Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Jimmy Kimmelt helyettesítő Lena Waithe-nek mesélte el John Travolta - aki az évek során röhejesebbnél röhejesebb parókákkal próbálta leplezni a hajhiányát -, hogy többek között azért is döntött úgy, hogy kopaszra borotválja a fejét, mert összebarátkozott Pitbullal, és ő bátorította rá:

 •  Avagy ahogy az Honest Trailersnél hívják, az édesapád 300-a.

 • Nem került kutyaszorítóba Quentin Tarantino az új filmjével sem, ugyanis a Volt egyszer egy Hollywood megkapta a legjobb kutyaalakításért járó díjat a cannes-i filmfesztiválon. (Ezt a mondatot tényleg leírtam?)

  Tarantino a Kutya Pálmának nevezett díjat (egy vörös nyakörv) átvéve, méltatta Brandyt, akinek a filmben a Brad Pitt által megszemélyesített karakter volt a gazdája. "Szeretném ezt a díjat csodálatos színésznőmnek, Brandynek ajánlani" – idézte az MTI a rendezőt.

  A filmben egyébként az emberi szereplőket is nagyon dicsérik, már most a jövő évi Oscar-gála nagy esélyeseként beszélnek róla.

 • Olvasónk, Anna néni egy egészen különös jelenségre lett figyelmes a Szent János Kórház kertjében: az egyik szobrot szabályosan körbebetonozták, ezzel eltüntetve az ott olvasható feliratot.

  Aki valami sanda politikai szándékot gyanít, megnyugodhat, Kossuth Zsuzsanna személye egyáltalán nem megosztó. Kossuth Lajos húga volt ugyanis, aki meghirdette és megszervezte az ápolók munkáját a 48-as szabadságharc idején. Világos után hadbíróság elé állították, de végül felmentették, mert több császári tiszt tanúskodott mellette, hogy a hadifoglyok ápolásáról is ugyanúgy gondoskodott. A későbbi zaklatások elől mégis kénytelen volt Amerikába menekülni, ott is érte a halál, egészen fiatalon.

  Az országban számos szobra van, 2003-ban állították fel Szemők Zsuzsáét itt, a kórházkertben. Szép kis terecskét alakítottak ki körülötte, a burkolatban formálták ki a mutatós feliratot: 

  SÁTORALJAÚJHELY 1822 NEW YORK 1854 KOSSUTH ZSUZSANNA ORSZÁGOS FŐÁPOLÓNŐ EMLÉKÉRE

  Aztán egyik napról a másikra lebetonozták az egészet, szóval most azt se tudni, kit ábrázol a mű. Az ok alighanem az, hogy tévesen szerepel rajta a születési dátum (1817 a helyes). Persze ez több kérdést is felvet.

  Kossuth Zsuzsanna mellszobra még a felirattal
  Kossuth Zsuzsanna mellszobra még a felirattal
  Fotó: Neszták Béla / Köztérkép

  Becsúszott a hiba, hát becsúszott (amúgy Egerben is ez a hibás dátum szerepel a talapzaton). Szerintem az ilyen apróságok csak izgalmasabbá és nevezetesebbé tesznek egy szobrot. Persze nagy kérdés, hogy ha már nem tudták kicserélni igényesen, akkor miért nyúltak hozzá. Ha már hozzányúltak, miért kellett az egészet lebetonozni nevestül. Ha már lebetonozták, miért nem betonozták le tisztességesen, mert már most pattogzik le a burok, és előbukkan alóla a régi díszkő.

  Kikukucskál a felirat a beton alól
  Kikukucskál a felirat a beton alól
  Fotó: Olvasónk, Anna néni / Urbanista