Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 2019. december 16-án, hétfőn reggel eltűnt a magyar főváros. Aki Pestről nézett át hiába kereste Budát, aki Budáról kémlelt, mit se látott, aki meg valamelyik fehérségben lebegő híd közepéről nézett szét, csak a nagy büdös semmibe mereszthette szemét.

 • Újabb videóban engedett betekintést 2020 valószínűleg legjobb játékának világába a CD Projekt, és hát ahogy vélhetően sokan kitalálták már, ezúttal a zene került a középpontba. A Cyberpunk 2077 különféle előzeteseihez, meg gameplayeihez mellékelt zenék eddig is elég meggyőzőek voltak, de a lengyel stúdiónak sikerült még feljebb tekernie a hype-potmétert, egyebek mellett azzal, hogy a játékban

  Grimes adja Lizzy Wizzy hangját, aki a Lizzy Wizzy and the Metadwarves nevű banda frontembere lesz majd.

  grimes.PNG
  Fotó: YouTube / Cyberpunk 2077

  Ez elsősorban azért király, mert Grimes új, Miss Anthropocene című albuma elméletileg február 21-én jelenik majd meg, de így a rajongóknak garantáltan nem kell majd megint öt évet várni valami újra, mint az Art Angels után. Ami amúgy az évtized egyik legkedveltebb lemeze, Grimes viszont idén úgy nyilatkozott róla, hogy szörnyű, mindenki félreértette az egészet, és így igazából egy sötét folt az életében.

  Az énekesnő amúgy az idei Game Awardson fel is lépett, úgyhogy már most lehet sejteni, mire számíthatunk majd tőle.

  A játék zenéjéhez Grimes mellett is elég illusztris társaság jött össze, jelen állás szerint a Run the Jewels, A$AP Rocky, Gazelle Twin, Ilan Rubin, Richard Devine, Nina Kraviz, Deadly Hunta, Rat Boy, Tina Guo és a Refused is csinál majd számot hozzá. 

  Utóbbi elég prominens szerepet is kap majd, a lengyelek már júliusban bejelentették, hogy a svéd punkzenekar a játékban Samurai néven fog szerepelni, vagyis ők lesznek a Keanu Reeves által alakított Johnny Silverhand bandája.

 • Egy olasz tervező, Elena Nappi 2018-ban megálmodta az első hajóból tengeralattjáróvá változni képes közlekedési eszközét, erről több sajtóorgánum is a múlthéten adott hírt. A Carapace-nek keresztelt eszköz a tervek szerint 985 láb mélységbe tud majd merülni, és ott akár 10 napot is eltölthet. 

  Nappi a koncepcióval több éves tengeri kísérleti kutatás után állt elő. Az eddigi utolsó luxusdobás a hajózás szerelmeseinek a luxus tengeralattjáró volt, ezt fejelte meg ezzel az új ötlettel a tervező. Így, aki valami különlegeset keres a batárainak, családtagjainak, az most hamarosan új ajándékkal lepheti meg őket. 

  Ez az új "vízbetyár" dízel-elektromos és üzemanyagcellás meghajtással fog rendelkezni, alumíniumból készül, és 256 láb hosszú lesz. Három fedélzeti szinttel, többek között VIP kabinokkal, társalgóval, gyógyfürdővel, bárral és egészségklubbal is fel lesz szerelve. 

  Forrás: Young Talent Architecture Award
  Forrás: Young Talent Architecture Award
  Fotó: Young Talent Architecture Award

  A tervező úgy véli, hogy olyan privát utakra fogják kibérelni, ami teljes üzleti titoktartást igényel. Egyelőre az árát még nem tudni. A koncepció megvalósulása nem holnap lesz, úgyhogy a leendő vásárlóknak van ideje gyűjtögetni. Nappi szerint:

  ha összehasonlítjuk az autóiparral, nem nehéz megérteni, hogy az ilyen típusú hajókhoz vezető út még nagyon messze van

  Elena Nappi jelenleg a Fincantier olasz hajógyár tervezője, de a cég nem vesz részt a Carapace-projektben.

  via CNN

 • Miközben a fehér-szigeti vulkánkitörés már 16 halálos áldozatot követlet, a Kamcsatka félszigeten is kitörésre készülődik az Avacsinszkij vulkán. Közelében található Petropavloszk-Kamcsatszkij városa, aminek lakossága 180 ezer körülire tehető (2010-es népszámlálás szerint). Erről az eseményről videókat és képeket is készítettek, miként éledezik a nyugvó tűzhányó.

  Az első aktivitást december 9-én fedezték fel a vulkán kráterében. A kamcsatkai földrengés és szeizmikus tevékenységgel foglalkozó hivatal szerint, a következő hónapban nő meg a kitörés kockázata. Ezt pedig az Orosz Tudományos Akadémia (KB REC) Egységes Geofizikai Szolgálatának kamcsatkai adataira alapozzák. 

  Valentin Jakovenko, a szolgálat mérnökének elmondása szerint felújítottak egy mérőállomást, ami jelenleg nagyon hasznos és szükséges. Így több információjuk lesz a közelgő kitörésről.

  A kráter jelenleg erős gázokat ereget magából. Ezeknek a gázoknak a hőmérséklete meghaladja a 800 fokot. A vulkán tetején látható ragyogás nem láva, hanem az izzó gázok látványa. Az egyes földrengések energiaosztálya meghaladja az 5-ös erősséget, ami az Avacsinszkij vulkán esetében jelentős eseménynek számít.

  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
  Fotó: The Siberian Times / youtube

  Avacsinszkij, az eddigi feljegyzések alapján 16 alkalommal tört ki. Az utóbbi idők legnagyobb kitörése pedig 1945-ben volt. Legutóbb feljegyzett kisebb kitörések 1991-ben és 2001-ben történtek. 

  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
  Fotó: Wikipedia

  via The Siberian Times