Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állni fogja a sarat az RTL-csoport

2014.06.06. 16:08
Nem riad vissza a konfliktustól az RTL Csoport, nyilatkozta a Fidesz által tervezett reklámadó kapcsán Andreas Rudas, Európa legnagyobb tévétársaságának elnöke a német Handelsblatt üzleti napilapnak. "Bírjuk a harcot és nem fogjuk elhagyni az országot."

Európa legnagyobb televíziós társaságának elnöke kijelentette, hogy Magyarországon a médiaszabadság további korlátozása megy végbe. Andreas Rudas szerint ha valóban bevezetik ezt az adózást, akkor többé nem lehet médiaszabadságról beszélni Magyarországon.

Ez egy kísérlet a médiaszabadság korlátozására, azonban semmilyen diktatórikus intézkedés nem elfogadható. Nem létezhet ma Közép-Európában állam független média nélkül.

A német napilap összeállításában beszámol arról is, hogy a tervezett reklámadó elleni tiltakozásul az RTL Klub valamennyi magyarországi csatornája csütörtök este negyedórára elsötétült. (A tervezet ellen a legfontosabb hazai médiaszereplők mind tiltakoztak, erről itt írtunk.) A törvénytervezet szerint a médiavállalkozások sávosan adóznának a reklámbevételeik után, így a 20 milliárd forint feletti bevétel akár 40 százalékát is elveszíthetik. Az új adó leginkább az RTL Klubot, illetve a csatornát működtető Magyar RTL Televízió Zrt.-t érinti. A reklámadóról írt elemzésünk elolvasásához ide bökjön.

A német lap cikke szerint az RTL Klub az utolsó olyan nagy médiaszereplő Magyarországon, ami nincs a jobboldali kormányzat befolyása alatt, bár a szabályozás az összes nagy médiatársaságra vonatkozik. Andreas Rudas az újságíró kérdésére határozottan kijelentette, hogy a cég bírja a harcot, és eszük ágában sincs elhagyni azt az országot, ahol az RTL Klub 24 százalékos piaci részesedéssel a legnagyobb tévétársaságnak számít.