Újabb háborúra készül a világ

2013.08.27. 19:10
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

JÓL MEGBOMBÁZHATJÁK SZÍRIÁT

A több mint két éve tartó szíriai háborúban eddig százezernél többen vesztették életüket, mégis a múlt heti, egyes források szerint 1300 halottal járó vegyi támadás után jelentette be az USA: akár még a héten bombázhatják Szíriát. Jelenleg nemzetközi megfigyelők vannak az országban, csütörtöknél előbb semmiképp sem indulhat meg a támadás – ha megindul egyáltalán valaha is. Oroszország élesen elítéli az esetleges beavatkozást.

TÖRVÉNYES A PEDAGÓGUS-BÉREMELÉS

Elfogadta a parlament a 2011-es köznevelési törvény módosítását, amire azért volt szükség, mert az eredetileg rögzített fizetésemelésnek a kormány szeptembertől a 60 százalékát adja csak meg. Így átlagosan 30-40 százalékkal emelkednek a tanárbérek. A Fidesz hétfői frakcióülésén viszont a mostani béremelésből kimaradó iskolaigazgatók fizetése volt a fő téma. Mindez négy-ötezer iskolaigazgatót érinthet.

VESZÉLYBEN A PETŐ-INTÉZET

A pénzügyi csőd fenyegeti a világhírű, mozgássérült gyerekek speciális oktatásával foglalkozó Nemzetközi Pető Intézetet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ez havi 20 millió forintos mínuszt jelent.

REZEŠOVÁ: NEM VAGYOK BŰNÖS

Megkezdődött annak a szlovák nőnek a büntetőpere, aki a vád szerint belehajtott egy előtte szabályosan haladó személyautóba, amiben négyen vesztették életüket. A Gödöllői Járásbíróságon fehér blúzban, kislányos frizurával megjelenő Eva Varholikova-Rezešová tagadta az ellene felhozott vádat, de vallomást nem tett.

ELKÉSZÜLT A BANKOK DEVIZAHITELES-MENTŐCSOMAGJA

A Bankszövetség elnöksége két javaslatcsomagot adott át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek: az egyik a késedelmes, 90 napnál nagyobb hátralékban lévő adósokon segítene, a másik pedig a rendben törlesztők helyzetén könnyítene. A tervezetek alapján jöhet a devizahitelek többségének forintosítása, amihez kamattámogatás is járna, illetve a bankok az árfolyamgát-rendszert is újraszabnák. A kormány egyelőre nem reagált a bankok javaslataira, de - a bejelentés előtt - a devizahitelesek a fővárosban tüntettek (videónk itt).

EGY ÉVE MEGÁLLÁS NÉLKÜL CSÖKKEN A KAMAT, MÁR 3,8 SZÁZALÉK

A vágás ráadásul most a várt kétszerese volt. Ugyan nem 0,25 százalékkal csökkentett a jegybank monetáris tanácsa, mint a korábbi hónapokban, csupán 0,2 százalékos volt a vágás, de ez a 0,1 százalékos elemzői konszenzus kétszerese volt. Ezzel új történelmi rekordmélységbe csökkent a kamatszint, 3,8 százalékra. A vártnál nagyobb kamatcsökkentés miatt a forint hirtelen egész nagyot gyengült. Az unortodox - a megszokott 0,25 százalékos szinttől eltérő - kamatvágással rendkívüli társaságba, többek között Zimbabwe, Venezuela és (a fejlett országok közül egyedüliként) Tajvan közé került Magyarország.

BEVETTE AZ ÁLLAM A TAKARÉKOKAT

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) augusztus 27-én tartott közgyűlése elfogadta a társaság új alapszabályát, megválasztotta a takarékszövetkezeti integráció központi bankjának vezető tisztségviselőit, és jóváhagyta a Magyar Posta tőkeemelését, közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). A közgyűlés döntött a Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemeléséről is, ezzel a magyar állam - a szövetkezetek nagyon határozott tiltakozása mellett - többségi tulajdont szerzett a társaságban.

OBERSOVSZKY JÖN, KISS PÉTER MEGY

Az Index úgy tudja, hogy a Schmitt Pál-interjúról elhíresült Obersovszky Péter veszi át Az Estét ősztől az m1-en: Szöllősi Györgyi a Híradót vezetheti, Gulyás Istvánt pedig a Ma Reggelbe helyezték át.  A TV2-ből viszont közös megegyezéssel távozott a programigazgató, a döntés mögött a nyári, gyengébb nézettségek állhatnak. Utódja Ralf Bartoleit lesz, az TV2-t birtokló anyacég, a ProSiebenSat1 egyik Magyarországon dolgozó szakembere.

VILÁGBAJNOK AZ ÖTTUSAVÁLTÓ

Demeter Bence, Kasza Róbert és Marosi Ádám jól vívott, még jobban úszott, a lovaglásban azonban a másodikról visszacsúsztak a negyedik helyre, a lövészettel kombinált futásban azonban nem volt ellenfelük. Hihetetlenül izgalmas verseny volt, úgy 22-szer voltunk a nap során a mennyben és a pokolban" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány

HÍVÁSOKAT BLOKKOL A GAGYIMOBIL

Német kutatók régi, olcsó Motorola mobilok megberhelésével készítettek forgalomblokkoló kütyüt. Az ijesztő kísérletben egyetlen készülékkel 200 négyzetkilométernyi területen tudtak blokkolni minden hívást és sms-t a GSM hálózaton. Trükk a GSM protokolljának hiányosságát használja ki, és úgy lenne javítható, ha módosítanák a GSM-szabványt, hogy a telefonok ne csak a jelenlétüket jelezzék a hálózatnak, hanem egy titkosított kóddal azonosítsák is magukat. Egy ilyen módosítás persze igen nehézkes és drága mulatság lenne.

ELTŰNT EGY ÓRIÁSCSILLAG

25 millió évvel ezelőtt robbant fel az M51 spirálgalaxisban egy csillag, ami éppen 25 millió fényévre van tőlünk, vagyis a szupernóva fényét most - pontosabban 2011 májusában - észleltük. Amerikai kutatóknak most sikerült a szupernóvát összekapcsolni egy rejtélyes módon a távcsövek elől eltűnt csillaggal. Így nem kell aggódni, a rend helyreállt, minden csillag megvan az univerzumban.