no

Lemondott, kirúgták, megzavarták

2014.01.27. 19:01

KIRÚGTÁK A KRITIZÁLÓ MINISZTERI BIZTOST

Hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása – sok egyéb mellett ezeket a megállapításokat írta le a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének tevékenységéről Szabó Balázs miniszteri biztos. Jelentése nem maradt következmények nélkül. Kirúgták.

OFFSHORE CÉGEK IS KAPTAK AZ OLCSÓ GÁZBÓL 

A távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Segített is, ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is.

LECSAPTAK A KAMUOROSZ PEZSGŐRE

A Royalsekt Pezsgő-, Bor-, Üdítőital-gyártó Szövetkezeti Pincészet Zrt. (Royalsekt Zrt.) megtévesztette a fogyasztókat a „Szovjetszkoje Igrisztoje” pezsgők népszerűsítése során – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal 15 000 000 forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, mert bár Magyarországon gyártották, a fogyasztó azt hihette, hogy a termék orosz.

MEGZAVARTÁK A HOLOKAUSZT-MEGEMLÉKEZÉST

A kormányellenes demonstrációkról is ismert, krétakörös Gulyás Márton programon kívül szólalt fel a holokauszt nemzetközi emléknapján. A Páva utcai rendezvényen Gulyás arra kérte az államtitkárt, ha a kormány komolyan gondolja, hogy a magyar államot felelősség terheli a holokausztért, akkor ennek megfelelően cselekedjen, és ne hozza létre a német megszállási emlékművet.

A DOBOZ VISSZAVÁG

A Doboz bíróságon támadja meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság női–férfi buliegyenlőségről szóló döntését. Van egy új érvük: most azt mondják, hogy csak előnyben részesítik a nőket, akik a mindennapi életben kevesebbet keresnek a férfiaknál.

AZ ÖSSZEFOGÁS AZ ÖSSZEFOGÁS ELLEN

Szepessy Zsolt monoki polgármester hosszú tiltakozó levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben tiltakozik az ellen, hogy a baloldali választási szövetség lenyúlta az ő 2009-ben alapított pártjától az Összefogás nevet. Az MSZP szerint akkor lenne igaza, ha az MSZP, az Együtt-PM és a DK együttműködése hivatalosan is így nevezné magát.

LEMONDOTT AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM FŐIGAZGATÓJA

Takács Imre azért nyújtotta be a lemondását Balog Zoltán miniszternek, mert nem tudja elfogadni a tervezett kormányzati intézkedéseket, az Esterházy- kincstár kiragadását az Iparművészeti Múzeumból, és a Kelet-ázsial Gyűjtemény áthelyezését a Szépművészeti Múzeumhoz. A minisztérium szerint ők amúgy is megbízatásának visszavonására készültek, mert nem vett részt egy, a vezetők számára jogszabályban előírt képzésen.

FELESKÜDTEK A MAGYAR TÉLIMPIKONOK

Mind a 16-an. Utoljára 1980-ban nyert érmet Magyarország téli olimpián, kevés az újabbra az esély, de a Szocsiba utazó magyar sportolók hétfőn letették az olimpiai esküt. 

35 MILLIÁRDBA KERÜLT, DE NEM JÓ

Csúfos eredményeket mutatott az amerikai légierő legújabb szuperprojektje, a P–8A Poseidon tesztje. A harci repülőt direkt tengeralattjárók ellen (azon belül is kimondva-kimondatlanul az egyre félelmetesebb kínai flotta ellensúlyozására) fejlesztették ki. 35 milliárd dollárba került, ha kíváncsi, mit mondtak rá a teszt után, kattintson.

ELŐKERÜLTEK HIMMLER LEVELEI

A Die Welt című német lap tett közzé részleteket a Harmadik Birodalom második számú emberének nemrég megtalált, húsz évnyi magánlevelezését tartalmazó archívumból. A levelek egészen bizarrok, Himmler a bekezdés elején még a gyerekei születésnapjáról ír, a végén meg már arról, hogy mennek Auschwitzban a dolgok.