Az EBESZ a médiaalkotmány visszavonására szólított fel

2010.06.24. 18:02
Az uniós szervezet szerint a törvénycsomag jövő héten a parlament elé kerülő részei is gátolják a szólásszabadságot, és a kormány ellenőrzése alá vonják az egész magyar médiát.

A törvényhozási folyamat leállítására hívta fel a magyar kormányt csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője, hangsúlyozva, hogy kérésük a közszolgálati médiát és az NHH-t és az ORTT összevonását elrendelő, jövő héten a parlament elé kerülő törvényekre is vonatkozik.

Emellett a törvényjavaslat módosítására irányuló, a szakmai érintettek bevonásával zajló nyilvános egyeztetést is szorgalmazott Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője.

A javasolt törvények rendkívül aggasztóak a magyarországi sajtószabadságra nézve - írta a közlemény szerint az EBESZ illetékese Martonyi János külügyminiszternek címzett levelében. Elfogadásuk ahhoz vezethet, hogy az összes műsorszolgáltató politikai döntéseknek lesz alárendelve - tette hozzá a sajtószabadság-képviselő.

A tervezett törvényi változások a médiaszabályozási rendszer teljes átalakítását célozzák - áll a közleményben. Az új törvényi szabályozás szerint létrejönne két új testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács, a kereskedelmi és a közszolgálati műsorszolgáltatás engedélyező szerve. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezné ki, és a parlament ugyanazt a személyt választaná meg a tanács elnökévé. 
A kormánypárt a parlamenti mandátumok több mint kétharmadával rendelkezik. Az új szabályozás elfogadása a kereskedelmi és a közszolgálati műsorszolgáltatók feletti kormányzati ellenőrzéshez vezethet - figyelmeztetett Mijatovic.

A törvénymódosításokat és az azt lehetővé tévő alkotmánymódosítási javaslatot június 11-én terjesztették a parlament elé. A kormány felgyorsított eljárásban, június 28-29-én készül szavazni róluk. "Ez nem hagyna időt a nyilvános vitára, ami bevett nemzetközi gyakorlat ilyen törvények esetében és amelynek magyarországi szakmai érintettek részvételével kell lezajlania".

"Habár a kormány rendelkezik az alkotmány és a szólásszabadságot szabályozó törvények módosításához szükséges parlamenti hatalommal, nagyon fontos, hogy a kormányok ne használják ezt a hatalmat a sajtószabadság biztosítékainak gyengítésére és arra, hogy kormányzati ellenőrzésnek rendeljék alá a médiát, a szólás- és a sajtószabadságot biztosító nemzetközi és EBESZ-normákat megsértve."

A műsorszolgáltatók plurális, a kulcsfontosságú szakmai érintetteket és a civil társadalmat is magába foglaló igazgatási rendszere előfeltétele a médiapluralizmusnak, a sajtószabadsággal összefüggő alapvető EBESZ-kötelezettségvállalásnak.