Gyurcsány ma nem vette át

2014.04.30. 19:01

ORBÁN EGY NAP KÉTSZER IS KIÁLLT AZ EMLÉKMŰ MELLETT

Nincs mozgástere ahhoz, hogy elmozduljon a korábbi koncepciótól - ezt a miniszterelnök a nála járó Mazsihisz-vezetőknek mondta a megszállási emlékműről. Közben szerdán nyilvánoságra került a miniszterelnök hosszú levele, amit a Szabadság téren épülő német megszállási emlékmű koncepciójával kapcsolatban Dávid Katalin művészettörténésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának írt. A levélben Orbán szintén kiállt a Szabadság téri emlékmű mellett.

MÁJUS ELSEJÉN JOBB NEM AUTÓZNI A FŐVÁROSBAN

2014. május 1-jén (csütörtökön) 8:30 és 18:00 között „Nagy futam” elnevezéssel légi- és aszfaltshowt tartanak Budapesten. A verseny miatt a fél várost lezárják, a tömegközlekedés pedig sok helyen megváltozik, részletek errefelé. Szintén május 1-jén több budapesti tömegközlekedési járat menetrendje megváltozik, erről itt olvashat bővebben.

MAJDNEM EGYMILLIÁRDÉRT VEHET AUTÓT A TEK

A Terrorelhárítási Központ 960 millió forintot költhet idén gépjárműbeszerzésre, a TEK-nek tavaly egy valamivel több mint 700 milliós autóbeszerzését leállíttatta Lázár János. Az autókat a hvg.hu információi szerint a Porsche Hungáriától vehetik meg, azt nem tudni, hogy melyik típusból és hányat vásárolnak.

SZÁZÖTVENNYOLCADSZOR JELÖLTETI MAGÁT AZ INDIAI POLITIKA ÖRÖK VESZTESE

A kerékpárjavító  K. Padmaradzsan   1988-ban jelöltette magát először. Azt mondja, be akarja bizonyítani, hogy egy kisembernek is tartania kell magát, hogy az ambíció nem kiváltság a kasztok társadalmában, ahol néhány befolyásos család osztozik a tortán. A 158 sikertelen indulással egyébként messze nem ő a legsikertelenebb politikus, volt, aki háromszázszor próbálkozott.

MEGVAN, MELYIK PÁRT MENNYIT KAP

A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát. A mintegy 2,5 milliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét. A számítás alapján a Jobbik jobban jár például, mint az MSZP, az LMP-t pedig az Együtt-PM megelőzi. Közben a listán mandátumot szerzett képviselők átvették a kienvezési okmányaikat, az ünnepségről azonban Gyurcsány, Bajnai és Szabó Tímea is hiányzott.

CSODÁLATOS FELVÉTELEKKEL TÉRT VISSZA METEOROLÓGIAI BALLONUNK

Az Időképpel közös projektünkben felküldtünk 26 kilométer magasba két kamerát, egyenesen bele egy zivatargócba. Kis híján több százezret buktunk a Duna és a szél miatt. Az izgalmakkról bővebben cikkünkben olvashat, ahol a felvételeket is megtalálja.

ITT AZ ÚJABB KONVERGENCIAPROGRAM 

Bemutatta a kormány a konvergenciaprogram számait, amit szerdán délelőtt el is küldtek Brüsszelbe. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a kiegyensúlyozott növekedés, a foglalkoztatás növekedése és a külső sérülékenysége csökkenése az elmúlt négy év nagy eredménye, erre epít ez a program is. A kormány kiadásait a 3 százalékos hiány alatt tartják, az államadósság 75,2 százalékra esik 2017-re. A költségvetési hiány 2017-re 1,9 százalékra csökken.

VISSZADOBTÁK A KÚRIÁNAK A DEVIZÁSMENTÉST 

A magyar Kúria dolga lesz eldönteni, hogy a devizaadósoknak (illetve a felperes Kásler Árpádnak) mennyire volt tisztességtelenül nehéz megértenie azt, amit vállalt a devizahitellel. A szerződések szinte biztosan nem lesznek semmisek, a bankok mégsem lélegezhetnek fel. A Kúriának kell eldöntenie, hogy az árfolyamrés alkalmazása világos és érthető-e, vagyis emiatt fennállhat-e a tisztességtelenség. A tisztességtelen pontokat a Kúria jogegységi határozata alapján kiküszöbölhetik a bíróságok.

NEM LESZ TÖBB GOOGLE NEXUS

Teljesen átalakulhat a Google mobilos stratégiája, ezentúl nem lesznek Nexus készülékek, amelyeken a Google gyakorlatilag megmutatta, hogy mire képes az Android. A csúcskategóriás Silver mobilok veszik át a helyüket. A Google sokkal jobban kézben tartja majd a szoftvereket a kiválasztott készülékeken, az Android Silver készülékeken konzisztensebb felhasználói élményt ígér. A programban valószínűleg részt vesz az LG és a Motorola, az első mobilok jövőre jelennének meg.

MÉGIS VAN MAGYAR FILM CANNES-BAN

Sokáig úgy tűnt, hogy a két magyar rövidfilmből fog állni a cannes-i magyar filmes mezőny, és a főbb szekciókba nem tud bekerülni egyetlen magyar film sem, de ma érkezett a hír, hogy Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét meghívta hivatalos válogatásába a 67. Cannes-i Filmfesztivál.

MEGTALÁLTÁK A BANÁNDOBÁLÓ RASSZISTÁT

Akár három évet is kaphat az a 26 éves spanyol férfi, aki a hétvégén egy banánt dobott Dani Alvesnek, a Barcelona sötét bőrű futballistája felé. A férfit szerdán őrizetbe vették, aztán kiengedték. Közben kiderült, a Barcelona régóta várta az alkalmat, és egy antirasszista-kampányt építettek fel egy ilyen eseményre várva.