A Kúria szerint nincs ingyen sör. Szerintünk van!

2013.12.16. 19:23 Módosítva: 2013.12.16. 21:24

Kúria: Nem semmis a devizahitel

A Kúria meghozta a nagyon várt devizahiteles döntést, amit mindenki későbbre várt. A lényeg:

  • A devizaadós viseli az árfolyamváltozás hatásait.
  • Az árfolyamkockázat önmagában nem ütközik jogszabályba.
  • A bíróságnak a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie.
  • Ha egy rész érvénytelen a szerződésben, de enélkül a rész nélkül is teljesíthető a szerződés, akkor a kikötés érvénytelennek nyilvánítása nem vezet az egész szerződés semmisségéhez. 

TÍZEZREK MARADTAK FŰTÉS NÉLKÜL BUDAPESTEN

A pénteki bejelentésnek megfelelően a Főtáv Zrt. egy kilyukadt csővezeték javítása miatt reggel 8-kor leállította a távhőszolgáltatást Óbuda nagy részén és a II. kerület szomszédos peremén. A hőtehetetlenség miatt a középületek és a lakások túlnyomó többségében nem okozott komoly gondot a kimaradás. Koraeste a szolgáltatás újraindult.

KIAKADTAK A MÉRNÖKÖK AZ ÁLLAMOSÍTÁSON

A kormány azt tervezi, hogy az uniós finanszírozású infrastrukturális közberuházások esetében csak állami tervezőirodák működhetnek közre. A terv ellen a mérnökkamara vezetése is tiltakozott, a tervet súlyosan versenyellenesnek, a mérnökök államosításának nevezve.

NEM LESZ FORDÍTOTT ÁFA ACUKORNÁL, BRÜSSZEL NEMET MONDOT

Elutasította Magyarország kérelmét az Európai Bizottság a cukor fordított adóztatásának ügyében. A kormány novemberben kérte a fordított áfa engedélyezését, arra hivatkozva, hogy a csaló és a fiktív ügylet. Később kiderült: Brüsszelnek formai kifogása volt, délután az NGM egy közleményben tudatta, hogy tovább tárgyal az ügyben, és új kérelmet nyújt majd be.

MAGYAROKNAK NEM VOLT MUNKA

Megbírságoltak egy szatmárnémeti román újságot, amely egy magyarokkal szemben diszkriminatív hirdetést tett közzé. Nem járt jobban a "fiatal, kellemes megjelenésű személy jelentkezését váró" hirdetés feladója sem. Az apróhirdetésben ugyanis kikötötték, hogy magyarok nem jelentkezhetnek az állásra. Korábban csak romákat ért ilyen megkülönböztetés.

A BARCELONA ÉS AZ ARSENAL IS BAJBA KERÜLHET A BL-BEN

Kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek párosításait hétfőn délben. A csoportokból továbbjutó elsők és másodikak 16-os mezőnyéből sztárcsapatokat is összesorsoltak: a Barcelona a Manchester City-t kapta, az Arsenal a Bayern Münchent. Szalai Ádámék a Schalkéval a Real Madriddal, az Olimpiakosz a Manchester Uniteddel, a Zenit a Dortmunddal, a PSG a Leverkusennel, a Milan az Atletico Madriddal, a Galatasaray a Chelsea-vel került össze.

EDZŐCSERE A TOTTENHAMNÉL

Eddig tartott Andre Villas-Boas tündöklése a londoni csapatnál, amely hiába adta el a nyáron rekordösszegért Gareth Bale-t, és vásárolt számos minőségi játékost, a riválisoktól kikapott, a Liverpooltól 5-0-ra a hétvégén. A Tottenham új edzőt keres.

ÓRIÁSI A YELLOWSTONE ALATTI SZUPERVULKÁN

Egy új amerikai kutatás szerint a Yellowstone park alatt fekvő szupervulkán jóval nagyobb, mint azt korábban sejtették – a vulkán kiterjedése akár 2,5-szer nagyobb lehet az eddig véltnél. A Utah-i Egyetem kutatócsoportja szerint a magmakamra kiterjedése kilencven kilométer is lehet, és 200-600 millió köbméter olvadt követ tartalmazhat. Ha a yellowstone-i vulkán ma törne ki, a következmények katasztrofálisak lennének. Erre azonban nem számítanak a kutatók, az utolsó kitörés 640 ezer évvel ezelőtt történt.

MENEKÜLNEK A VEZETŐK A SÜLLYEDŐ BLACKBERRYRŐL

Rövid idő alatt a sokadik vezető tisztségviselő hagyja ott a BlackBerryt. A legújabb bejelentés szerint még két vezető távozik a cégtől, Chris Wormald, aki az akvizíciókért volt felelős, és Rick Costanzo, a globális kereskedésért felelős vezető. Előbbi december végén hagyja el a céget, utóbbi jövő év elején. A hír alig egy hónappal azután jött, hogy három másik vezetőtől megszabadult a BlackBerry új vezérigazgatója. A nem túl jó bőrben lévő egykori mobilóriás keresi a kiutat, miután nem sikerült eladnia saját magát.

MAGYARORSZÁGON LÉP FEL PHILLIP GLASS

De lesz Rufus Wainwright koncert is Budapesten, és visszatér Zubin Mehta is a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében A BTF-et március 21. és április 6. között tartják, a jegyek árusítása hétfőn kezdődik.

BONUS TRACK:

Megérkezett az Indexbe a saját sörünk. Az Index-sör ipa, azaz India Pale Ale, egy az amerikai kézműves főzdék által feltámasztott, felső erjesztésű hipsztersör-féle. És hogy ez miért is érdekeljen bárkit, aki nemfagyoskodta végig a napot az Index óbudai szerkesztőségében? Hát csak azért, mert egy jelentős mennyiségét nemsokára kisorsolunk az Ez nem Ipa fantázianevű sörből az Index Facebook-rajongói között!