A Sport1 nyerte meg a magyar focit

2009.07.14. 17:31
Az MLSZ és a Futball Duó Kft taggyűlése is rábólintott a Chello Central Europe ajánlatára, ami a Digi ajánlata volt még nemrég. A háttérben a két nagy konkurens, a UPC és a Digi valószínűleg meg fog egyezni: inkább elosztják egymás közt a meccsek közvetítési jogait, mintsem hosszan pereskedjenek. A nagy vesztes az RTL Klub tulajdonosához köthető Sportklub lehet, ami minden értékes tartalomról lemaradt, ráadásul a két legnagyobb kábelszolgáltatóval kezdett ki.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége keddi rendkívüli ülésén jóváhagyta a Kisteleki István elnök által a Sport TV tulajdonosával, a Chello Central Europe Zrt.-vel hétfőn kötött szerződést az NB I-es mérkőzések közvetítési jogáért.

A testület ugyan nem egyhangúlag, de jelentős többséggel szavazta meg az egyezséget, majd az MLSZ és a futballklubokat tömörítő Magyar Hivatásos Labdarugó Liga közös tulajdonában lévő Futball Duó taggyűlése is rábólintott az ajánlatra, vagyis a Digi Tv, a Sportklubot működtető IKO és a Sport1-t üzemeltető Chello több hónapja tartó küzdelméből az utóbbi került ki győztesen.

"A megállapodás értelmében a következő három idényben 5,7 milliárd forint áramlik a magyar futballba. A most létrejött szerződés mindenben legalábbis egyenértékű volt a Digi TV ajánlatával" - mondta Kisteleki István az ülést követően. Elárulta, a Chellóval kötött egyezség értelmében például az élvonalbeli csapatoknak járó 2000 UPC előfizetési csomagból 600-at azonnal visszavásárol a cég, így a kluboknak már csak 1400-at kell értékesíteniük, ezért cserébe viszont rögtön kapnak a csapatok 333 millió forintot.

Felverték az árat

A Soproni-liga jogai az elmúlt három évben a Sport1-et üzemeltető, a UPC tulajdonosához köthető Chelli Central Europe Zrt.-nél volt, idén tavasszal viszont az RTL Klub tulajdonosának irányítása alatt álló IKO és a DigiTv is bejelentkezett a jogokért. A Sportklubot működtető IKO első ajánlata értesülésünk szerint mindössze 400 millió forint volt, de már ez is többszöröse lett volna az addig fizetett jogdíjaknak, de ekkor az itthon még csatornát nem üzemeltető, csak kábel- és műholdas szolgáltatást végző Digi Tv emelte a téteket: 700 millió forintot adott volna az NB I. jogaiért, amit a tárgyalások során további 100 millióval megfejelt (ez az össze az utánpótlás csapatokat illette volna), illetve minden egyes profi klubnak adott volna 2000 darab ingyen DigiTv előfizetést. (Ráadásul a Digi értékesítőként is alkalmazta volna a futballklubokat, mivel ha a klubok együtt szereznek 16 ezer új ügyfelet a társaságnak, akkor a Digi újabb 250 millió forintot fizetett volna ezért).

A Sport1 azonban a szerződés megkötése előtt élt opciós jogával, és egy hét gondolkodás után bejelentette, hogy tartja a Digi ajánlatát, természetesen DigiTv előfizetések helyett ők UPC előfizetéseket adnának a kluboknak. Az MLSZ és az érintett szervezetek ma pedig mind rábólintottak a Sport1 szerződésére, pedig a Digi Tv közben éves szinten újabb félmilliárddal emelte az ajánlatát.

sport

Az általunk megkérdezett, a DigiTv-hez és a Chellohoz köthető szakértők szerint a magyar NB I. közvetítési jogai a most kialkudott összegnél jóval kevesebbet érnek, az árat egyértelműen a DigiTv verte fel. A romániai milliárdos Teszári Zoltánhoz köthető cég itthon ugyanazt a taktikát folytatta, mint Romániában, ahol irreálisan magas áron, száztízmillió dollárért vette meg a román bajnokság jogaiért három évre.

A háttérben

Információink szerint a háttérben végig személyes csatározás folyt, hiszen mindhárom társaságnak voltak szövetségesei az MLSZ és az MHLL vezetésében. Az IKO-t George F. Hemingway, az NBI. ad-hoc bizottságának elnöke támogatta, a Chello szövetségese Kisteleki István volt, míg a Digi leginkább a vidéki klubok vezetésével van jó viszonyban, információink szerint több csapatnak is szponzorációs szerződés ajánlottak fel, ha a cég kapja meg a közvetítési jogokat.

A jelenlegi helyzet igazi vesztese az IKO lehet, hiszen a Sportklub elvesztette szinte összes értékes tartalmát, legfeljebb abban bízhatnak, hogy a magyar kézilabda és a vízilabda bajnokságok jogait megkapják, bár mindkét esetben a Sport1 is élénken érdeklődik. Emellett az IKO-nak szembe kell néznie azzal, hogy a két legnagyobb szolgáltató, a Digi és a UPC is konkurense a sportcsatornák telített piacán, így minden bizonnyal nem lesznek engedékenyek, ha a Sportklub sugárzási szerződéseinek meghosszabbításáról lesz szó.

Információink szerint a Digi és a Sport1 mögött álló UPC már közel állnak a megállapodáshoz, amivel az NB I. mérkőzéseit végül a DigiSport és a Sport1 megosztja egymás közt. Erre azért van szükség, mert az előző szerződés szövegében az opciós jog nincs pontosan kifejtve, így a DigiTv álláspontja szerint a Chello csak akkor tarthatná az ajánlatukat, ha mindent pontról pontra betartanának, vagyis ha ők is DigiTv-előfizetéseket osztogatnának. A Chello persze más véleményen van erről, ezért az index információi szerint a hosszú jogi csatározás elkerülésének érdekében az MLSZ kompromisszumra bírta rá a két céget.

Erre utal Kisteleki István nyilatkozata is, miszerint ugyan „a Sport TV a jogtulajdonos, de dönthet úgy, hogy átad bizonyos számú mérkőzést más csatornának, így akár a Digi TV-nek is. Ez kifejezetten üdvözítő lehetne, hiszen a Digi TV-nek történelmi szerepe van abban, hogy a közvetítési jogokat az értékére emelte".