Kivágtak volna minket a Magyar Krónika szerkesztői értekezletéről

2014.01.06. 18:54

ORBÁN VIKTOR SAJÁT LAPOT INDÍT

A Magyar Krónika „sorvezetőként” szolgál majd a „centrális politikai erőtér” hívei számára. Főszerkesztője Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója lesz, a szerkesztőbizottság tagjai pedig Balog Zoltán miniszter, Kerényi Imre kormánybiztos lesznek. A lap alakuló értekezletét személyesen a miniszterelnök celebrálja január 9-én. A lehetséges szerzőknek Bencsik és Kerényi Imre írt sajátos hangvételű levelet, de páran máris elhatárolódtak, és jelezték, hogy nem akarnak írni a lapba.

SAJÁT VÁLASZTÓKERÜLETÉBEN OSZTOGATOTT NAVRACSICS

Az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szabadon felhasználható támogatási keretének nagy részét főleg a saját, Veszprém megyei választókerületében tevékenykedő szervezeteknek adta Navracsics Tibor. A 43 millióból jutott falunapokra, helyi ünnepségekre, focicsapatra és diáksportra is – és hogy miért épp a környéken? Egyszerű: a képviselői fogadóórákon a helyi szervezetek kértek pénzt.

A SZÉCHENYI BANK MEGVENNÉ A RAIFFEISENT

A kisebbségi állami résztulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Banktól kapott vételi ajánlatot kapott az osztrák Raiffeisen Bank a magyar leányára. A Széchenyi Bank többségi tulajdonosa, Töröcskei István ÁKK-vezér a hírre úgy reagált, hogy folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni. Az Erste eladása is felröppent, de ezt a bank cáfolta

A DUNAFERR FOLYTATJA A LEÉPÍTÉST 

Már januárban megkezdik a korábban bejelentett elbocsátás újabb körét az ISD Dunaferrnél. A dunaújvárosi acélipari cégcsoport nem árulta el, hogy a leépítések második hulláma pontosan hány embert érint, csak annyit mondott: a korábban bejelentett létszám-racionalizálási folyamat megy tovább a leányvállalatoknál és a központi cégnél.

SÚLYOS BALESETET SZENVEDETT A NÉMET KANCELLÁR

A svájci St. Moritz im Engadin mellett sífutás közben elesett a szabadságát töltő Angela Merkel, és eltörte a medencecsontját. A beszámolók szerint nem ment gyorsan, ennek ellenére a sérülése súlyos: csak segítséggel tud járni, három hétig sokat kell feküdnie, és nem ülhet repülőre. Merkel lemondta külföldi útjait, de az új kormány szerdai ülését ő akarja vezetni.

AZ M1-EN BICIKLIZETT HAZAFELÉ

Az autósok hívták ki a rendőröket Győrnél, mert egy helyi férfi a sztráda leállósávjában biciklizett hazafelé. Eredetileg az 1-es főúton akart menni, de valahogy felkeveredett a sztrádára, bár persze le akart jönni az első lehajtónál. A rendőrök megbírságolták, és valószínűleg azt is figyelembe vették, hogy  nem a forgalommal szemben hajtott.

MINDENT A GYŐRI NŐI KÉZISEK NYERTEK. ÉS MI VAN A VÍZILABDÁZÓKKAL?

A világ legjobb kézilabdázója a Győri ETO norvég kézilabdázója, Heidi Löke lett a kézis szakportál szerint. A második Görbicz Anita lett, és még hárman bekerültek a BL-győztes csapatból a legjobbak közé. A vízilabdázóknál a világ legjobbja Varga Dénes lett.

A MAGYAR NŐI EXKÉZIKAPITÁNY ELBÚCSÚZOTT

Utolsó blogbejegyzését írta Karl-Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott tavaly lemondott kapitánya, aki gyógyíthatatlan rákbeteg. Hónapjai lehetnek hátra, mint írta, nagyon boldog, és elbúcsúzott a családtagjaitól is.

ÖSSZEHÍVTA A MAGYAROKAT PINTÉR

Pintér Attila számos, az NB I.-ben szereplő futballistát behívott az első összetartásra. Hétfőn edzettek. Hangsúlyozta, nem mindenki fog majd a válogatottban is szerepelni, de felméri az itthoniakat.

JÁTÉKKÜTYÜK ÉS BRUTÁLIS GRAFIKUS CSIP A CES NULLADIK NAPJÁN

Kedden (újságíróknak már hétfőn) kezdődik a legnagyobb szórakoztató elektronikai expo, a Las Vegas-i CES. Kollégánk a helyszínről tudósít, a sajtótájékoztatók napját megelőző nulladik napon már bejutott egy előzetes bemutatóra. Ott leginkább a Parrot pici drónjai és az Nvidia Tegra K1 csip nyűgözte le – ez utóbbi komoly lökést adhat az okostelefonok képességeinek.

Parrot MiniDrone & Parrot Jumping Sumo - The Revolution of Connected Toys!

MEGFEJTETTÉK A FÖLDRENGÉSFÉNYEK TITKÁT

Hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat az a titokzatos fényjelenség, ami közvetlenül a földrengések előtt tapasztalható, de az okát eddig nem tudták megfejteni. A Seismological Research Letters nevű szakfolyóiratban most leközölt tanulmány szerint a megfejtés a kőzetrétegek kristályszerkezetére vezethető vissza: a nagy nyomásnak kitett kőzetekből elektromos energia szabadul fel.

BÓNUSZ TRACK: SZARVAS ELKÉSZÍTETTE A MAGYAR KRÓNIKA ELSŐ CÍMLAPJÁT

magyar kronika
Fotó: Szarvas / szarvas