2016 hívószava az egészséges táplálkozásban? A véres hurka!
Az angol sajtót meghódította a véres hurka, az elmúlt pár napban minden nagyobb oldal megírta, hogy 2016 elhozhatja az arrafelé hagyományosan reggelire fogyasztott étel reneszánszát. A felfedezés nem újdonság, és nem is kutatók jegyzik, hanem egy testépítőknek sovány húst áruló online bolt, a musclefood.com. Az oldal szerint a disznóvágások egyik klasszikus terméke olyan népszerűvé kezd válni a vásárlóik között, hogy ez lehet az új év egyik táplálkozási hívószava,
A dietetikusok egyébként nagyjából egyet is értenek, már persze nem a "szuperkaja" címkével, hanem hogy mértékkel fogyasztva a véres hurka része lehet az egészséges táplálkozásnak például a perimenopauzás nők, a tinédzserek vagy a vérszegények számára. Sok benne a fehérje, kevés a szénhidrát, van benne sok kalcium, magnézium, kálium, meg vas és cink is.
Amúgy tudták, hogy az angolok úgy is hívják a véres hurkát, hogy fekete puding? Bár ők elég sok mindent hívnak pudingnak, amiről errefelé nem éppen ez jut eszünkbe.