Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Képtelenség ennyi sorozatot nézni

A Kultrovat podcast legújabb adása

kultrovat podcast
2016.09.20. 11:01 Módosítva: 2016.09.20. 11:50

Ha emlékeznek még, a Kultrovat podcast egy olyan kísérleti adással indult, amibe nem hívtunk vendéget, hanem mi magunk beszélgettünk egymással, akkor az Oscar-díjátadóról. Most az Emmy-gála miatt ismét készült egy ilyen különkiadás, de ezúttal sorozatokról beszélgettünk:

mik voltak ezen a nyáron azok a címek, amiket mindenképpen ajánlunk.

Érdemes ezt meghallgatnom? Mégis miről van szó benne?

Először átnéztük, hogy milyen sorozatok kaptak hétfő hajnalban Emmy-díjat. Szóba került, hogy miért jogos vagy nem jogos, hogy a jelenkor legnagyobb szenzációjának tartott Trónok harca (Game Of Thrones) rekordmennyiségű díjat kapott az évek során. Beszéltünk kicsit a gáláról, annak házigazdájáról Jimmy Kimmelről, és természetesen szóba került, hogy össze lehet-e hasonlítani a Oscart az Emmyvel, ami a kulturális jelentőségét illeti.

De aztán átnyergelünk a nyári tévés szezonra: nosztalgiázunk a régi szép időkön, amikor nyáron még alig mutattak be új tartalmat a tévék. Az elmúlt években azonban már óriási a verseny a nézőkért. Beszélünk az AMC Preacher című sorozatáról, ami jól sikerült, de nem tudta elérni a kritikus tömeget, de szó esik a Halt and Catch Fire című szériáról is, ami hasonló gondokkal küzd.

Ajánljuk az HBO nyári nagy dobását az Aznap éjjelt (The Night Of), a Netflix nyári bemutatóiról is jó a véleményünk (The Get Down, Stranger Things, Bojack Horseman), végül pedig az országos csatornák szomorú helyzetéről is megemlékezünk, de Sixx még azt is elárulta, hogy a Netflix milyen tudományossággal igyekszik megfejteni a nézői ízlését.

Mi is az a podcast?

XXI. századi Kazinczy híján podcastnak nevezzük a sorozatban készülő, interneten elérhető, beszélgetésen vagy zenén alapuló adásokat. A technológia már a kétezres évek elején létezett, igazán akkor terjedt el, amikor az Apple integrálta az iTunesba. A tartalom tulajdonképpen bármi lehet, bármilyen formában – legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni, mint egy rádióműsor, amit akkor hallgatunk meg telefonon, számítógépen vagy táblagépen, amikor csak szeretnénk. Az egész műfaj roppant demokratikus: podcastnak nevezhetjük azt a felvételt, ami átmegy az Apple rendszerén, és az iTunesban elérhető, de azt is, amit valaki csak a blogján terjeszt letölthető mp3-fájlként. A nagy demokrácia miatt rengeteg podcast létezik, nagyon nagy százalékuk ingyenes, így természetesen a miénk is.

A teljes adás alig több mint 50 perces, úgyhogy nagyon izgulunk, hogy milyen lesz a fogadtatása annak, hogy közel egy órán keresztül csak a sorozatokról és az őket kitermelő iparról beszélgetünk. Kinek hiányzik ez? Az adással kapcsolatos visszajelzéseket elsősorban iTuneson keresztül várjuk, de ide kommentbe is jöhetnek a visszajelzések. Biztatunk mindenkit, hogy iratkozzon fel a Kultrovat csatornájára, küldjön nekünk értékelést, hogy minél több emberhez eljuthasson a podcast híre..

Kultrovat podcast sorozatokról

Kultrovat podcast 7. epizód
00:00:00 / 00:00:00

Ez miért is jó? 

Podcastot hallgatni nagyon jó. Hosszú utazásokon, amikor már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk. És míg olvasni csak nehézkesen, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll az idő, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája, mint nekünk, hogy szavakat kell egymás mögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő. 

Az eddigi Kultrovat podcastok:

#1 Pilot: Az Oscar-gáláról

#2 Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia Golden Reel-díjas hangmérnöke

#3 Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx Bocuse d'orra készülő séfje

#4 Madarász Isti, Ridley Scott és Tom Hanks jó barátja, a Hurok rendezője

#5 Mautner Zsófi, Magyarország főzőnője

#6 Tövisházi Ambrus, zenei producer (Amorf Ördögök, Erik Sumo Band, Liza, a rókatündér-filmzene)

Ne maradjon le semmiről!