Gőzerővel épül a Nemzeti Színház

2001.03.14. 12:58
Hosszas huzavona és az erzsébet téri gödör után 2000. szeptember 14-én Dél-Pesten kezdték el a Nemzeti Színház építését. A Soroksári úton, a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél most teljes gőzzel folynak a munkálatok, hogy az épület áprilisra szerkezetkész legyen.
A színházépület - amelyhez a belső játszóhelyek mellett a Dunára néző szabadtéri színpad is tartozik - bruttó alapterülete 20 ezer 844 négyzetméter, beépített térfogata (a szabadtéri színpad nélkül) 84 ezer 270 köbméter.

Bálint Péter közlése szerint a nagyszínházban egyszerre 633-an foglalhatnak helyet. A nézőtéren páholyokat is kialakítanak, illetve a harmadik emeleti szinten erkélyt építenek - fűzte hozzá.

A földszinti előcsarnokban 144 négyzetméteres, mozgatható elemekből álló stúdió-pódium kap helyet, ott egyszerre 200 néző tekintheti meg az előadást.

A színháztechnikai és a belsőépítészeti munkák előreláthatóan júliusban kezdődnek, de egyes területeken már április végén, május elején megkezdik a munkálatokat.

A generálkivitelező tervei szerint a 10,8 milliárd forintos állami költségvetésből, és a valamivel több mint 3 milliárd forintos közadakozásból épülő színház teljes körű beüzemelését 2002. januárjában megindíthatják.