Versenylázban telt a szerda

2013.11.20. 19:05

KARTELLEZÉS MIATT 9,5 MILLIÁRDOS BÍRSÁGOT KAPOTT 11 BANK

Kartellezett 11 bank, hogy megakadályozzák, hogy sokan végtörlesszenek, ezt állítja a Gazdasági Versenyhivatal. A büntetés összesen 9,5 milliárd. Ebből 4 milliárdot az OTP fizethet, amit meg is tesz, de emellett bíróságra megy sok másik érintettel együtt. A legtöbb érintett tagadja a vádakat. Ez minden idők legnagyobb kiszabott versenyhivatali bírsága. A GVH szerint sem az ügyben, sem pedig az időzítésében nincs semmi politikai szándék. A gyanú szerint a bankok középvezetői szinten szövetkeztek, a kockázati területek vezetőinek reggelisorozatán. A végtörlesztésről lemaradt adósoknak ez már nem segít.  

 

MEGGYŰLIK A POLITIKA BAJA HORVÁTH ANDRÁSSAL 

A volt NAV-ellenőr által kirobbantott botrány ma is szépen fejlődött tovább. Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja betiltotta a Hallgatói Hálózat által szervezett csütörtöki NAV-fórumot, melyen maga Horváth András is részt vett volna. Az indoklás szerint sem a hallgatókat érintő, sem szakpolitikai kérdésekről ott úgysem lett volna szó. Közben a szocialisták egy határozati javaslattal köteleznék a kormányt, hogy vizsgálják ki a volt adóellenőr állításait. Hogy a pártok hogyan reagáltak a botrányra, az pedig itt olvasható.

KESERŰSÉGBŐL MENT VILÁGGÁ A DEBRECENI TANÁR

Megszólalt a hétfő reggel munkába menet eltűnt debreceni tanár. Elmondta, hogy felgyülemlett benne a keserűség, és hirtelen felindulásból elindult végiglátogatni gyermekkora helyszíneit, az erdőspusztai erdőket, tavakat, mezőket. Nem gondolta volna, hogy ekkora felhajtást okoz: egy fél ország kereste.

JÖN FÖL GYURCSÁNY

A novemberi Medián-felmérés szerint erősödött a szavazók aktivitása: jelenleg a válaszadók 52 százaléka gondolja biztosnak, hogy egy közeljövőben tartandó választáson szavazna, és három év után először csökkent 30 százalék alá a pártpreferencia nélküliek aránya. A Fidesz 34, az MSZP 16, a Jobbik 10, az E14 és a DK 4-on áll, míg az LMP kettőn.

NEM INDULHAT A VOLT FIDESZES POLGÁRMESTER FÓTON

Vasárnap lesz a ciklus egyik utolsó jelentősebb időközi választása Fóton, ahol polgármestert és képviselőt is választanak a helyiek. A Fidesz nem indít saját embert a városvezetői posztért, a választási küzdelem ezért mérsékelt hevességgel folyik. A legrenitensebb a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt jelöltje, Vargha Nóra Mária, akit a választási bizottságnak már három határozatban kellett figyelmeztetni a jogszabálysértő kampányolásért.

29 MŰHOLD MENT FEL EGYETLEN RAKÉTÁVAL

A NASA kedd éjjel indította a Minotaur I hordozórakétát. A jármű 29 műholdat vitt magával az űrbe, ami rekordnak számít: még egy rakéta sem szállított ennyi műholdat. A Minotaur többek között egy STPSat–3 műholdat is szállított, amit az amerikai védelmi tárca fog használni a magasabb légköri rétegek és a napsugárzás vizsgálatára. A maradék huszonnyolc kisebb műhold között volt a hangüzeneteket közvetítő TJ3Sat; ennek az a különlegessége, hogy ez az első, középiskolások által készített műhold.

A SZÁZADVÉG ELHATÁROLÓDOTT EGY MUNKATÁRSÁTÓL

A Századvég letagadná saját munkatársát csak azért, mert egy túl kényes területről írt egy egyébként teljesen objektív, leíró jellegű tanulmányt, amiből kiderült, hogy az egykulcsos szja-rendszer a legmagasabb jövedelműeknek kedvezett. Konkrétan: a csökkentés több, mint 74 százaléka az adófizetők legjobban kereső ötödénél landolt.

VERSENYTÁRSA AKADT AZ ARTISJUSNAK

A svéd központú Epidemic Sound sikeresen kiléptetett huszonnyolcezer zeneszámot a magyar zenék jogdíjait kezelő Artisjustól, ez pedig versenyt hozhat a zenei piacra. Eddig összesen ötvenhét szerző lépett ki az Artisjustól, ez a mostani lépés nagy jelentőségű.

EZEK AZ ORSZÁGOK FOCIZHATNAK A BRAZÍLIAI VILÁGBAJNOKSÁGON

Szerdára virradóra kialakult az a 13-as mezőny, amely a jövő nyáron Európát képviseli a világbajnokságon. A 9 már eddig ismert csapathoz kedden éjjel Portugália, Horvátország, Görögország és Franciaország csatlakozott.

MESSI MEGSZEREZTE A HARMADIK ARANYCIPŐJÉT

Az Aranycipőt az az Európában játszó futballista kapja, aki a legtöbb gólt szerzi: a 26 éves Messi az előző szezonban 46 gólt szerzett, klubja pedig megnyerte a spanyol bajnoki címet. 

EGYMILLIÓ DOLLÁROS BÍRSÁG AZ EPSORT-SZÖVETSÉGNEK

Egymillió dolláros bírságot szabott ki a New Jersey-i bíróság az amerikai E-Sports Entertainment Association (ESEA) profi számítógépes játékosokat tömörítő szövetségre. A szervezet egyik programozója olyan kódot rejtett a szövetség által kiadott csalószűrő programba, ami átvette az irányítást a játékosok gépei felett és virtuális fizetőeszközt, bitcoint termelt. A programba egy azóta már kirúgott, a saját szakállára dolgozó programozó nyúlt bele. Az ártalmas kód két hétig működött, ezalatt 30 bitcoint keresett vele, ez mai árfolyamon több mint 4 millió forintot ér.