a csomagjaiból.