Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A magyar borkultúra elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, egyre több olyan pincészet és borász van, aki nemzetközi mércével is a világ élvonalába tartozik. Azért, hogy ez minőségi javulás ne álljon meg, sőt, továbbra is folytatódjon ebben az évben is egy pályázattal igyekszik segíteni fiatal borász tehetségeket a neves Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. 

  ajövóborásza
  Fotó: Maja Petric / Unsplash

  A társaság minden évben egymillió forintos ösztöndíjat biztosít a nyertes szőlész-borász hallgatónak, amelyet féléves külföldi szakmai gyakorlatra fordíthatnak. Eddig négy fiatal tehetség érdemelte ki az ösztöndíjat, közülük ketten már nemzetközi tanulmányúton is részt vettek, az egyikük kaliforniai, a másik ösztöndíjas pedig új-zélandi szüreten vehetett részt. 

  A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot négy egyetem szőlész-borász hallgatói. Az ösztöndíj nyertes a féléves külföldi szakmai gyakorlaton felül részt vehet egy szüreten valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél is. Továbbá kap egy tiszteletjegyet a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára, valamint meghívót a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre. 

 • Miassz városában, a Cseljabinszki területe egy 90 éves helyi lakost fogott el a rendőrség. 13 gramm heroin eladásával gyanúsítják – adta hírül a Novaja Gazeta.

  Az idős asszonynál jelentős mennyiségű heroin volt, és a nyomozás végéig ház őrizetben marad, mivel életkora miatt nem lehet a fogdában tartani. A nyomozók azt sem zárják ki, hogy valakik tudtán kívül felhasználták kábítószer terjesztésére.

  A 90 éves asszony nem tett beismerő vallomást. Ha bűnösnek találják, akár 20 évet is kaphat.

 • ...mert mindegyikhez máshogy viszonyulnak! Valamelyiket annyira szeretik, hogy odalépnek hozzá, vagy odahajtják fejüket, más fajokat pedig csak türelmesen fogyasztanak. Vannak olyan füvek azonban, amelyeket csak valami finomabbal együtt hajlandóak „bekanyarítani”, vagy csak aprókat harapnak belőle, vagy éppen csak a virágát szeretik. Emellett sok olyan növényfaj is van, amelyeket csak megszagolnak vagy egyszerűen kikerülik, míg egyeseket annyira nem szeretnek, hogy kirázzák őket a szájukból, ha az véletlenül odakerül.

  A tanulmány szerint – amelynek szerzői Molnár Zsolt ökológus és kollégái, valamint Máté János és Sáfián László pásztorok voltak – a marhának tízféle viszonya volt a legelő 117 vizsgált növényfajához, láthatóan felismerte az egyes fajokat. A több évig tartó vizsgálatban a kutatók csaknem 33 ezer esetben dokumentálták a marha „fűharapását”.

  A kutatás eredményeit egyébként nemrég publikálták az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai és a vizsgálatban közreműködő pásztorok a Journal of Applied Ecology című szaklapban. A cikk újszerű módon kapcsolja össze a pásztorok tudását az ökológiai, a mezőgazdasági és a természetvédelmi kutatásokkal – írja az MTI.