Alkotmányellenes a Sláger és a Danubius frekvenciahosszabbítása

2009.06.30. 14:32 Módosítva: 2009.06.30. 14:35
Az Alkotmánybíróság döntése szerint sérti a sajtószabadságot, és a vállalkozáshoz való jogot is, hogy a két országos rádió egy törvénymódosítás miatt pályázat nélkül továbbra is használhatta volna a két legértékesebb rádiós frekvenciát.

Alkotmányellenes a médiatörvénynek az a tavalyi módosítása, amely lehetővé tette volna a műsorszolgáltatási jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítását - mondta ki az Alkotmánybíróság keddi nyilvános határozathirdetésén.

A törvénymódosítás nem is léphetett hatályba, mert miután az Országgyűlés tavaly decemberben megszavazta, az államfő az Ab-hez fordult, amely most azt meg is semmisítette.

Az Ab indoklása szerint "a műsorszolgáltatási jogosultság több alkalommal történő, pályázat nélküli megújításának lehetősége alkotmánysértő módon korlátozza a sajtószabadsághoz, valamint a vállalkozáshoz és a foglalkozás szabad megválasztásához való jogot". Az alkotmánysértő törvénymódosítás ugyanis indokolatlanul kedvezményezett volna az eddigi piaci szereplőknek.

Az alkotmánysértő törvénymódosítást azért fogadták el a kormánypárti és az ellenzéki pártok is, mert így nem kellett volna új pályázatot kiírni a Sláger és a Danubius analóg rádiós frekvenciáira. A pályázatot végül, az Alkotmánybíróság döntése előtt mégis kiírta az ORTT.

Lehetetlen, de azért érdekli őket

A kiírás szerint a hét évre szóló pályázat első évére 350 és 700 millió forint közötti összeggel licitálhatnak az indulók, a későbbiekre pedig, egy fix, 200 milliós összeg mellett, nettó árbevételük 10-15 százalékát kell megajánlaniuk. Ez az eddigi, évi 200 millió forintos díjnál lényegesen magasabb, ráadásul a kiírás értelmében a nappali időszakban és a délutáni főműsoridőben is el kell majd érnie a magyar dalok arányának a 25 százalékot, amit a Danubius és a Sláger sem teljesít jelenleg.

A Sláger és a Danubius képviselői is teljesíthetetlennek nevezték a feltételeket, ennek ellenére mindkét adó bejelentette, hogy indul a pályázaton, emellett a Rádió Cafét üzemeltető Est Média is érdeklődik a frekvencia iránt.