Dévényi Tibort és Kunczénét is kitüntette Hiller

2007.08.20. 11:15
Az idei állami kitüntetettek között csak ketten vannak a Heti Hetesből, és Dévényi Tibi bácsi is intézett magának egyet. Lorán Lenke 80 évét érdemrenddel jutalmazták, Kunczéné pedig pedagógus-politikusfeleségként került a szórásba.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter - Sólyom László közátrsasági elnök megbízásából - augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adta többek között Alföldi Róbertnek, Eszenyi Enikőnek, Hernádi Juditnak, Kovács Erzsi énekesnőnek és Lorán Lenkének 80. születésnapja, és a Mikroszkóp Színház fennállásának 40. évfordulója alkalmából.

Galéria

Tibi bácsi elintézi

Hiller István az érdemrend Lovagkereszt fokozatát adta többek között Dévényi Tibornak. Dévényi nem először került közel az állami berkekhez. 2002-ben szóbeli tárgyalások folytak arról, hogy a retro lemezlovas és műsorvezető a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium tanácsadó munkatársa legyen. Ez többek közt Dévényinek az internetezőkről tett lealacsonyító megjegyzései (miszerint „társadalomképtelen, sunyi emberek”) miatt sem valósult meg, nem kapott szobát a minisztériumban.

Dévényihez hasonló elismerés jutott Erdős Gábornak, a Magyar Televízió Kultúrház című műsora főszerkesztő-műsorvezetőjének, Fáy Miklós zenekritikusnak, Gyabronka Józsefnek, Kepets Andrásnak, az Ulpius-ház Könyvkiadó vezetőjének, Lévai Balázsnak, a Magyar Televízió szerkesztő-rendezőjének, Mága Zoltán előadóművésznek, a Moulin Rouge művészeti igazgatójának, Mucsi Zoltánnak és Scherer Péternek, Náray Tamás divattervezőnek, Palya Bea énekesnőnek - aki legutóbb Horn Gyula 75. születésnapján nyújtott emlékezeteset -, Schell Juditnak, S. Hegyi Lucia divattervezőnek, iparművésznek, Wahorn Andrásnak és Zoób Katalin divattervezőnek.

Politikusfeleség

Kunczéné Fellegi Katalin, Kuncze Gábor felesége, a szigetszentmiklósi Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola tanára is kapott Lovagkeresztet, Budai Bernadett kormányszóvivő közlése szerint maga Hiller István kezdeményezte Kunczéné kitüntetését. Később az OKM úgy pontosított, hogy a tárcánál az az iskola kezdeményezte az elismerést, ahol az SZDSZ volt elnökének felesége mostani nyugdíjazásáig dolgozott, a kabinet felé ugyanakkor tényleg Hiller továbbította az előterjesztést. A tárca sajtóosztálya ugyanakkor hangsúlyozta, nem egyedi esetről volt szó, hiszen valamennyi kitüntetési kezdeményezést a tárcavezető írta alá.

Kunczéné harminc éve tanít, de próbálkozott már politikával is, 2002-ben függetlenként Tököl önkormányzati képviselője lett. Kóka János liberális pártelnök Horn Gyula tervezett kitüntetése kapcsán az Indexnek azt mondta, nem helyesli, ha aktív kormánypárti politikusokat kitüntetnek, igaz Kóka politikusfeleségekről nem beszélt. Korábban, még az Orbán-kormány idején az kavart némi vihart, amikor Mikola István, akkori egészségügyi miniszter saját öccsét tüntette ki.

Horn Gábor kicsit se érzi furcsának kitüntetést, sőt. „Kuncze Kati 35 éve meghatározó pedagógiai személyisége az iskolának, a gyerekek és a kollégái is imádják. Most megy nyugdíjba, van alakalom kitüntetésre, melyet a tantestület javasolt a tárcának, az nem kormánykezdeményezés volt. - Nem akarok olyan országban élni, ahol valaki a férje miatt kaphat vagy nem kaphat kitüntetést, mindenkit a saját munkája alapján kell megítélni” – nyilatkozta az SZDSZ ügyvivője az Indexnek.

Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kaptak sokak mellett Nagy Zsolt és Ónodi Eszter színészek, Tomasevics Zorka szinkronrendező, Till Attila Tamás műsorvezető, médiaművész és Varró Dániel költő.

Vissza is lehet utasítani

A korábbi években megesett, hogy megkérdőjelezték a mindenkori kulturális miniszter által adományozott díjak jogosságát, tavalyelőtt például a megasztárosok kitüntetése okozott némi értetlenséget. 2002-ben pedig Farkasházy Tivadar kitüntetésével kapcsolatban tette szóvá az Élet és Irodalom, hogy Farkasházy újságíró létére átvette a díjat, amiből hosszú ideig tartó sajtóvita kerekedett.

Tavaly március 15-e előtt Debreczeni József publicista az újságírói etikára hivatkozva közölte Bozóki András miniszterrel, hogy nem fogadhatja el a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, különösen, hogy akkor még dolgozott a Gyurcsány-könyvén is.

A korábbi évekkel ellentétben az idén csak a legmagasabb állami kitüntetéseket adja át Sólyom László köztársasági elnök - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában - az augusztus 20-i parlamenti ünnepségen. Ott összesen 27-en kapják meg a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét és Középkeresztjét. A többi elismerést - a Köztárasági Elnöki Hivatal kezdeményezésére - a felterjesztő minisztérium képviselője adja át. Ezeket az elismeréseket délután egytől adják át a prlamentben, a lista az összes kitüntetettről itt olvasható.