Hallotta a legújabbat, Sajókám?

2013.10.28. 18:58

LECSAPOTT AZ ÉVTIZED VIHARA NYUGAT-EURÓPÁRA

Nagy-Britannia déli részét, Hollandiát, Észak-Franciaországot sújtja az évtized vihara. A kidőlő fák öltek meg Angliában egy 17 éves lányt és egy ötvenéves férfit, Hollandiában egy középkorú asszonyt. Repülőgépjáratokat töröltek, komoly fennakadások vannak a közlekedésben. Közben a csődközeli helyzetben lévő Sólyom egyik gépe is felbukkant a viharról szóló BBC-tudósításban.

TÉNYLEG MINDENKIT LEHALLGATTAK

Nemcsak Angela Merkel mobiltelefonját hallgathatta le az NSA, hanem egy lehallgató állomást is működtettek a berlini amerikai nagykövetségen. A Spiegel elsősorban az Edward Snowden által kiszivárogtatott NSA-archívumból származó információi szerint a CIA és az NSA egy speciális egysége onnan hallgatta le a kormányzati negyedben folytatott mobilbeszélgetéseket.

BAJÁÉRT BÜNTETNÉK A BUKOTT BALOLDALT

A Btk. szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset. Egy év börtön járna annak, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évet, aki nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva terjeszti, három évet is kaphat.

BAJNAIÉK AZ EGYKULCSOS ADÓ ELLEN GYŰJTENEK ALÁÍRÁST

Az egykulcsos adó az Orbán-kormány legkártékonyabb intézkedése, tízből nyolcan rosszul járnak vele, és becslésük szerint 50 ezer munkahely szűnt meg miatta – ezzel indokolta Bajnai Gordon, hogy aláírásgyűjtést indítanak az egykulcsos adó ellen. Bajnai reagált a pártjával a székely menetelés támogatása miatt szembefordulók kritikájára is: szerinte azok elhamarkodottak voltak.

SAJÁT ADÓSMENTŐ JAVASLATOT AD BE A KORMÁNY

A Bankszövetség pénteken benyújtott adósmentő javaslatai nem orvosolják a kormány által a legfontosabbnak tartott problémákat, ezért a kormány november elején inkább benyújtja saját javaslatát, közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Arról sok nem derült ki, mi szerepelt a Bankszövetség javaslatában, de állítólag 20 százalékkal csökkentette volna a törlesztőrészleteket.

AZ EURÓPAI ÁTLAG HARMADÁT KÖLTI A MAGYAR

Európa tíz legmódosabb országa a teljes európai vásárlóerő mintegy fele fölött rendelkezik, míg a legszegényebb Moldovában az egy főre jutó átlagosan elkölthető jövedelem az európai átlag egytizedét sem éri el. A GfK vásárlóerő-paritás indexe szerint Magyarországon alig több mint harmadannyi pénzt költhetnek el az átlagemberek, mint az egész kontinens átlagában.

ÖTEZER NÉZŐ AZ ÚJ MAGYAR FILMRE

Országosan negyven kópiával indult a mozikban az új magyar film, az Isteni műszak, de csak 4995 nézőt tudott összeszedni, ez ilyen magas kópiaszám és átfogó kampány mellett sajnos bukásnak számít. Az Indexet megosztotta a film, egyik kritikusunk imádta, a másik viszont nem rajongott érte.

HAJLÍTOTT KIJELZŐ AZ LG MOBILJÁN

A dél-koreai gyártó bemutatta a G Flex nevű okostelefonját, amelynek a kijelzője enyhén íves. A hangminőség szempontjából valószínűleg tök mindegy, hogy a mobil követi-e a fejünk formáját, de az biztos, hogy sok fejet elcsavar majd a furcsa formájú készülék. Persze csak Koreában, mert először ott lesz kapható.

Hajlított kijelzőjű LG
Hajlított kijelzőjű LG

ISMERETLEN ÁLLATOK AUSZTRÁLIA ISMERETLEN FENNSÍKJÁRÓL

Három új gerinces fajt fedeztek fel Ausztrália egyik eldugott esőerdejében, amelyre műholdas felvételeken bukkantak rá. A sziklafalak által elzárt területen egy tüskés gekkó, egy gyík és egy apró béka került a kutatók elé, akik még visszatérnek a helyszínre, hátha találnak még új fajokat.

TENGERRE MENEKÜL A GOOGLE

Hatalmas szerverparkot telepít uszályra a Google. a keresőcég korábban levédett szabadalma alapján az adatközpont hűtését és a szerverek működtetéséhez szükséges energia előállítását egyaránt az óceán segítségével oldják meg. Az viszont már csak pletyka, hogy a keresőcég nemzetközi vizekre menekül majd az uszályokkal, hogy ne kelljen a hatóságoknak kiadni a felhasználók adatait.

PLATINI 40 CSAPATOSSÁ BŐVÍTENÉ A VILÁGBAJNOKSÁGOT

Most harminckét ország futballozik négyévente a vb-trófeáért, és minden bizonnyal ennyien is maradnak. A mostani felvetés hátterében az európai szövetség vezetőjének, Michel Platininek és a nemzetközi futballszövetség vezetőjének Joseph Blatternek a cicaharca van. Blatter megemlítette, hogy több afrikai ország is részt vehetne a vb-ken (jelenleg nyolc), míg Európából tizenhárman jutnak ki. Erre reagált a létszám emelésével a francia szövetségi elnök.

MÁRIS EDZ AZ AMPUTÁLT LÁBÚ GYŐRI KOSARAS

Alig másfél hónapja buszbalesetet szenvedett a győri női kosarascsapat, amelynek vezetőedzője és a klub tulajdonosa meghalt, a játékosok közül Kovacsevics Natasa sérülése volt a legsúlyosabb, lábát térden alul amputálni kellett. A nyáron Magyarországra igazolt 19 éves szerb kosaras már visszatért Belgrádba, és hihetetlen akaraterőről tanúságot téve, elkezdett kosárra dobni.