Orsolya
9 °C
21 °C

Nem adják el a Népszabadságot

2012.12.15. 20:00
A Ringiernek el kellene adnia a Népszabadságot, hogy egyesülhessen az Axel-Springerrel, de megszakadtak a tárgyalások a szocialisták pártalapítványával.

Mégsem adja el a Népszabadságot a Ringier, pedig úgy tűnt a lapkiadónak októberben sikerül megállapodnia a kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvánnyal, amely az MSZP pártalapítványaként működik. A HVG információi szerint a napilapkiadó legutóbbi, december 10-én tartott igazgatósági ülésén a tény bejelentésén kívül több szó nem esett arról, hogy miért hiúsult meg az üzlet.

A Ringier azért lett volna kénytelen eladni Magyarország még mindig legnagyobb politikai napilapját, mert az NMHH ajánlására a Gazdasági Versenyhivatal tavaly májusban elutasította a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és a Blikket is tulajdonló Ringier és a Tvr-hét mellett nyolc vidéki lapot is üzemeltető Axel Springer egyesülési kérelmét. A két cég egész Közép-Európában összevonta érdekeltségeit, hogy így próbálják racionalizálni a működésük. A fúziót csak Magyarországon ellenezték.

Megszakadtak a tárgyalások

A Népszabadság eladásának előkészítése már lassan egy éve folyik, úgy tudjuk, hogy a napilap átvétele nem csak az MSZP-nek jönne jól, de a Fidesz is támogatta az ötletet. Erre utalt az is, hogy amikor a tárgyalások megszakadtak az MSZP és a Ringier közt, rögtön feltűnt a színen Csintalan Sándor, egykori szocialista politikus, aki 2007 óta a Fidesz tagja, és bejelentette, hogy egy közelebbről meg nem nevezett befektetői csoporttal megvásárolná a Népszabadságot, hogy független baloldali orgánumként működtesse tovább. Több informátorunk szerint ez üzenet volt: ha az MSZP-nek nem kell a lap, lesz rá jelentkező.

Augusztusban már körvonalazódtak a szerződés részletei: a Ringier 1,5 milliárd forintért adta volna el a Népszabadságot, de öt évre maradna a Ringier nyomdájánál. A Népszabadság lapterjesztési-, illetve könyvelési-pénzügyi feladatai is a jelenlegi tulajdonos érdekeltségeinél maradtak volna. Ez utóbbira vélhetően azért lett volna szükség, mert az MSZP mindössze 3 millió forintot fizetett volna még idén a lapért, a többit  a Népszabadság jövőbeni bevételeiből fizette volna ki. A vételár azért sem tűnik túl nagynak, mert a Népszabadság jelenleg is 1,4 milliárd forinttal tartozik a szintén a Ringier tulajdonában lévő nyomdának, és a tulajdonosváltással ezt az adósságot átütemezték és jelentős részben elengedték volna.

Úgy tudjuk, hogy a Ringier és az MSZP közti tárgyalások éppen azért szakadtak meg, mert nem tudtak megállapodni mindkét fél számára megnyugtatóan ennek az adósságnak a rendezéséről, illetve az MSZP távol akarta tartani a Ringiert a pénzügyektől. Így most minden marad a régiben: a Ringiernek irányító többségi tulajdona van, hiszen övék a cég 70,7 százaléka, a Szabad Sajtóé maradt 27,69 százalék, és töredékszázaléka van még mindig a lap dolgozóinak is.

A Kreatív információi szerint a többségi és kisebbségi tulajdonos közti rossz viszonyt az is jelzi, hogy a kiadó igazgatósági ülésén a veszteséges cég tőkerendezéséről sem döntöttek. Pedig 2011-ben a cég saját tőkéje (676 millió forint) az alaptőke (1,3 milliárd) kétharmada alá esett, így törvényi kötelezettség ennek rendezése.

Nem tetszettek a cikkek

A Népszabadság példányszáma már egy ideje zuhanórepülésben van, évente körül tíz százalékkal esik az átlagosan naponta értékesített példányok száma. 2012 harmadik negyedévében már csak napi 57 ezer Népszabadságot vettek az országban, amikor 2008-ban még százezernél is többet adtak el a lapból.

Az MSZP-nek novemberben már kész koncepciója volt a Népszabadság átvételére. Úgy tudjuk, hogy a párt a Népszabadság megvásárlásával leépítette volna a szocialista pénzügyi körök által fenntartott Népszavát, illetve a lap újból pártújság lett volna, amely a tagságnak járt volna. A Népszava szerkesztőségéből pár, fontos embert áthoztak volna a Népszabadsághoz, de nem számoltak a Népszabadság szerkesztőségének jelentős átalakításával. Az MSZP egyrészt sokallta a költségeket, így előre bejelentették, hogy csökkentették volna a fizetéseket, és információink szerint nem voltak elégedettek azzal sem, ahogy a napilap a Bajnai Gordonnal és mozgalmával kapcsolatos híreket kezelte, sokan úgy érezték, hogy a Népszabadság szinte már támogatja az egykori miniszterelnököt.

Azt nem lehet tudni, hogy újból indulnak-e a közeljövőben a tárgyalások a Ringier és a Szabad Sajtó Alapítvány között, de várhatóan jövő év elején újabb leépítésekkel próbálja a jelenlegi tulajdonos racionalizálni az újság működését.