Annyi minden történt, annyi minden változott

2013.10.07. 19:01

A FELSZÁMOLÓBIZNISZ LEHET AZ ÚJ TRAFIKBOTRÁNY

Hamarosan eredmény születik a bíróság által elrendelt felszámolási eljárások lebonyolítására kiírt állami pályázaton. A közel 400 milliárdos piacra a jövőben nagyjából száz felszámolócég léphet be, a túljelentkezés azonban háromszoros. A pozíciójukat féltők közül többen új trafikbotrányt vizionálnak, akárcsak az ellenzék.

BAJNAI ÖSSZEHOZNÁ AZ ELLENZÉKET OKTÓBER 23-RA

Bajnai Gordon válaszolt Gyurcsány Ferenc múlt heti sms-ére, és kezdeményezi, hogy a nemzeti ünnepen együtt tartson megemlékezést az ellenzék. Ez tehát azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc pártját is várják a demonstrációra, annak ellenére, hogy az ellenzéki választási összefogásba továbbra sem.

KORRUPCIÓRÓL KÉRDEZTÉK ORBÁNT

A hétfői parlamenti ülésen korrupciós témákban is kérdezte az ellenzék a miniszterelnököt, aki Szabó Rebeka PM-es képviselőtől egy kisvonatot is kapott ajándékba, hogy cserébe ne építse meg a felcsúti 600 milliós vasutat. A Fideszt mégsem lehetett zavarba hozni, többek között Dopeman szavaival támadták Bajnai Gordont, aki viszont nem is parlamenti képviselő. Közben a zárt frakcióülésen Varga Mihály gyakorlatilag elismerte, hogy választási költségvetés készül, mely megfogalmazása szerint növeli a kormánypártok választási esélyeit.

ÖTÖDSZÖR IS NEKIFUT AZ ÜGYNÖKÜGYNEK SCHIFFER

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ötödször is nekifutott az ügynökkérdésnek, ezúttal egy országgyűlési határozati javaslatot terjesztett be. Schiffer kimondatná, hogy minden magyar állampolgárnak joga van megismerni a múltat, az üldözötteknek pedig kárpótlás jár. A határozati javaslat felhívná a kormányt arra, hogy december 31-ig nyújtson be törvényjavaslatot az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről.

ALIG MŰKÖDIK A BKV FUTÁR RENDSZERE

A Budapesti Közlekedési Központ vasárnap jelentette be, hogy hétfőn elkezdik tesztelni a Futár utastájékoztató rendszert. Egyelőre tíz kereszteződésben, többek között a Kolosy téren, a Lehel téren, az Újbuda-központ megállóban és az Erzsébet körút megállóban működnek a kijelzők. Vagyis mégsem.

NEM ADJUK ÁT HERNÁDIT A HORVÁTOKNAK

A Hernádi Zsolttal szemben kiadott európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadásáról döntött a Fővárosi Törvényszék hétfőn. Szerintük a parancsot megtagadhatják, ha a magyar igazságügyi hatóság, vagy nyomozó hatóság az európai elfogatóparancs alapjául szolgáló bűncselekmény miatt a feljelentést egyszer már elutasította, vagy a nyomozást, illetve az eljárást megszüntette. Álláspontjuk szerint most az utóbbi helyzet áll, hiszen a horvát vádak után indult és lezárult egy magyar nyomozás az ügyben.

KÖTELEZŐ LENNE A BANKOKNAK BEVEZETNI AZ ALAPSZÁMLÁT

Az NGM egy olyan alapszámlát vezettetne be a bankokkal, amelyet bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik. Annak, aki ezt választja, a készpénzfelvétel a bank saját ATM-hálózatán belül 150 ezer forintig havi két felvételnél ingyenes, a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket a bank fizeti meg, 100 ezer forintig az összes átutalás ingyenes, a kártyadíjjal együtt legfeljebb 17 ezer forintba kerülhet évente a számlavezetés. Úgy tudjuk, a Fidesz vezetése hallani sem akar a tárca ötletéről.

JOGERŐSEN PERT NYERT EGY DEVIZAHITELES

Először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve Léhmann György. A hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász úgy véli, „összedöntötte a devizahitel-szerződést”. Az OTP szerint nem. A jogerős döntés értelmében csak akkora törlesztőrészletet kell fizetniük Léhmann ügyfeleinek, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek; a korábbi fizetéseket pedig a futamidő végén számolják el.

KIOSZTOTTÁK AZ ELSŐ IDEI NOBEL-DÍJAT

Méghozzá az orvostudományit. Két amerikai és egy német kutató kapta megosztva, azoknak a folyamatoknak a feltárásáért, hogy a sejteken belül hogyan közlekednek a különféle molekulák, például az inzulin milyen mechanizmusok alapján tudja, hogy a testben hová és mikor kell eljutnia. Holnap a fizikai Nobel-díjjal folytatjuk.

MÓDOSÍTOTTÁK A SZERZŐI JOGI TÖRVÉNYT

A parlament módosította a szerzői jogi törvényt, amelynek értelmében az üres hordozó díjak 25%-a és a kulturális jogdíjak 7%-a az NKA-hoz kerül, akik pályázati rendszerben osztják majd el a pénzt. L. Simon László szerint az NKA olcsóbb, hatékonyabb lesz a feladatot eddig ellátó Artisjus helyett.

PUSKÁS-HETEKET TART A REAL MADRID

A madridi Santiago Bernabeu Stadionban kiállítás nyílik október 23-tól november 25-ig, és felavatják az Aranycsapat kapitányának bronzból készült mellszobrát. „Puskás a futballklub legszebb időszakának egyik kiemelkedő személyisége volt. Olyan ember felé szeretnénk kifejezni a tiszteletünket, aki a Real Madrid történetének egyik legnagyszerűbb futballistája volt" - mondta Emilio Butragueno, a spanyolok intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója. Még a klubbal kapcsolatos, hogy az előző edző, José Mourinho kijelentette a 2012-es madridi évéről: „100 pont, 121 gól, és a valaha volt legjobb Barcelonát megelőzve lettünk bajnokok. Hogy ki a legjobb edző a Real Madrid történelmében? Én, kétség kívül”.