Hatalmas árvíz pusztít Európában

2013.06.03. 19:00 Módosítva: 2013.06.03. 19:49
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

FÉL ÉVSZÁZAD LEGNAGYOBB ÁRVIZE JÖHET EURÓPÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON IS

  • Magyarországon megdőlhet a 2002-es rekordvízállás a Dunán, mindenhol készültség van.
  • Szentendrén máris bizonyíthat a frissen épült mobilgát.
  • Budapesten szombaton tetőzik az ár, az alsó rakpartokat kedd este lezárják.
  • Csehországban legalább öten meghaltak, Prágát elöntötte a víz, szükségállapotot hirdettek.
  • Ausztriában utakat mosott el az ár, rengeteg utat lezártak, óriási károkra számítanak.
  • Passau történelmi városrésze víz alá került, fél évezrede nem volt ekkora árvíz, a szintje egyre emelkedik.
  • További részletek folyamatosan frissülő percről-percre tudósításunkban >>

NEM BŐVÍTI KECSKEMÉTI GYÁRÁT A MERCEDES, A DÖNTÉSNEK NEMCSAK GAZDASÁGI, HANEM POLITIKAI OKAI IS LEHETNEK

A magyar gazdasági növekedés szempontjából igen fontos beruházás maradhat el: lapunk úgy értesült, a német tulajdonosok a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlanság (például a német cégeket érintő és gyorsan változó magyar különadók) miatt felfüggesztik fejlesztési terveiket. Az is elképzelhető, hogy csak az európai autóipar gyenge kilátásai vannak a döntés hátterében, amiatt ugyanis a közeljövőben nem lesz szükség új gyártókapacitásokra.

A NAP KÉPE: TOVÁBB TARTANAK A TÜNTETÉSEK ISZTAMBULBAN

NYOMOZÁS INDULT TRAFIKÜGYBEN SZEMÉLYES ADATTAL TÖRTÉNT VISSZAÉLÉS GYANÚJA MIATT

Nyomozást indított a Központi Nyomozó Főügyészség a trafikügyben, de csak személyes adattal történt visszaélés vétsége miatt, hivatali visszaélés, vesztegetés és befolyással üzérkedés gyanúja miatt viszont nem. Ilyen vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A NYÍRŐBEN NYÍLIK ÚJRA A LIPÓTMEZŐ

A 2007-ben bezárt OPNI után Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet néven új szakmai csúcsintézmény nyílik a budapesti Nyírő Gyula Kórházban. A kormány ünnepli, a szakma egy része szkeptikusan tekint az új intézményre, melyről egyelőre nem tudni, megfelel-e majd a korszerű ellátási szempontoknak.

INKÁBB LEKVÁROS FÁNKRA EMLÉKEZTET A GYŰRŰS-KÖD, MINTSEM KOZMIKUS VANÍLIÁS KARIKÁRA

A Lant csillagképben megfigyelhető Gyűrűs-ködről a csillagászok eddig azt hitték, hogy belül üres, vagyis olyan, mint egy vaníliás karika. A Vanderbilt Egyetem egy kutatója a Hubble űrteleszkóp és több földi távcső felvételeinek elemzése után azt állítja, hogy a kozmikus köd belsejében is van anyag, tehát inkább egy töltött fánkra hasonlít. A Gyűrűs-köd központi csillagát egyébként először a magyar Gothard Jenő örökítette meg üveglemezen, 1886-ban.

A Messier-katalógusban az 57-es sorszámot viselő, a Lant csillagképben megfigyelhető, mintegy 2 ezer fényévre található és körülbelül 1 fényév átmérőjű Gyűrűs-köd kompozit képe a Hubble űrtávcső látható tartománybeli és az LBT infravörös felvételei alapján.
A Messier-katalógusban az 57-es sorszámot viselő, a Lant csillagképben megfigyelhető, mintegy 2 ezer fényévre található és körülbelül 1 fényév átmérőjű Gyűrűs-köd kompozit képe a Hubble űrtávcső látható tartománybeli és az LBT infravörös felvételei alapján.
Fotó: NASA

ÁLHÍREKET TERJESZT ÉS LÁJKOLTAT EGY ÚJ WEBOLDAL

A webhir.com nevű, kétes eredetű oldal szerint két hét múlva három napra nem lesz elérhető az internet Magyarországon. A hírt könnyű cáfolni: több hazai netszolgáltatónak is van a hazai netközpontot, a BIX-et megkerülő összeköttetése külföldi központokkal, a hírben hivatkozott Nemzeti Internet Fejlesztési Hivatal pedig nem létezik. A webhir.comon hasonló álhírek találhatók, a jelek szerint ismeretlen készítőik szenzációhajhász, teljes egészében csak lájkolás után olvasható anyagokkal próbálnak üzleti modellt építeni az emberi hiszékenységre.

EGY ÚJ FELMÉRÉS SZERINT LÉTEZIK A SZÜLÉS KÖZBENI ORGAZMUS

Egy amerikai dúla, Debra Pascali-Bonaro 2009-ben készített dokumentumfilmet arról, hogy egyes nők szülés közben orgazmust élnek át – egy francia pszichológus, Thierry Postel most egy felmérésben erősítette meg a jelenség létezését. Postel bábákat kérdezett meg, akiknek a beszámolója alapján a szülés közbeni orgazmus ritka, csak a szülések 0,3 százalékában fordul elő. Pascali-Bonaro kritizálta a felmérést, szerinte nem a bábákat, hanem az édesanyákat kellett volna megkérdezni, mert a valóságban gyakoribb lehet az orgazmusos szülés.

ELŐSZÖR LÉPETT A NYILVÁNOSSÁG ELÉ ANGELINA JOLIE A MŰTÉT ÓTA

Először fotózhatták le Angelina Jolie-t azóta, hogy mellráktól való félelme miatt amputálták és implantátumokkal pótolták a melleit. A színésznő a World War Z londoni premierjén jelent meg, oldalán társával, a zombifilm főszereplőjével, Brad Pitt-tel. Jolie azért vállalta a műtétet, mert kiderült, hogy a BRCA1 gén mutáns változatát hordozza testében, ami komolyan növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát.

JOSÉ MOURINHO ISMÉT A CHELSEA EDZŐJE LESZ

Hétfőn hivatalosan is megerősítette a londoni futballklub, a brit élvonalbeli Chelsea sportigazgatója, Ron Gourlay, hogy visszatér a csapat kispadjára José Mourinho. A portugál edző, aki a most véget ért futballszezonban a spanyol Real Madridot irányította, 2007 után tér vissza a londoni klubhoz. Mourinho három madridi év után tér vissza az angol bajnokságba, a Reallal egy bajnokságot és egy kupát nyert, és élete legpocsékabb szezonját zárta.

NEYMAR MEGÉRKEZETT A BARCELONÁBA

Hétfőn érkezett a 21 éves brazil játékos a spanyol bajnokhoz, amellyel ötéves szerződést köt. Neymar sajtóhírek szerint nagyjából 50-55 millió euróért költözik Európába a brazil Santostól, ahol 225 tétmeccsen 136 gólt rúgott. Hétfői bemutatkozására 50 ezer embert várnak.

ÉTELRENDELÉST VESZNEK FEL A RENDŐRÖK

Az Index írta meg először, hogy a Blaha Lujza téren újból igazoltatják a rendőrök az ételosztásra sorbanállókat. A képből pillanatokon belül mém lett.