Állni fogja a sarat az RTL-csoport

2014.06.06. 16:08
Nem riad vissza a konfliktustól az RTL Csoport, nyilatkozta a Fidesz által tervezett reklámadó kapcsán Andreas Rudas, Európa legnagyobb tévétársaságának elnöke a német Handelsblatt üzleti napilapnak. "Bírjuk a harcot és nem fogjuk elhagyni az országot."

Európa legnagyobb televíziós társaságának elnöke kijelentette, hogy Magyarországon a médiaszabadság további korlátozása megy végbe. Andreas Rudas szerint ha valóban bevezetik ezt az adózást, akkor többé nem lehet médiaszabadságról beszélni Magyarországon.

Ez egy kísérlet a médiaszabadság korlátozására, azonban semmilyen diktatórikus intézkedés nem elfogadható. Nem létezhet ma Közép-Európában állam független média nélkül.

A német napilap összeállításában beszámol arról is, hogy a tervezett reklámadó elleni tiltakozásul az RTL Klub valamennyi magyarországi csatornája csütörtök este negyedórára elsötétült. (A tervezet ellen a legfontosabb hazai médiaszereplők mind tiltakoztak, erről itt írtunk.) A törvénytervezet szerint a médiavállalkozások sávosan adóznának a reklámbevételeik után, így a 20 milliárd forint feletti bevétel akár 40 százalékát is elveszíthetik. Az új adó leginkább az RTL Klubot, illetve a csatornát működtető Magyar RTL Televízió Zrt.-t érinti. A reklámadóról írt elemzésünk elolvasásához ide bökjön.

A német lap cikke szerint az RTL Klub az utolsó olyan nagy médiaszereplő Magyarországon, ami nincs a jobboldali kormányzat befolyása alatt, bár a szabályozás az összes nagy médiatársaságra vonatkozik. Andreas Rudas az újságíró kérdésére határozottan kijelentette, hogy a cég bírja a harcot, és eszük ágában sincs elhagyni azt az országot, ahol az RTL Klub 24 százalékos piaci részesedéssel a legnagyobb tévétársaságnak számít.