Már tényleg csak ez hiányzott

2014.04.28. 19:35

NEM KÜLDÜNK SZÁMLÁT, MERT NEM UTALNÁ A TÁMOGATÁST BRÜSSZEL

Nem álltak le az uniós kifizetések, hiába röppent fel a hír. Viszont éppen számlákat sem küldünk ki Brüsszelnek, amik alapján a pénzeket utalni kellene. Ha küldenénk, akkor viszont Brüsszel valószínűleg tényleg nem utalna, szóval a befagyasztás mégis igaz. Ezt azonban a kormány nem akarja kiprovokálni. A kabinetnek részletesen meg kell indokolnia a legfrissebb központosítási változtatásokat, az NFÜ feladatainak szétszervezését. Addig viszont jobban teszi, ha nem is küld ki semmilyen számlát, különben pénz helyett csak egy nyakleves jönne. Egyébként így is számtalan program áll különféle brüsszeli ellenőrzések miatt. Miközben épp őrülten sietnünk kéne, különben jó sok támogatást veszthetünk. Az Eurológus forrásai szerint egyébként semmiképpen nem egy informális levélből tudná meg a magyar kormány és nyilvánosság a befagyasztás hírét - ezeket ugyanis hivatalosan kommunikálná Budapest felé az Európai Bizottság pontosan megnevezve azt, hogy melyik programokat érinti a döntés.

MEGVAN, HOVA MEGY ELŐSZÖR ORBÁN

Varsóba, majd Berlinbe vezetnek Orbán Viktor miniszterelnöknek az újbóli választási győzelmét követő első külföldi látogatásai: a kormányfő a tervek szerint jövő hétfőn utazik Lengyelországba, május 8-án, csütörtökön pedig a német fővárosba, ahol tárgyal Angela Merkel kancellárral.

Donald Tusk és Orbán Viktor
Donald Tusk és Orbán Viktor
Fotó: Kisbenedek Attila

ÉS A HIVATALOS VÉGEREDMÉNY IS MEGVAN

Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a Kúrián hétfőn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult. Az új Országgyűlés alakuló ülését május 6-ra, keddre hívta össze Áder János köztársasági elnök. 

NEMZETI ALKOHOLSTRATÉGIA? LESZ OLYAN IS!

Társadalmi egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia, amely a „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014-2018” címet viseli, tudta meg a Népszava. A Global Drug Survey felmérés eredményei szerint a magyar válaszadók 94 százaléka ivott már életében alkoholt, míg illegális drogot csak 54,5 százalékuk fogyasztott (utóbbira ugye már elfogadtak egy stratégiát, előbbire viszont csak most készül). A nemzeti alkoholprogramot az Emmi egészségügyi államtitkárságának koordinálásával az Országos Addiktológiai Centrum dolgozta ki, de az anyag egyelőre nem nyilvános.

SPONTÁN RASSZIZMUSELLENES KAMPÁNY INDULT

Olyan történt Spanyolországban, amiről évek óta csak álmodoznak a legnagyobb sportszövetségek, beleértve a futballt is, a világ megmozdult a rasszizmus ellen. A Barcelona brazil védőjét vasárnap Villarrealban megdobták banánnal, ő a rasszista szimbolikus gesztusra azonban viccesen reagált, és beleharapott a gyümölcsbe. Ezzel az egész világot megmozgatta, egymás után posztolnak családtagoktól kezdve, híres embereken át, vadidegenekig emberek képeket magukról, amelyben banánt esznek, így szolidaritva Alvesszel.

ELŐSZÖR ENGEDÉLYEZTÉK A MÉLYTENGERI BÁNYÁSZATOT

A kanadai Nautilus Minerals megállapodást kötött Pápua Új-Guineával a tengerfenéken folytatott bányászatról. A cég azt tervezi, hogy rezet, aranyat és más értékes érceket fognak bányászni 1500 méterrel a tenger felszíne alatt. A mélytengeri bányászat évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, de a magas költségek és a bonyolult mérnöki feladatok miatt nem foglalkoztak vele komolyabban. A tengeri olaj- és gázvezetékek elterjedése viszont új lendületet adott a kutatásoknak. Környezetvédelmi aktivistáknak viszont nem tetszik a dolog. Szerintük a bányászat teljesen tönkretenné az óceán élővilágát, és a beavatkozás maradandó károkat okozna.