Hasítanak a budapesti pizzériák
Alig néhány napja írtuk meg, hogy az egyik budapesti pizzériát, a Belli di Mammát beválasztották az Olaszországon kívüli 50 legjobb pizzázó közé. Hasonlóan értékes gasztronómiai elismerésben részesült egy másik fővárosi étterem is, a Donna Mamma Pizza Napoletana, amely megkapta az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana), azaz a Nápolyi Pizzaszövetség minősítését, amelyet a legjobb hagyományos nápolyi pizzakészítő vendéglátóhelyek érdemelhetnek ki. A szintén budapesti IGEN pizzéria első magyarként tavaly részesült ebben a megtiszteltetésben.
Az AVPN-minősítéshez rendkívül szigorú feltételeknek kell megfelelni, kevesen tudják, hogy a klasszikus nápolyi pizza a világörökség részének számít. Az igazi nápolyi pizza nem lehet nagyobb 35 centiméternél, közepének vastagsága legfeljebb 0,25 centiméter lehet, illetve kizárólag 430–480 °C-os kemencében készülhet, valamint mindössze 60–90 másodperc alatt. Az elismerés értékét jól mutatja, hogy a világon kevesebb mint 850 AVPN-minősítésű pizzéria létezik, Európában alig több mint 300.
Az AVPN a világ egyik első számú pizzás szervezete. Szigorú szabályokat és normákat ír elő ahhoz, hogy ezeket betartva mi is elmondhassuk magunkról: valódi nápolyi pizzát készítünk. A Nápolyi Pizzaszövetség egyik legjobb trénere és nápolyipizza-szakértője, Giulio Abussi oktatta a csapatunkat Nápolyban, és itthon, Budapesten is az ő szakmai támogatásával nyílt meg Donna Mamma Pizza Napoletana.
– mondta Jancsa Jani, a Donna Mamma és Bamba Marha lánc kulináris vezetője.