Ilyen még nem volt a magyarérettségin

2014.05.05. 19:24

A SZOMBAT LESZ ORBÁN NAGY NAPJA

A négy évvel ezelőtti ceremóniához hasonló beiktatási rendezvényt tervez a Fidesz a hétvégére Orbán Viktor számára. A kormánypártok a hétfői frakcióülésen azt kezdeményezték, hogy a házelnök szombatra hívjon össze egy külön országgyűlési ülésnapot, hogy újra megválasszák miniszterelnöknek Orbán Viktort. Az alkalomra „nagyrendezvényt” is szerveznek a Kossuth térre, hogy a támogatók is részesei lehessenek a kormányfő megválasztásának és ünnepélyes eskütételének. Orbánt hétfőn reggel a Sándor-palotában kérte fel a kormány megalakítására Áder János köztársasági elnök.

MAGYARÉRETTSÉGIN SOHA NEM VOLT ILYEN JÓ FELADAT

Túl könnyű volt a középszintű magyarérettségi első fele, véli a Magyartanárok Egyesületének elnöke. A szövegalkotási feladatok közül viszont kettő az eddigi érettségik legkiválóbban megalkotott feladata volt.

EU: NŐHET AZ ÁLLAMADÓSSÁG

Az Európai Bizottság hétfői előrejelzése szerint az EU-ban folytatódik a gazdasági fellendülés, és Magyarország helyzete is jobbnak tűnik az előző, téli előrejelzéshez képest. Viszont az államadósság alakulása rosszabb lesz, idén például nőni fog, és 2015-ben is magasabb lesz, mint a tavaly év végi, egyébként kozmetikázott adat.

JOBBIKOS EX-SZKINHED LEHET KÖVÉR HELYETTESE

A Jobbik Sneider Tamást jelölné a parlament alelnökének, aki ebben a tisztségében egy nagyon valószínűtlen forgatókönyv esetén akár még az államfői jogokat is gyakorolhatná. Szkinhedmúltja miatt azonban egyáltalán nem biztos, hogy a parlament megszavazza. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai hétfői alakuló ülésén megegyeztek: Kövér Lászlót javasolják házelnöknek.

DURVÁN ÁTALAKÍTOTTÁK A XI. KERÜLETET

Az ellenzék tudta nélkül szabták át drasztikusan a XI. kerületi önkormányzati választókörzeteket. A városrészekhez igazodó felosztás helyett amőbaszerű körzeteket alakítottak ki: a nyúlványok néhol három, eddig teljesen elkülönülő kerületrészt vonnak egybe. Az ellenzék szerint a kormányoldal az április 6-i országgyűlési választások eredményei alapján húzta meg az új határokat, hogy felhígítsa a kevéssé fideszes körzeteket. A jegyző szerint költői túlzás az MSZP-sek vádja, alig nyúltak a kerületek feléhez.

GIGAKÁRTÉRÍTÉST FIZET A SAMSUNG AZ APPLE-NEK

120 millió dollárt, mert az amerikaiak engedélye nélkül használták a készülékeikben egy Apple által szabadalmaztatott technológiát. A képernyőzár feloldásához egy csúszka oldalra húzásáról van szó. Az Apple egyébként még nagyobb, 2 milliárd dolláros kártérítlést követelt. Részletek a bizar ügyről itt.

KIOSZTOTTÁK AZ AKADÉMIA IDEI DÍJAIT

A legnagyobb presztízsű díjat, az Akadémiai Aranyérmet Jobst Kázmér biokémikus kapta. A további díjak és díjazottak listája itt.

MEGHALT A LEGJOBB BRIT TENISZEZŐNŐ

Még csak 30 éves volt, de már hosszú ideje küzdött a májrákkal Elena Baltacha, a korábbi legjobb brit profi női teniszező, az egykori kiváló szovjet futballista, Szergej Baltacsa lánya. A brit teniszszövetség hétfőn hajnalban jelentette be a halálhírt.

FACEBOOKON MONDOTT LE A SZLOVÉN KORMÁNYFŐ

Korábbi bejelentésének megfelelően lemondott hétfőn Alenka Bratusek szlovén kormányfő. A balközép szlovén kormány vezetője a facebookon közzétette lemondási nyilatkozatának fényképét, és közölte, hogy benyújtotta azt a parlament házelnökének és Borut Pahor államfőnek.

HELYES SZŐKE CSAJT NÉZÜNK A MOZIBAN

Kijött Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon, Isztambul) új filmjének, A senki szigetének az első előzetese. Egy szökött menyasszony, egy taxisofőr lány és kosaras fiú kerülnek bajba, Stohl András nagyon gonosz benne. Ősszel ezt nézzük majd a moziban

Senki szigete - előzetes