Őrületes nap volt ez, de tényleg!

2014.01.30. 19:00

LÁZÁR FENYEGETŐ SZAVAI AZ USA-NAK

Az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal, mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Országgyűlés eseti vizsgálóbizottságának csütörtöki üléséről távozva elmondta: Az amerikai lehallgatási botrány érdemben és jelentősen befolyásolhatja az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatát.

TEMETIK A BRÓKEREK A FORINTOT, 312-IG GYENGÜLT AZ ÁRFOLYAM

Csütörtökön volt olyan pillanat, hogy 312 forintot kellett fizetni egy euróért, de nap végére az árfolyam visszament a 310-es szint alá. A forintgyengülésnek sokféle hatása van, nem örülhetnek a devizahitelesek, a külföldre utazók és azok sem, akik éppen külföldről akarnak vásárolni valamit. A forintról több vezető nemzetközi gazdasági portál is cikkezet, a CNBC például vezető hírében az összeomló argentín pesóhoz hasonlította a pénzünket. Zsiday Viktor befektető szerint egy pánik közepén vagyunk, amiben el kell dönteni, hogy gyengébb legyen a forint, vagy magasabb legyen a nemzeti banki alapkamat. 

NÉZŐPONT: A KÉTHARMAD KÖZELÉBEN A FIDESZ

A kutatóintézet napokban készített felmérése szerint az összes megkérdezett között 38 százalék a Fidesz, 24 százalék a baloldali összefogás, 10 százalék a Jobbik és 4 százalék az LMP támogatottsága. A pártválasztók között 46 százaléka van a Fidesznek, amely 127 mandátumot szerezne (133 kellene az újabb kétharmadhoz). A baloldal 60, a Jobbik 10 parlamenti helyre számíthat a Nézőpont szerint.

KÖZEL EGYMILLIÁRDOT BUKNAK A BETÉTESEK

A becsődölt körmendi takarék betéteseinek nagy része már pénteken pénzéhez juthat, a közterheket automatikusan levonják - közölte a betétbiztosítási alap. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet után 10072 betétest kártalanít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az egymillió forintig terjedő kártalanításokat péntektől kézbesíti a Magyar Posta. Az e feletti kártalanítási kategóriákba eső ügyfelek szintén péntektől kapják lakcímükre a postai értesítőt. A kártalanítás teljes összege meghaladja a 22 milliárd forintot. 

ÓRIÁSRAZZIA VAN BUDAÖRSÖN

Egy hétig tart a fokozott rendőri ellenőrzés, amely február 4-én ér véget. a rendőrök bárkit igazoltathatnak, átvizsgálhatják az emberek ruháját, kocsiját, és elvehetik a szerintük veszélyes tárgyakat. 

SCHUMACHER JÓL REAGÁL AZ ÉBRESZTÉSRE

Valóban megkezdték a hétszeres F1-világbajnok Michael Schumacher ébresztését, miután síbaleset miatt egy hónapig mesterséges kómában tartották. Az expilóta állapota stabil, a franciák szerint már pislogott, de az ébresztési folyamat egy hosszabb eljárás.

TRAGÉDIA A RENAULT-NAK ÉS A RED BULLNAK    

Jerezben, a harmadik Forma-1-es tesztnapon újonc az élen, baleset és Red Bull-szenvedés. A McLaren és a Mercedes viszont szépen halad. Itt a napi összefoglaló. 

A FACEBOOK NEM HALDOKLIK, NAGYON IS JÓL VAN

A Facebook közzétette negyedéves pénzügyi jelentését, és ezzel megint megismétlődött a már unalomig ismert forgatókönyv: elemzők és szakértők a közösségi oldal haldoklását vetítik előre, aztán jönnek a számok, és látványosan rácáfolnak a vészmadarakra. A 2013-as év utolsó negyedévét összefoglaló adatok szerint az oldal aktív felhasználóinak száma elérte az 1 milliárd 228 milliót, az összes nagy földrajzi régióban tart még a növekedés. A negyedéves bevétel 2,585 milliárd dollár volt, a nyereség 523 millió. A bejelentés hatására a Facebook-részvényárfolyam emelkedni kezdett.

MÁR TESZTELIK A JÖVŐ RAKÉTÁJÁNAK KICSINYÍTETT MÁSÁT

A NASA már dolgozik a világ legerősebb hordozórakétájának megépítésén. A Space Launch Systemnek (SLS) elnevezett rendszer legnagyobb összeállításában akár 117 méter magas is lehet, a több fokozatú teherrakéta 70 és 130 tonna közti terhet lesz képes Föld körüli pályára emelni, legkorábban 2017 végén. Addig rengeteg látványos teszt áll még a szakemberek előtt, most az SLS 5 százalékosra kicsinyített modelljén azt nézték meg, mennyire hatékony az a vízzuhatag, ami az indulásnál védi a rakétát és a kilövőállást a hatalmas hangnyomás káros hatásaitól.

Space Launch System Acoustic Testing

ÁTVILÁGÍTOTTÁK A PESTI SZÍNHÁZAKAT

A közfeladataikat teljesítették, de az elszámolásuk nem felelt meg a számviteli törvénynek, egyik színház sem megfelelően számolja el a költségeket. A színházak nem kapnak büntetést a gazdálkodási hibákért, az ÁSZ javaslatot tesz nekik arra, hogy min kéne változtatniuk. 

BÓNUSZ TRACK: Úgy látom, gondolkodsz

gyuri clippy (1).gif