no

Repülnek a milliárdok

2014.01.28. 19:07

GARANCSI ISTVÁN ÉS NAGY GYÖRGY IS ÉRINTETT AZ OFFSHORE GÁZBIZNISZBEN

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. Az Átlátszó ciprusi, svájci és kajmán-szigeteki cégiratokra hivatkozva állítja, hogy a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t tulajdonló svájci MET Holding AG-ben 50 százaléka van az RP Explorer Liquid Fund Ltd.-nek, amelytől a szálak hazai üzletemberekhez vezetnek. Délután a kormány nevében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szólalt meg, megvédve az olcsó gázt értékesítő MVMP-t.  

garancsi

ÉRTÉKELTE A BELÜGYMINISZTÉRIUM NÉGY ÉVÉT, ÉS LEENDŐ MINISZTEREKRE UTALT A KORMÁNYFŐ

Orbán Viktor és Pintér Sándor belügyminiszter évértékelőjéből kiderült, hogy régen minden rosszabb volt: többet grasszáltunk, raboltunk, még jogállamunk és TEK-ünk sem volt. Hibák nincsenek, csak a megkezdett jó munkát kell intenzívebben folytatni – volt az értékelés üzenete. A miniszterelnök a beszédében utalt a kormány két tagjára, akire a folytatásban is számítana.

ÉVENTE SZÁZMILLIÁRDOK FOLYNAK EL KORRUPT PÁLYÁZATOKON

Magyarországon a 2009-2011 között évente átlagosan az éves GDP 1,15 százalékára tehető a korrupt módon kiosztott uniós pénzek nagysága - állapítja meg a budapesti Korrupciókutató Központ egy tanulmányában. A becslés szerint évente 335 milliárd forint, azaz négy év alatt mintegy 1340 milliárd forint EU forrást költöttek el részrehajló (korrupt) módon. Ez az arány magasabb, mint Csehországban (0,94 százalék), de alacsonyabb, mint Szlovákiában (1,61 százalék).

 

MÉGIS LEHET ETETNI A SZEGÉNYEKET A FŐVÁROSBAN

Kedden váratlanul több ideiglenes engedélyt is kiadott a főváros közterület-hasznosítási bizottsága, amely az utóbbi időben elnapolással tette félre az ételosztási kérelmeket. A Határ útnál és a Déli pályaudvarnál heti néhány napon legálisan vendégelhetik meg a szegényeket a jótékonysági szervezetek addig, amíg sikerül kompromisszumra jutni a végleges helyekről.

MEGVÁLTOZOTT A FORGALOM A BUDAPESTI BELVÁROSBAN

Kedd délután megváltozott a forgalmi rend az V. kerületben, a Március 15. téren. A változással kétirányúvá vált a forgalom a téren, átadták az autósoknak az Erzsébet hídra felhajtó sávokat is. Az első balkanyart Rogán Antal belvárosi polgármester tette meg.

JOGERŐS: LEHET NEONÁCIZNI A JOBBIKOT

Legalábbis ha véleményt mondunk. Ezt abban a keddi jogerős ítéletében állapította meg a Fővárosi Ítélőtábla, amikor kimondta: Karsai László történész a véleményét közölte, amikor egy tévéműsorban neonácinak nevezte a pártot, márpedig a véleménynyilvánítás megkérdőjelezhetetlen alkotmányos alapjog, így nem sérült a Jobbik jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. Az ítélőtábla a döntéssel megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék márciusi elsőfokú ítéletét.

TÖBB MINT EGYMILLIÁRD OKOSTELEFONT VETTÜNK TAVALY

Több mint egymilliárd új okostelefon talált gazdára tavaly, azaz 38,4 százalékkal több, mint 2012-ben, derült ki egy felmérésből. A készülékek többségét a Samsung gyártotta, a cég 42,9 százalékkal növelte piaci részesedését az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy a dél-koreai Samsung a világ legnagyobbjává vált, nyomában az Apple-el és a kínai Huawei-el. A gyártók összesen 1,8 milliárd telefont adtak el tavaly, ennek több mint a fele volt okos.

ÉLŐKÉPES KAMERÁKAT SZERELTEK AZ ŰRÁLLOMÁSRA

Orosz kozmonauták felszerelték a kanadai Urthecast két kameráját a Nemzetközi Űrállomásra, mindkettő megfelelően működik. A kamerák egy nap 150 darab, 90 másodperces, egy méter felbontású klipet készítenek majd vele, majdnem valós időben. Ezeken már látszanak az épületek, autók, repülők, embercsoportok, de egyedi emberek még nem.

TARANTINO VS. GAWKER

Quentin Tarantino beperelte a Gawker médiavállalatot, mert kiszivárogtatták a The Hateful Eight című készülő filmjének a forgatókönyvét. A rendező emiatt hagyja is a projektet a francba, majd beperelte a Gawkert, amiért linkelték a kiszivárgott forgatókönyvet. A Gawker azt válaszolta, azért tették közzé a linket, mert hírértéke volt. Találkozunk a bíróságon - írták a rendezőnek

SEM PULAI, SEM GYARMATI PANKA NEM LESZ OTT SZOCSIBAN

Úgy volt, hogy az olimpiai bajnok kenus szánkóban, Gyarmati Panka snowboarddal lehet kint a szocsi olimpián, de Pulai Imre lemaradt, a döntést a nemzetközi szánkószövetség nem indokolta. A snowboardos csak akkor lehet már ott, ha egy kvalifikált versenyző visszalép. 16 magyar lesz kint.

MATYI DEZSŐT MEGALÁZTÁK

Pécs városa közvetve egy euróért vette volna meg a pécsi NB I.-es futballcsapat tulajdonrészét, amit Matyi kínált fel eladásra, mert ő már nem akarja tovább finanszírozni a csapatot. Matyi ennyiért nem adja, szerinte megalázó az összeg.

MEGKEZDŐDTEK A FORMA 1-ES TESZTEK, RAIKKÖNEN ÉS A FERRARI AZ ÉLEN

Az év első Forma-1-es tesztnapja úgy alakult, ahogy várni lehetett: sok műszaki hiba, kevés kör jellemezte a keddet. Hamilton balesete, a Red Bull lassú és a McLaren még lassabb kezdése váratlan. A nap eseményeiről itt olvashat bővebben.