Távozik az MTI elnöke

2012.10.18. 16:45
Közös megegyezéssel távozik, de nem vonul nyugdíjba Belénessy Csaba. A háttérben az MTI és az MTVA vezetői közti csata áll, pár hete már biztonsági őrökkel dobatták ki az MTI egyik vezetőjét a közmédia székházából.

A hvg.hu írta meg először, hogy távozhat Belénessy Csaba, a Magyar Távírati Iroda vezérigazgatója a hírügynökség éléről. A több, magát megnevezni nem kívánó forrás által is megerősített információ szerint Belénessy belefáradt abba a küzdelembe, amit Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével kellett folytatnia az új közszolgálati struktúra felállítása óta.

Bonyolult struktúra

Az MTV, az MTI, a Duna Televízió és a Magyar Rádió összevonásával létrejött új közmédiába ugyanis bele volt kódolva a feszültség: az összes intézmény elvesztette alkalmazottait, a tévék és a rádió pár fős cégekké váltak, amelyek az MTVA-tól rendelnek tartalmat, és elvileg a szakmai kontrollt is jelentik, vagyis maguk döntik el, hogy a megrendelt műsort végül átveszik-e vagy nem. Az MTI viszont, leginkább Belénessy jó politikai kapcsolatainak köszönhetően, nagyrészt megőrizte függetlenségét, több mint százötven ember dolgozott a hírügynökségnél, amely megkapta a közmédia internetes felületeinek tartalomszolgáltatását is.

A rendszer értelmében az MTI beszállítója az MTVA-nak, amely pedig beszállítója az MTV-nek, a Duna Televíziónak és a Magyar Rádiónak, de az MTI tartalmai esetében a szakmai kontroll egy jelentős része is a hírügynökségnél maradt. Hogy a dolog még csavarosabb legyen: a rádiós és tévés riportokat viszont az MTVA munkatársai készítik az MTI szakmai kontrollja mellett. Vagyis az MTI egyrészt a MTVA megrendelője, másrészt a közmédia beszállítója is, akik ugyan más műsorokat közvetlenül az alaptól rendelnek, de híreket csak az MTI közbeiktatásával gyártathatnak.

Az egymást követő híradós botrányok – Daniel Cohn Bendit európai parlamenti képviselő magyarországi látogatásának meghamisítása, Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálása, a január 2-i ellenzéki tüntetés olyan színben való bemutatása, hogy azon alig vettek részt – rávilágított erre a folyamatos konfliktusokat generáló és tisztázatlan felelősségi viszonyokat magában rejtő munkamegosztásra. A botrányok után általában az MTI-t vették elő, például a Lomnici-ügy miatt kellett távoznia Élő Gábornak, az MTI Hírcentrum vezetőjének, de több forrásunk szerint Élő nem Belénessy embere volt, és gyakran a botrányos anyagokat sem az MTI dolgozói készítették.

Az elmúlt egy évben emellett egyre élesebbne vitázott a két intézmény arról is, hogy hová tartozzanak a vidéki és a külföldi tudósítók, vagy éppen a megrendelői és hírkiadási joggal rendelkező szerkesztők.

A szinte átláthatatlan struktúra ráadásul meg sem valósult a gyakorlatban: információink szerint az egyes vezetők éppen aktuális lobbiereje és befolyása alapján folyamatosan változott, hogy kinek mennyi beleszólása van a hírgyártásba.

Elvesztette a csatát

Májusban tulajdonképpen már eldőlt a két intézmény közti harc: az MTI 49 fős céggé zsugordott, 130 dolgozóját pedig egyszerűen átvezényelték az MTVA-hoz. Az MTI-nél maradó dolgozóknak kell azóta is előállítaniuk a napi 900 híranyagot, ráadásul úgy kell szakmai kontrollt ellátniuk az MTVA által készített tartalmak felett, hogy nincs utasítási jogkörük.

A konfliktus kiéleződésére utalt az is, hogy két hete Németh Miklós Attilát, az MTI főszerkesztőjét biztonsági őrökkel dobatták ki az MTVA épületéből. Információink szerint mindezt azzal érdemelte ki, hogy hozzá mert szólni az MTVA egyik belső értekezletének témájához. Az MTVA hivatalos álláspontja szerint azért távolították el Belénessy emberét az értekezletről, mert arra nem kapott meghívást. Úgy tudjuk, hogy nem hivatalosan azonban régóta részt vett az MTI képviselője ezeken a megbeszéléseken, de most már nem volt akkora súlya az MTI-nek, hogy álláspontját is elmondhassa a meetingen. Amikor Németh ehhez mégis ragaszkodott, kivezettették.

Belénessy az Index kérdésére elismerte, hogy közös megegyezéssel távozik az MTI éléről, de azt mondta, hogy a hvg.hu információival ellentétben nem akar nyugdíjba vonulni, hanem a magánszektorba helyezkedne el. Több forrásból úgy értesültünk, hogy Belénessy még nem egyezett meg a távozása feltételeiről a munkáltatójával, de ez már csak napok kérdése lehet. A közmédia is megerősítette, hogy Belénessy bejelentette távozási szándékát, 2013. január elsejével a magánszférában folytatná, bár a Közszolgálati Közalapítvány elnöke reméli, hogy a tudását és 30 éves tapasztalatát továbbra is a „közszolgálat rendelkezésére bocsájtja". A szakember egyes forrásaink szerint egy műsorgyártással foglalkozó cégnél helyezkedne el.

Belénessy Csaba dolgozott a Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban, volt a Lánchíd  rádió főszerkesztője, majd az MTI alelnöke, mielőtt kinevezték a távirati iroda élére. Az MTI alapelveiről beszélve hivatalba lépésekor a 168 órának azt nyilatkozta, hogy a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát.