Csányi megszólalt, a Marson havazott

2013.07.24. 19:06 Módosítva: 2013.07.24. 20:11
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

VARGA: KI KELL VEZETNI A DEVIZAHITELEKET

Szerdán kerültek a kormány elé a devizahitelesek újabb mentőcsomagjáról szóló határozattervezetek, végleges döntés mégsem született. Varga Mihály szerint mivel a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni, ezért ezeket ki kell vezeti a magyar piacról.

MEGSZÓLAT CSÁNYI A RÉSZVÉNYELADÁSRÓL

Csányi Sándor OTP-vezér délelőtti, zárt körű sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket. Megerősítette, hogy februárban volt egy szívműtétje, de nem tervezi a visszavonulást, a devizahiteles-mentőcsomagról azt mondta, hogy olyan csomag nem lehet, amit az OTP ne tudna túlélni.

KITERJESZTIK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYT

Áttekintette a kormány szerdai ülésén a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről. Giró-Szász András tájékoztatása szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

MEGVAN A NÉV: GYÖRGY SÁNDOR LAJOS

Vilmos herceg és Katalin szerda estére eldöntötte kisfiuk nevét, és nem fukarkodtak: a leendő trónörököst George Alexander Louis-nak, vagyis György Sándor Lajosnak hívják. A fogadóirodáknál előzetesen a György név volt a legnépszerűbb. II. Erzsébet is megnézte dédunokáját, aki hivatalosan majd az Őkirályi fensége György, Cambridge hercege címet viseli.

LEJJEBB SZÁLLTAK A PONTHATÁROK

Az idei felvételiken szinte az összes népszerű szakon alacsonyabb a felvételi ponthatár mint tavaly . Kilenc olyan szaknál is csökkent a bejutási küszöb, amelyen korábban központi limitet állapítottak meg. Ez részben annak köszönhető, hogy idén 15 ezerrel kevesebb jelentkező volt, mégis ugyanúgy 55 ezren kapnak tandíjmentes helyet mint tavaly. A legtöbb pontot, 474-et az ELTE angol-latin tanárképzésén kellett elérni. A minimális 240 ponttal lehetett bejutni több mérnökszakra, így a kecskeméti Mercedes járműmérnöki képzésére is.

A NYÁR LEGMELEGEBB NAPJAI JÖNNEK

Folyamatosan melegszik az idő, a hét végére, jövő hét elejére akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet. Péntek éjfélig az ország kétharmadán másodfokú hőségriadót rendeltek el. Ha teheti, vegyen ki szabadságot, aki viszont kénytelen a városban maradni, az hűsöljön légkondicionált épületekben vagy vízparton. A lakásokat nappal redőnyözzék-függönyözzék el, az ablakokat csukják be, éjszakánként szellőztessenek, és próbálják meg túlélni.

AUGUSZTUS 6-ÁN ÍTÉLETHIRDETÉS A ROMAGYILKOSSÁGOK PERÉBEN

Az utolsó szó jogán beszélhetett a hat roma áldozat életét követelő rasszista gyilkosságsorozat négy vádlottja a másfél éve zajló per utolsó előtti tárgyalásán. Az első és másodrendű vádlott K. testvérpár semmit nem mondott, P. Zsolt az ártatlanságát hangoztatta, a negyedrendű vádlott Cs. István elismerte a bűnösségét. A Miszori László vezette tanács augusztus 6-án hirdeti ki az elsőfokú ítéletet.

BAJNAIRA LŐ A KORMÁNYOLDAL, DE MÁR MESTERHÁZYRA FIGYEL

Nem csillapodik a kormánypárti politikusok és média Bajnai-ellenes támadásainak hevessége, azonban ez már inkább csak elterelő hadművelet. Ellenzéki és kormánypárti politikusoktól származó információink alapján valószínűbbnek tűnik, hogy Bajnai Gordon azért maradt a célkeresztben, hogy gyengülő politikai pozíciójánál fontosabbnak látszódjon, hátha így sikerül megakadályozni vagy tovább halogatni, hogy Mesterházy Attila személyében közös jelöltje legyen a baloldalnak. Mesterházy megítélése viszont nem egyértelmű: Bajnainál nehezebben támadható, azonban kevésbé tűnik alkalmasnak az ország vezetésére.

DIREKT KERÜLT A PATIKA MELLÉ A TRAFIK

Az országot hetek óta lázban tartó trafikmutyi rengeteg bizarr és/vagy felháborító ügyet eredményezett, de az egyik legviccesebb helyzet kétségkívül az újpesti rendelőintézet előtt alakult ki. A trafik épp ide, közvetlenül a patika bejárata elé épült, a kerület hivatalos válasza szerint azért, hogy ne akadályozza a kilátást a nemrég felújított terecskére.

AMÍG TÍZ GÓL FELETT KAPUNK, NEM VERJÜK SZERBIÁT

A férfi vízilabda-válogatott 13-10-re kikapott a csoportdöntőnek is beillő vb-meccsen. Erővel, védekezéssel bírta a csapat, de a négy akciógól kevés. A következő meccs pénteken 10.50-kor az ausztrálok ellen.

ÖT OK, AMI ELŐRE KÓDOLTA A GYŐR BL-ÉGÉSÉT

Az ETO kettős vereséggel, majdnem rúgott gól nélkül vett szégyenteljes búcsút a Bajnokok Ligájától. Miért nincs egy éve center? Mit akar egy Liptákkal felálló védelem? Miért hiányzott az agresszivitás?

MAGYAR ÉLELMISZERBOLT NYÍLIK MOSZKVÁBAN

Magyar élelmiszereket árusítóbolt nyílt szerdán Moszkvában Paprika néven, a tervek szerint egy éven belül 10-15 üzletből álló hálózat jön létre Oroszországban. Az első, nagyjából kétszáz négyzetméteres alapterületű boltban a szalámik, húsáruk, borok, pálinkák, csokoládék, sörök mellett büfé is működik, ahol tradicionális magyar ételeket kínálnak.

A SYSTEM OF A DOWN NEM HAJLANDÓ KONCERTEZNI NÁLUNK

Hivatalos Facebook-oldalán válaszolt a felhasználók kérdéseire a Sziget Fesztivál kedden este, amiből többek között kiderült, hogy idén nem lesz Tankcsapda a Szigeten, 600 forint lesz a sör, és az örmény származású tagokból álló System Of A Down valószínűleg az azeri baltás gyilkos körüli balhé miatt nem jön fellépni Magyarországra.

KIDERÜLT MINDEN A NEXUS 7-RŐL

A Google ugyan szerda este mutatja csak be a továbbfejlesztett Nexus 7 tabletet, de délelőttre már a szakportálokhoz minden lényeges információ eljutott. A tablet kijelzőjének felbontása 1920×1200 pixelre nőtt, kis kijelzőn ez bizonyára jól fog mutatni. A gépben négymagos és 1,5 gigahertzes Snapdragon S4 Pro processzor, valamint egy Adreno 320 grafikus csip lesz, a memória mérete viszont a várt 4 gigabájt RAM helyett csak 2 lesz. Az új Nexus 7-nek már két kamerája van, a hátsó 5 megapixeles, a szemközti 1,2 megás. A gépen az Android 4.3-as verziója fut. Az amerikai Best Buy áruházlánc kínálatában már megtalálható a tablet, a 16 gigabájtos háttértárral bíró változat 229 dollárba, míg a 32 gigás 269 dollárba kerül.

VALAHA HAVAZOTT A MARSON

Az amerikai Brown University kutatói szerint az egykor a Mars völgyeit borító víz csapadékból származott. A kutatók úgy vélik, valószínűleg úgynevezett orografikus eső keletkezett a bolygón – ilyen akkor jön létre, amikor a nedves légáramlatok találkoznak a hegyekkel, emiatt emelkedniük kell. A Marson uralkodó hőmérséklet miatt a csapadék valószínűleg hó formájában hullott le.