Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Vége
ssss

A legfontosabbak

2020. július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
2020. július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
2020. július 3., 14:47
Család
2020. július 2., 17:39
Az Index, amire büszke lehetek
2020. június 25., 18:34
Szerkesztőség, közösség, banda
2020. június 24., 16:06
Grafitember: Nekem az Index
2020. június 24., 08:52
Velünk vagy? Jelezd Facebookon!
Index
2020.07.04. 14:11

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miért gyűlöllek titeket? Hát nem is csinálok olyat. Miért szeretlek? Hmmm, talán még szeretlek is. De egy biztos: ti vagytok a telimen a leginkább használt ikon. Mert jó, amit csináltok. Sokszínű, nem egykulacsos, blabla. Miheztartás végett: az origót egy jó ideje nem nyitom meg. Nehogy ide merjetek fajulni!!!!

  • Megmondom őszintén, csak Stöki és Hancu miatt kattantam rá rendszeresen az Indexre, szóval ha a politika végül ki is véreztet benneteket, a tech rovat maradjon, légyszi.

  • Semmit nem gyűlöltem az Indexben! Kemények, de korrektek az írások! Minden rovat, amit én olvasok, alapos, profi és jó. Nem dicsértetek mindig, de egy kivétellel - ezt most nem hoznám ide - mindig tényszerűek és pontosak voltak az írások. Csak így érdemes portált, újságot működtetni. Világosan megírni a tényeket. Világosan megjelölni a véleményeket. Nem szabad, hogy ez a portál propagandát közvetítsen. Fenn kell tartani közösségi finanszírozással! Lehet a vélemény különböző, de a tények nem! Ne hagyjuk veszni az objektív sajtó lapjait, portáljait! Ha veszni hagyjuk, behódolunk a “hatalomnak”! Ha az Index elvész, a többi is sorra kerül! Az a vég. Utána káosz, és újabb évtizedekre ható sérelmek, tragédiák jönnek! Ha önként lemondunk a szabad véleménynyilvánításról, nem érdemeljük meg a jövő!

  • Nagyon szeretem a hírek sokféleségét, hogy kb. mindenről azonnal lehet tájékozódni. Ami kiemeli az oldalt, és személyesen a legkedvesebb számomra az a videós rovat, ezen belül is a képbehozó és a tényfeltáró jellegű tartalmak. Minőségiek és sokrétűek a podcastek, amelyeket szívesen hallgatok. Amin szerintem változtatni kellene a lapnak -és gondolom ezt már sokan jelezték- hogy a cím fedje a tartalmat. Sokat veszít az oldal komolyan vehetőségéből az, hogy nagyon sok clickbait, félrevezető cím van. Az, hogy milyen a politikai irányultság, az nyitott könyv azzal nincs gond, viszont véleményem szerint, a járványhelyzetben a hangulatkeltéshez Ti, mint legolvasottabb lap igencsak hozzájárultatok. Pont nektek kellene ügyelni arra, hogy az észszerűség keretein belül hívjátok fel a figyelmet a járványhelyzet valós veszélyeire.

  • Összeszedtem a biztosan nem teljeskörű véleményem az Indexről, mint lapról:

    1) Vannak hibáitok, mint mindenkinek, ezek főként apró íráshibák, ami érthető, senki sem tökéletes. Ha pedig tartalmi hibát vétetek, azt igyekeztek korrigálni.

    2) Rengeteg témakörben jelenik meg cikketek, meglepő, hogy mindenhez is értetek! Ha nem, akkor pedig utánajártok.

    3) Hajlandóak vagytok megújulni, pl. az online beszélgetések, a személyes videós interjúk.

    4) Nem féltek bevallani, ha nem fut jól a szekere a lapnak. Ez mindenképp becsülendő. Továbbá értékelendő a www.szabadindex.eu oldal létezése is.

    5) Jó a designja és a rendszerezettsége a weboldalatoknak.

    6) Gyűlölöm viszont azt, hogy arra kell gondoljak, egyszer talán már nem olvashatom a lapotokat!!!

    Köszönöm hogy eddig is olvashattalak Titeket, és remélem ez sokáig így maradhat még! Szép napot!

  • Pragaban elek tobb mint 20 eve, es ketsegbeesve nezem mi megy otthon. Amikor a Nepszabadsagot megszuntettek, teljesen ledobbentem, hogy ilyenre kepesek. Hosszu a sor, nem sorolom. Az Indexszel kelek, az Indexszel fekszem tulzas nelkul. Index a fo informacioforrasom. Imadom a megbizhatosagat a humorat a melysegekig banyaszo riportjait. Elkepzelni nem tudom, hogy az Indexbol egy “echotv/origo “ valjon. Ez nem tortenhet meg. Koszonom a fantasztikus munkajukat!! Barcsak segithetnek!

  • Az indexben nem csak az hiányozna, hogy Magyarország utolsó nagy független média platformja, hanem az Index minőségi újságcikke minden témában, amelyek nem csupán átvett lefordított történetek külföldi újságoktól, hanem hozzáértő szakemberek által készített egyedi újságcikkek. Amelyek bármilyen nagy külföldi napilappal felveszi a színvonalat mennyiségi és minőségi szintben is. Mint egy angliai magyar számomra az index a legutolsó hely, ahonnan be tudom szerezni a magyarországi híreket, és ha ez a platform is megszűnik, akkor sehonann máshonnan nem fogok tudni Magyarországról tájékozódni. 

  • Kedves Index, elszakadtam a hazamtol mar 18 eve, de minden este az utolso programom alvas elott, hogy rajtatok keresztul megtudjam, mi tortenik otthon. Nagyon sajnalnam a fuggetlenseg megszunteteset! Koszonom, hogy vagytok...

  • Minden nap olvasom az Indexet és, ha tehetem, hetente járok színházba. Voltam az ORTT elnöke, kétszer voltam újságombudsman és egy szemesztert vendégként tanítottam is a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Megvetést érzek a gazemberek iránt, akik az Index tönkretételéért, a szabad újságírás maradékának és – a kettő összefügg – a színház- és filmművészet szabadságának lerombolásán ügyködnek. Átérzem ugyanakkor, mennyire nyomasztó az az érzés, hogy cipőt kell venni a gyereknek, de nincs miből.

    Ezzel együtt tartom hamisnak a Mentsük, ami menthető! vicinális bölcsességét. A sajtószabadság ugyanis igen-nem kérdés. Ezért aztán nem is a Mindent vagy semmit!, hanem csak a Mindent! benső parancsának követését tartom helyesnek. Úgy látom, hogy így van ezzel az Index közössége is. Helyesen, mert ez adja a legjobb esélyt.

    Majtényi László

    image uploaded from ios7
    Fotó: Huszti István
  • Lassan egy évtizede benne van a levegőben, hogy veletek bármikor történhet valami. Nem szeretném, ne történjen!

    Még modemmel kezdtem, és ti voltatok az első hírportálom. Maradtatok is: az első.

    E két első között nagy a különbség. AZ első első időrendben az első, a második első rangban.

    Ha veletek bármi történne, nekem nagyon erősen rá kellene gyúrnom az angolra, hogy valahogyan tájékozódni tudjak Magyarország tényleges dolgairól.

    Hát nem furcsa, hogy saját hazámról nem tudnék a saját nyelvemen körültekintően tájékozódni? Hová jutottunk? 1989-ben kiskamaszként én nem erről álmodtam.

    Nem emlékszem pontosan, mióta olvaslak titeket: 1999? 2000? 2001? 2002?

    Belenőttetek az életembe, ahogy a hajszál. Nem vesszük észre, ha nő, de ha meghúzzák, nagyon fáj. Csak arra emlékszem, hogy nagyon örültem egykori barátnőm családja dsl internetének, amihez már nem kellett betárcsázni, és olthatatlan tájékozódási vágyamat veletek kezdtem.

    A vakbarát verziójú megvalósításotok ráadásul nekem is elhozta az internet gyorsaságát és szabadságát a használat nehézségei nélkül. Ez az első emlékem, meg a Stirling-motor, amiről nálatok olvastam, és előtte gőzöm se volt róla, hogy van ilyen. Megvan! https://index.hu/tech/hardver/stirling/

    Fel se tudnám sorolni, mennyi minden fontos nekem veletek kapcsolatban. Brückner Gergely gazdasági elemző cikkei, Földes András menekültekkel kapcsolatos írásai, Haász János önmagán végzett érdekes emberkísérletei, a mindennapi hírek, a zöld Index, a tárcanovellák, a koncerttudósítások és kritikák stb, stb.

    Amit érzek, József Attila tudja jól elmondani:

    http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/levegot.htm

    Tartsatok ki, támadjatok fel, hárítsátok el a veszélyt, folytassátok, maradjatok együtt, nemcsak nekem van rátok szükségem, hanem az országnak!

  • Asszem ideje, hogy én is elmondjam a magamét – rólatok. Ez a minimum, amikor egy tehetséges gárda a legjobb tudása szerint igyekszik végezni a dolgát (ami ráadásul közérdek), mégis fenyegetve érzi magát, ilyen-olyan hatalmi aktorok packázása nyomán.

    Számomra ti a szabadság és a sokszínűség szócsövei vagytok, rengeteg egyéni hanggal és fontos témákkal. Nagyon díjazom, hogy nem csak kiszolgálni, hanem alakítani is meritek a közgondolkodást és a közérdeklődést (pl. Zöld Index, menekült- és szocioriportok), és rajtatok keresztül számos hang, számos niche téma vagy üzenet képes felerősödni.

    Számomra azért is különösen fontosak vagytok, mert nélkületek a saját gondolataimat sem tudnám ennyi emberhez eljuttatni, és mert egy ilyen oldal hitelesíti azt, amit írok, és úgy érzem, ha egy kicsit is, de hozzájárulok ahhoz, hogy minőségi, olvasásra és megvitatásra érdemes tartalmak jussanak el minél több emberhez.

    És hogy ne csak ajnározzalak titeket (még rám fújják, hogy sorosbérenc vagyok!), jöjjön valami, amit utálok: a sárgával, vörössel, nagybetűvel, villogó háttérrel és hatásvadász címekkel ellátott FONTOS vagy RENDKÍVÜLI híreket, amiket nem lehet kikerülni, pedig néha jó lenne.

  • Nem az a feladat, hogy egyetértsünk. Az meg pláne nem, hogy nekem tetsszen minden, amit lehoznak. Az Index nekem egy kritikus hang, az igazságot keresik, utánajárnak és beleállnak. Azt kívánom, hogy lehessen kritikus hangokat hallatni és lehessen vitázni. Hajrá Index!

    Jónás Vera, zenész

  • Sziasztok, megrémített a hír vasárnap este. Nem mondom, hogy meglepett, mert nyilván aki nem barlangban élt az elmúlt 10 évben, az nem lepődött meg a közleményen. Sajnos. A rendszer úgy alakította (számomra ez soha nem lesz megbocsátható), hogy tapasztalatom szerint még baráti társaságban SEM kerülhet szóba a pártálláspont, mert barátságokat változtathat meg a megosztottság.

    Viszont ha bárki gépén meglátom a megnyitott index.hu-t, akkor tudom, hogy beszélhetek, kérdezhetek, elmondhatok neki, mert nem elvakult a NER irányába.

    Az index indexel.

    Ha valaki nem érzi pártatlannak az indexet, az azért lehet, mert egyszerűen kevés az ellenzéki hír, hisz kevés az ellenzék (ha van egyáltalán...), túlsúlyban van a NER hír. Ja, hogy ezek jellemzően nem örömködő bejelentések a brutális, transzparensen végigvitt fejlesztésekről, kormányzati intézkedésekről és a életszínvonal meredek emelkedéséről? Ez tényleg az újságíró hibája? Nem hiszem.

    Jót mosolygok a videókban a munkatársak esetlenségén és bizony néha zavar a cikkekben a sorok között fellelhető, burkolt vélemény, a fogalmazás szándékossága, de ez csak azért lehet, mert tényleg nem vagyok vak (ezzel nyugtatom magam :) ). Egész nap nyitva van az oldal, mert itt tényleg azonnal fent vannak a HÍREK. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz, ha nem lesz. Nem jó olvasni a lenti leveket, az újságírók bejegyzéseit, mert sötét kép rajzolódik ki. Amitől ökölbe szorul a kéz. Sokadszorra.

  • Közel 15 éve folyamatosan az indexet olvasom, mert ezt tartom a leghitelesebb forrásnak. Az elmúlt hat évben ezt már külföldről teszem meg hiszen itt élek az egyesült királyságban. Napi szinten olvasom és tájékozódom a világ és Magyarország helyzetéről. Mindig nagyon elégedett voltam a tájékoztatással. Egyedül az előző évben voltam nagyon mérges amikor is napi szinten folyamatos támadásokat intéztek Michael Jackson ellen. Úgy gondolom hogy ez a tájékoztatás kiegyensúlyozatlan volt. És még mindig nem történt semmi. Hasonlót tapasztaltam Madonna utolsó albumával kapcsolatban is. Ezeket leszámítva hálás vagyok hogy létezik ez az oldal.

  • Már régesrég meg akartam írni a véleményemet az oldalról (a „Nincs másik” időkben főleg), de aztán elmaradt, egészen eddig. Nagyjából 2005 óta olvasom napi rendszerességgel az Indexet. A 2006-os választási videójukat azóta is lementve őrzöm, és a barátaimmal néha megnézzük és röhögünk (Pitti Katalin rulez!).

    Hogy mit szeretek az Indexben? A stílust. Azt, hogy amikor megnézek egy videót, évek múltán is felröhögök, és azt mondom: „Ba*meg, ezek totál hülyék!!! :)” Az abszolút kedvencem az a videó, amelyikben Tarlóst kérdezitek arról, hogy mi a véleménye a Red Bull Air Race-ről, aztán csak gépzaj megy végig. Epic. Azon még 80 évesen is röhögni fogok. Nagyon jó a Napirajz, a Ma is tanultam valamit, A Mi Vidékünk cikkek meg bármi, amit Sixx ír. Nagyon szeretem és fontosnak tartom az Abcúg riportjait. Remélem, ezeket minél többen olvassák, és rájönnek, hogy van egy olyan Magyarország is, ami velünk létezik, de a Pest belvárosi irodaházakban öltönyben-kosztümben flangáló emberek számára egyébként teljesen láthatatlan volna.

    Ellenben hadd fogalmazzak meg némi kritikát is. Ez talán hosszabb lesz, mint a fenti, dicsérő rész, de nem fontosabb semmivel. Sajnálom, hogy az Index annyira tolja ezt a „független újságírás” dolgot. Én pont az Indexen tanultam meg azt, hogy nincs független újságírás. (Kicsit olyan ez, mint azon a karikatúrán, ahol az orrszarvú tájképeket fest, és mindegyikben benne van a szarva, hiszen ő olyannak látja a világot.) Az Index nem független, hanem eléggé liberális eszméket valló oldal, ami nem is baj, csak akkor ne mondjuk azt, hogy független.

    Nagyon jó és mindenképp szükséges ellenpólusa az állami médiának, de vannak olyan témák, ahol erősen tetten érhető a liberális irányzat, ami nekem kevésbé tetszik. Vannak olyan témák, amik kissé túl vannak hype-olva, mintha kötelező lenne róluk írni, ámde nem érdemi események (Karácsony Gergely ténykedései például, aki azon kívül, hogy hetek óta bénítja a fővárosi közlekedést, semmit nem tudott még felmutatni; vagy azt vezércikként megjeleníteni, hogy mit gondolnak a hazai meleg közösségek tagjai arról, hogy olyan jogszabályaink vannak, amik alapján ők nem házasodhatnak vagy fogadhatnak örökbe stb. Ez utóbbi persze fontos, mert ők is a társadalom része, de azért nem az a cikk, amit akkor akarok látni címoldalon, ha megnyitom az Indexet.

    Másrészt meg például a Trianon 100. nap alkalmából nagyon vártam volna, hogy készítsetek egy videót az utca emberével, hogy mit gondol a dologról, hogyan éli ezt meg, stb. Ezt picit fontosabbnak érzem, mint a Lánchíddal kapcsolatos vitáról készített totál semmitmondó videót (= ahol a dolog nyilván nem az ikonikus hídról, hanem egy piti politikai vitáról szól). Szóval a hangsúlyok néha számomra fura helyen vannak.

    Végül még egy dolog. Én az Indexen tanultam meg, hogy milyen gondolatbefolyásoló ereje van a médiának. A 2018-as választások időszakában végig (szokásomhoz híven) csak az Indexet olvastam. Alapvetően, józan eszemre hallgatva biztos voltam a Fidesz győzelmében, egy „sima” abszolút többségre tippeltem. Viszont, ahogy a cikkeiteket olvasgattam, amelyek a baloldali jelöltek sikereiről, összefogásukról stb. szóltak, egyre inkább meggyőződésemmé kezdett válni, hogy le lehet váltani őket, kezdtem elhinni, hogy itt az esély: vége lehet Orbánisztánnak. És akkor jött a 2/3-os győzelem, ami hidegzuhanyként ért, nagyon rosszul éltem meg. De (sajnos) tanultam az esetből, a politikailag kényes témákban (ismét sajnos) az Origót is olvasom, mert tudom, hogy az igazság valahol a kettő között van. De vajon hány embernek van ilyesmire ideje?

  • Nagyon-nagyon szomorúan venném, ha az eddigi beállítottsághoz képest az INDEX profilja is (mint ahogy azt már más sajtóban tapasztaltuk) megváltozna! Remélem, hogy a vezető váltás az INDEX eddigi profilját nem változtatja meg és a jövőben is az egyik kedvenc olvasmányom maradhat. Drukkolok Önöknek!! 

  • Szívesen olvasom az Index cikkeit. Miért?

    • Mert érdekes és aktuális témákat dolgoznak fel,
    • mert jól dolgozzák fel,
    • az írásokat olyanok írják, akik jól tudnak írni,
    • a véleményeket nem akarják az olvasó torkán erővel lenyomni,
    • tárgyilagos cikkeket lehet olvasni,
    • jól lehet tájékozódni az írásokból,
    • jelenleg az Index minőséget jelent az újságírásban.

    Egyszerű olvasóként elhagyom az Index olvasását, ha

    • felhígul a jelenlegi magas újságírói minőség,
    • propaganda ízű cikkek jelennek meg,
    • a tényekhez való jelenlegi ragaszkodás csökken,
    • eltűnnek azok az újságírók, akik eddig cikkeikkel kiérdemelték bizalmamat,
    • nem nekem - az átlagos olvasónak – írnak, hanem egy valamilyen kedves vezetőnek,
    • elveszíti jelenlegi arculatát a lap.

    Bízom abban, hogy még nagyon hosszú ideig olvashatom az Index jó cikkeit. Szurkolok önöknek, nektek, hogy sokáig tudjatok szabadon dolgozni! Röviden és őszintén: szükség van rátok. Maradjatok talpon!

  • Az oskezdetek ota olvasom az indexet, en magam is media/muveszetek/reklam teruleten tanultam es dolgozom is, regen ismertem is szerkesztosegi tagokat es voltak/vannak barataiam akik kozel voltak a laphoz ilyen-olyan formaban. S bar az eletem teljesen masfele vitt es lassan 10 eve USA-ban elek, mind a mai napig minden nap elolvasom legalabb a cimlapot, hogy kepben maradjak.

    A szerkezeti dolgokba nem latok bele, nem tudom ki es mi a fo iranyado, de meg mindig azt kell, hogy mondjam, hogy - bar termeszetesen nem mindenben ertek egyet es vannak szemelyek/dolgok amin valtoztatnek ha tudnek az ujsaggal kapcsolatban, - meg mindig a legmegbizhatobb, legkulturaltabb es a nyugati ertekekeknek a legjobban megfelelo oldal a tietek (a 444 mellett). Sok sikert es remelem hagynak meg dolgozni jo sokaig, mert Index nelkul Magyarorszag tenyleg egy nagyon sotet hely lenne. Kitartast. (Csinaljatok tobb videos tartalmat.)

  • Objektív hírforrás szerintem nincs. Ezzel a felütéssel kezdeném levelem, mert ezen hitem ellenére valahogy mégis úgy tekintek Rátok, mint a hírek leghitelesebb forrására. Ha valami történik, amit látok, de még senkitől nem hallottam róla, titeket nyitlak meg először. Szerintem minden sajtóorgánumról érződik, merre hajlik, és ti arra hajlotok, amerre én, meg szerintem a legtöbben a korosztályomból (milleniális, 30-as).

    De ettől függetlenül mindenki hibáit, érdemeit megírjátok, nem azt mondom, hogy nem. Csak a megjegyzések, stb, érezhetően a fiatalság elégedetlenségét tükrözik a jelen országgal, világgal, hisz ti is fiatalok vagytok.

    És még egy dolog, amin mindig ámuldozom: űrkutatástól a történelemig valahogy mindenre akad egy újságírótok. Olyan igényesen fejtitek ki a témákat, hogy el sem hiszem, tényleg minden iránt érdeklődik valaki a szerkesztőségben. De úgy tűnik, de. Egy dolgot bánok csak, nem mindig mellőzitek a (clickbait potenciállal mindenképp bíró) trágárságot a címekből. De egye fene. Szóval remélem, megmaradtok.

  • 17 éves tanuló vagyok gimnáziumban és őszintén mondom 2-3 évvel ezelőttig semmilyen szinten nem követtem a híreket, fogalmam sem volt mi zajlik a világban. Engem az Index szoktatott rá az újságolvasásra, ezáltal arra, hogy kilépjek a saját kis buborékomból és hírekre közömbös emberből egy olyanná váljak, akit érdekel mi zajlik körülötte és, ha valami olyasmi dolog történne, tudjon tenni érte vagy ellene.

    Lehet szó egy rövid novelláról, kisebb cikk egy érdekességről, vagy egy hosszú elemzésről, összefoglalóról, az Indexen mindent megtaláltam itt, amire szükségem volt/van. Rengeteg téma és rovat található az oldalon, mindig naprakész adatok és nem elfogult írások. És ami számomra talán az egyik legfontosabb, hogy úgy van megírva minden cikk, hogy azt egy átlagos tizenéves is meg tudja érteni.

    Pont emiatt kétségbe vagyok esve, ha elveszik az Index, akkor vajon melyik hiteles forrásként megmaradt újsághoz tudnék fordulni. Mindenesetre köszönöm nektek az elmúlt éveket és nagyon remélem, hogy még a jövőben is tud ilyen formában folytatódni az újság!

  • Ahogy a tárgy is mondja - bár tudjuk hogy felsős befolyások alatt nehéz - de nem szeretnénk változást. Mi megértjük és elfogadjuk a változást, de nem szeretnénk, ha a legolvasottabb magyar internetes újság is hatalmi befolyás alá kerülne. Épp elég idegesítő látni, ahogy pár ismerős osztja meg a hülyeségebbnél hülyeségebb Origos bejegyzéseket nyíltan hívve, hogy minden igaz ami abban le van írva.

    Őszintén mondva, ha ez a hibrid rezsim - vagy még rosszabb helyzet - marad, én és pár barátom mindenképp kivándorlunk egyetem után Kanadába/Új Zélandra - vagy valami igazán demokratikus helyre. Mi csak egy dolgot szeretnénk; egy normális, jól funkcionáló demokráciát.

    Ti pedig remélem, hogy ilyen váltás és új felsős tervek után is meg tudtok maradni függetlennek (nem párt-függetlennek, mint sok ember ahogy hiszi hogy mint jelent ez a szó) és továbbra is tudjátok folytatni a munkátokat ahogy eddig. Kevés (internetes) újság maradt, ahol nem propaganda folyik állandóan, remélem ti sem kerültök ilyen sorra.

  • Ezt. Köszönjük neki (is, meg annak a nagyjából ezer olvasónknak, aki eddig megírta, mit jelent neki az Index, mi szeret és mit nem szeret bennünk. Továbbra is várjuk a gondolatait, érzéseit a tema+azenindexem@mail.index.hu címre!

    Az én Indexem
    Fotó: Olvasónk, Gábor
  • Oké, bármilyen társaságra, haveri körre, munkahelyre azt mondani, hogy olyan mint egy család, ordas nagy közhely, de annyira, hogy az már egy Halálos iramban filmben is kínos. A legviccesebb ebben persze az, hogy a családok 99%-a sem olyan, mint amit a "mint egy család" hasonlat sugallni akar.

    Az Index viszont tényleg az. Vannak benne ciki másodunokatestvérek, fura nagybácsik, fekete bárányok, minden ami kell. Ha egy kicsit konkrétabb akarok lenni, talán leginkább az Arrested Development Bluth-famíliájára hasonlít, csodálatosan diszfunkcionális, és tele van egészen változatosan nemnormális emberekkel, de valami csoda folytán mégis működik, és mindent túlél, miközben folyamatos vakrepülésben improvizál.

    Mert egyben tartja az, hogy ott vagyunk egymásnak, és ha beledöglünk is, akarjuk csinálni ezt az újságot. Kicsit saját magunkért, kicsit a beszántott Origóért, TV2-ért, Figyelőért, Magyar Nemzetért, Népszabadságért, nem sorolom. De főleg az olvasókért, akik most szó szerint százasával küldik a támogató leveleket, és nincs az a rémisztő szóviccekkel kevert duplacsavaros fekete humor, amivel leplezni lehetne, hogy ez mennyire megható és felemelő (és zavarba ejtő, mert sokkal-sokkal jobbnak kellene lennünk, hogy ezt mind megérdemeljük). Ez az, amit soha nem fognak megtapasztalni azok, akik szét akarják verni az egészet, ha már hasonlót építeni nem tudnak, akárhány milliárddal is ágyaznak meg neki.

  • A politikán kívüli cikkek változatosak és tartalmasak ezt meg kell hagyni. Emiatt vagyok olvasótok. Sajnos a közélet, társadalom és politikai témákban nagyon elfogult, az ilyen témájú írások nem hiányoznának. 10 év alatt nem lehet összeszedni 10 olyan fontos közéleti témát, ahol a kormány valamelyik nagy programját kiválónak találtátok.

    3 x 2/3 és szerintetek semmi se jó?

    Ügyesen töltitek fel a profin szerkesztett hírfolyamot politikai mocskolódással. Attól még nem vagytok függetlenek, hogy az ellenzéki adok-kapokba valamelyik ellenzéki pártot ti is ekézitek, csak segítettek a roncsderbibe a liblingeteknek helyezkedni. Ha valami a kormányra menthetetlenül pozitív cikkecske jelenik meg, az címlapról rekord sebességgel tűnik el, úgy hogy a keresőbe se találom többé.

  • 16 éve külföldön élek. Magyarországi hírekért kizárólag az Indexet olvasom, mert IGAZ. Mindezt sokszínűen, dinamikusan. Ha akarom akkor komoly, ha akarom szórakoztató. Nekem személy szerint egy ablak Magyarországra, a világra. De legfőképpen persze IGAZ. Annyira jó, hogy néha már kedvet kapok, hogy én is cikkeket írjak. :-) A "30 éve csakis Old Spice" mellett a másik fix pont*** az életemben időtlen idők óta, szóval erősen szurkolok nektek! Derűs napot!

    ***majdnem azt írtam, hogy a mindennapjaim ORIGÓJA, grrrrr ;-)

  • Ha nem lennétek?? Akkor szabad információhoz jutás, a szabad gondolkodás tűnne el veletek. Nekem olyan oldal nem kellene ahol a "hős kormányunk" dicső dolgait mantrázzák belém. Nekem olyan online újság kell mint ti vagytok. Széles körben lefogjátok azt az információhalmazt (politikán át az ismeretterjesztőig), ami egy magamfajta honpolgárt érdekel. Az, hogy majd nekem milyen politikai nézetem lesz a jövőben, azt hadd én döntésem el. Ne úgy formálják a véleményemet, ahogy nekik tetszik (lapbezárások, felvásárlás, stb.) Ne akarjanak minket elbutítani!!! Mi nem tetszik bennetek? Most nem is tudom, remélem nem is lesz ilyen. Mit is kívánhatnék végszóra? Hogy 10-20 év múlva is bátran tudjalak ajánlani titeket másoknak mint egy hiteles, sokszínű, érdekes újságot.

  • A felnőtt életem kezdete, az online életem ('99 táján) és az Indexszel való kapcsolatom szinte egybeforrt. Egyetemistaként még nem volt teljesen mindennapos és adott az internet maga, akkor kezdett a kuriózum világából mindennapossá válni. Betárcsázós internet, dotcomlufi, 56k-s modem - és kezdőlapként, akkor és azóta is, mindig az Index, akkor még a Netscape-en beállítva. Rémlenek még ezek a kulcsszavak? És a PolFórum.

    Még a blogterek és a Facebook térnyerése előtt az Index különböző fórumai jelentették az online közösségek épülését rengeteg embernek Magyarországon. Jómagam örökös fotelhuszár politizálóként hamar rátaláltam az Index Politika Fórumára, ahol két nicknéven több mint tízezer hozzászólást engedtem el, voltam moderátor és gyakran keveredtem parázs vitákba az ott időnként álnéven megjelenő valós politikusokkal, sőt, pár alkalommal magával Bayer Zsolttal is, akinek az ottani nickneve - amit most nyilván nem fogok elárulni - viszonylag ismert volt bennfentesebb körökben.

    Az Index azóta viszonyítási és igazodási ponttá vált.

    Sokan azt mondják, és gondolják, hogy az Index Fidesz- és Orbánellenes balliberális műhely. Ez szimplán nem igaz. Az Index hülyeségellenes műhely, csak sokan hajlamosak elfelejteni, hogy 2010 előtt ugyanúgy hírt adott a Nokiás dobozokról, a Hiszékeny Dezsőkről, Horváth Ágnes egészségügyi miniszterasszony marhaságairól. Is. Viszonyítási pont, mert még az ellenfelek is hivatkozási alapnak tekintik a cikkeket, elkötelezett fideszes barátom is nap mint nap az Indexet tekinti napi indító hírforrásnak.

    És milyen érdekes, hogy ha nagynéha kormányközeli emberek akarnak az Indexen keresztül közölni valamit, akkor az egybites üzenetek hirtelen szofisztikáltabbakká válnak, és pártos, de értelmesnek tekinthető érvek kezdenek sorakozni. A Chrome böngészőm évek óta úgy van beállítva, hogy egyszerre több lapot nyit meg, amikor elindítom, ezek szinte mindegyike politikai és/vagy gazdasági tartalmú hírportál.

    Az elmúlt években szomorúan tapasztaltam, hogy a megnyitni akart lapok sorát évről évre csökkentenem kell. Ki kellett vennem a sorból az Origót, mert elviselhetetlenül egysíkúvá és ostoba jelszócsővé vált. Ki kellett vennem a Mandinert, mert az értelmet felváltotta a propaganda. Bedarálták. Ki kellett vennem a Magyar Nemzetet, a Heti Választ, a Napi Gazdaságot, amik most már vagy nem is léteznek, vagy nem úgy hívják. Ha eljutnánk odáig, hogy ki kellene vennem az Indexet, az számomra azt jelentené, hogy az Új Kádár-rendszer révbe ért. Az lesz az a nap, amikortól már nem csak fotelhuszár akarok lenni.

  • Gyakorlatilag napi többször is olvasom az Indexet. Reggel, ahogy beérek a melóhelyre rögtön indítom, és este, ha otthon leülök a gép elé, szintén. Igen, akad clickbait és igen, sok az elírás, de a magamfajta kvázi-libsi simán túljut ezeken.

    Bírom a stílusotokat, bírom a humorotokat, de leginkább azt, hogy nem akartok csendben maradni. Anno tán még az origo is hasonló volt, de már elmúlt. Az ottani váltás óta egyszer sem néztem az oldalukat.

    Ha az Indexszel is ez történik, ugyanezt fogom tenni, de ha megmondjátok, merre tovább, jövök én is. Maradjatok hűek az eddigi önmagatokhoz, és légyszi: NE FOGJÁTOK BE! Rohadtul kelletek ennek az országnak.

  • Én hatalmas hírfogyasztó vagyok, pihenésképpen szoktam munka után, közben vagy helyett a neten tájékozódni a világról. Bár az összes magyar nagyobb híroldalt rendszeresen olvasom, mindig az Index az első.

    Sokszor nem értek veletek egyet, de azt meg kell adni, hogy mindig mindenről írtok - ami Magyarországon talán a legfontosabb ezekben az időkben. Sajnálnám az Indexet, ha ebben a formában megszűnne. Ez utóbbi esetben kérlek, csináljatok egy előfizetéses, hatalomtól független hírportált - én biztos előfizető leszek, ha ebben a minőségben folytatjátok. Mindenesetre kitartás!

  • Az Index Nem Magyarország! Az Index nekem nem Magyarország, mert Magyarországon már nem hírszerkesztés, hanem hírgyártás zajlik a különböző médiumokban. A magyar társadalom azt kapja, amire a legjobban vevő, az egyszerű, szájbarágós, egyes érdekcsoportok álláspontját alátámasztó, egyéb véleményt el nem ismerő fröcsögést. Az utóbbi években sok olyan dolog szűnt, vagy változott meg, ami még reményt adott arra, hogy lehet itt szabadon gondolkodni és élni.

    Most a helyzet sajnos egyre reménytelenebb.

    Az Index nekem nem Magyarország, mert, ha az Indexet olvasom, egy kicsit kiránt ebből az apátiából, mert úgy érzem, hogy még mindig van olyan közösség ebben az országban, amelyik nem bólogat és megy az árral, hanem próbál tiszta fejjel, reálisan gondolkodni.

    Nem, nem vagyok gyurcsányista, sőt... De tudom, hogy most Magyarországon ezek alapján el is könyvelnek, mert nem létezik más lassan, csak, hogy véleménykülönbség esetén egymásnak ugrunk, mert a médiumok most ezt sugalják, mit sugalják, sulykolják belénk... Ha az Index bedarálódik ebbe a gépezetbe, na akkor már az Index is Magyarország lesz...