Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrég osztottuk meg olvasónk videóját, amelyen egy csapat szarvasféle állat szalad át az úton, köztük egy fehér egyeddel. Sajnos a videó nem túl jó minőségű, így az avatatlan szem nehezen tudja megmondani, hogy tulajdonképpen miféle jószágot sikerült telefonvégre kapni.

  Albínó őz

  Egy, a témában jártas olvasónk jelezte, hogy véleménye szerint az egyedek testmérete, a színmintájuk valamint a mozgásuk arra utal, hogy valójában dámszarvasok láthatóak a felvételen. 

  Fehér dámszarvasok a pekingi állatkertben. Forrás: Wikimedia Commons
  Fehér dámszarvasok a pekingi állatkertben. Forrás: Wikimedia Commons

  Az európai dámvad hazánk több területén is elterjed, sőt vadászható állat. A dámszarvasból előfordulnak olyan egyedek is, amelyek fehérek, azonban nem albínók. Az ilyen pigmenthiányos állapotot leucizmusnak nevezik. Ez az állapot azonban, szemben az albinizmussal, nem befolyásolja az egyedeknél – például – a szemük színét. 

  A dámszarvas a gímszarvashoz hasonlítható, de annál kisebb, zömökebb testfelépítésű szarvasféle. A bikák nyaka sötétebb, a hímvessző előtt a hason sötét folt van. A leírt vörösbarnás színezeten kívül a dámnak van fekete és ritkán fehér színváltozata is, amelyek az egyedszám 5–30%, illetve 1%-át tehetik ki.

  – olvasható a Vadászati állattan vonatkozó fejezetében.

  Tehát így is nagy szerencséje volt olvasónknak, hogy sikerült megörökítenie egy ilyen állatot, azonban nem albínó egyedről volt szó, amely tényleg szinte csodaszámba megy, külön jegyzik egy-egy állatnál, ha sikerül megfigyelni egy albínó példányt.

 • Az MME közleményben jelentette be, hogy az első fagyokkal elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon, ami nagyjából márciusig fog tartani. Addig a madarak, főleg a lakott településeken, vagy azok közelében élők gyakran szorulnak az emberekre, ugyanis a hótakaró miatt nehezen jutnak egyébként táplálékhoz.

  Ha szeretnénk őket ebben segíteni, akkor nem kell nagy dolgokra gondolni, egy faágra szúrt alma vagy cinkegolyó, egy virágalátétbe kiszórt sótlan(!) napraforgó bőven megteszi. Ha még kirakunk mellé egy kisebb tálban vizet is, amit naponta cserélgetünk, akkor máris boldogabbá tettük őket. Egy dolgot viszont egyáltalán NE csináljunk: a vízimadarak etetése szigorúan tilos!

  Ha ennél is többet szeretnénk tenni a madarakért, akkor támogassuk a Magyar Madártani Egyesületet, akik pontosan tudják, hogy hol és mikor kell beavatkozni a természet rendjébe, vagy vásároljunk a webshopjukban, például éjszakai ragadozós naptárat, vagy madárhangokat hallató plüssmadarakat.

 • Látványos gif bukkant fel a redditen arról, mi történhet, ha valaki úgy indul el az autópályára, hogy előtte nem takarítja le az autója tetejéről a havat/jeget. A fedélzeti kamera felvétele december másodikán készült, valószínűleg az Egyesült Államokban, és ahogy a sebességből látszik, az autók kb. 100 km/h-s sebességgel közlekedtek. Nálunk is lesz még hideg, fontold meg a takarítást, én is így teszek majd, csak előbb szerzek egy sámlit.

  Forrás: Imgur
Fotó: imgur.com
  Forrás: Imgur Fotó: imgur.com
  Fotó: imgur.com
 • A YouTube mint minden évben, úgy idén is  készített egy rewind-videót, amivel visszaemlékeznek a platform adott évi nagy történéseire, és felsorakoztatják a szerintük legfontosabb tartalomgyártókat. A tavalyi nem sikerült túl jól: jelenleg 2,6 millió felhasználónak tetszett és 16 milliónak nem.

  Így hát idén úgy döntöttek, hogy biztosra mennek, és a felhasználókra hagyják az összevágandó videók kiválasztását. Ez annyit jelent, hogy néhány kategóriában összeszedték a 10 legnépszerűbb videót, összevágták őket, és alájuk vágtak egy vidám dallamot. Ezzel aztán teljesen elveszett a rewind-videók minimális varázsa is: azt nézni, ahogy a kedvenc YouTube-osaink együtt bohóckodnak valami színes, káoszos katyvaszban. Ez lett az eredmény:

  Az első, ami a videóból feltűnik, hogy jelentősen több férfi YouTube-os került bele, mint női, még a szépítkezős kategóriába is.

  A második az, hogy nem jött be a YouTube közönségkedvences csele: amikor a posztot írom, 180 ezer like-ra 266 ezer dislike jut.

  Na majd jövőre.