A víkendházak varázslatos világa

2012. szeptember 30., 17:48 Módosítva: 2014.10.06 08:24
513
Idén is van magyar díjazottja a Lucien Hervé és Rudolf Hervé díjnak, ennek a rangos francia fotós elismerésnek. Hermann Ildi Nyaralók című sorozata a szocializmusból megmaradt víkendházak világát dolgozza fel. A különdíjas képeket átjárja a nosztalgia, ám az érzés csalókán retró, hiszen nem a múltban, hanem a jelenben járunk, otthonunktól nem is túl messze. A díjra idén is pályázni kellett, a témát most három szóval írták körül: társadalom, építészet és lakóhely. A fődíjat 2012-ben a francia Cyrille Weiner kapta, aki a párizsi Nanterre városrészben készített sorozatot Gyár a réten címmel. Az ő képei a túlnépesedett város ökológiai problémáival foglalkoznak, sokkal keményebben, de távolságtartóbban, mint Hermann Ildi humorral átszőtt magyarországi fotói. A díjat a magyar származású fotóművész, Lucien Hervé és felesége, Judith alapították 2004-ben, elhunyt fiuk, Rodolf Hervé emlékére. A díjjal 25 és 43 év közötti, legalább három éve Franciaországban vagy Magyarországon élő professzionális fotósok munkáit kívánják megismertetni a nagyobb közönséggel. A kétévente kiosztott elismerést neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda. Első alkalommal a díjat 2004-ben Guillaume Herbaut francia fotós nyerte, a zsűri különdíjában akkor Esterházy Marcell képzőművész részesült. 2006-ban Marion Poussier, és lapunk fotósa, Barakonyi Szabolcs osztoztak a díjon. 2008-ban a japán származású, Párizsban élő Takuji Shimmura volt a győztes, magyar díjazott nem volt. 2010-ben a díjat ismét megosztva ítélték oda Czigány Ákos és Alexis Cordesse fotóművészeknek.
Tekintse meg a további képeinket

Arcok: minden Sziget legjobb fotói

2012. augusztus 7., 15:36 Módosítva: 2016.04.19 09:37
489
Húsz év, húsz hét fotóiból válogattunk most húsz képet. Benkő Imre minden Szigeten ott volt, képei páratlan dokumentumai annak, hogyan vált a Sziget a kell egy hét együttlét Diákszigetéből Európa egyik legnagyobb fesztiváljává. A kezdetektől fogva Arcok címmel gyűjti anyagát. Humor, abszurditás, szerethető irónia. Néha különös, máskor meglepő, minden évből egyetlen kép. Benkő Imre az egyik legkiválóbb magyar fotográfus, 1975-ben és '78-ban elnyerte a World Press Photo aranyérmét, számtalan hazai és nemzetközi siker áll mögötte.
Tekintse meg a további képeinket

Kicsit üres, de vidám London

2012. augusztus 7., 09:30 Módosítva: 2014.10.17 22:01
12
Londonban elmaradt a szurkolók inváziója, viszont több az önkéntes, mint a munka. Tömeg ugyan nincs, de legalább még a rendőrök, sőt a csinos katonalányok is mosolyognak, miközben az olimpiai park konténerstadionjai közt békésen szurkol a tömeg, ha meg nincs cselgáncs, hát operákat hallgatnak.
Tekintse meg a további képeinket