Jó, hogy nem fogunk 30 millió év múlva élni

2014.05.27. 19:03

STRASBOURG IGAZAT ADOTT A KIRÚGOTT FŐBÍRÓNAK

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kinevezett elnöke nem tölthette ki mandátumát: 2012-ben az LB Kúriára történő átnevezésekor felállították. Baka mindvégig állította, hogy a valódi ok az volt, hogy bírálta az Orbán-kormány szerinte jogsértő intézkedéseit, törvényeit. Az Európai Emberi Jogi Bíróság most igazat adott neki, százmilliókat kaphat.

ENYHÍTETTÉK A TÉNYLEGES ÉLETFOGYTIGLANT, MERT NÉMETEK

A két német férfi 2009-ben a pénzükért élve eltemetett egy nyugdíjas párt Mohácson, amiért első fokon tényleges életfogytiglanra ítélték őket. A Pécsi Ítélőtábla másodfokon enyhített ezen: ha jó a magaviseletük, 40 év múlva szabadulhatnak, mert egy külföldinek a magyar börtönt nehezebb elviselni.

TÖRVÉNYT KELL MÓDOSÍTANI A KÉTHARMADHOZ

Hiába szerzett áprilisban 133 helyet a Fidesz a 199 fős Országgyűlésben, ráébredtek, hogy egyes törvényeket csak az összes képviselő kétharmadának szavazatával lehet módosítani, márpedig ha épp Kövér László elnököl, akkor legjobb esetben is csak 132 voksuk lesz. A Rogán Antal által frissen benyújtott házszabálymódosítás érthető okokból nem erre hivatkozik, hanem hogy felismerték: "súlyosan antidemokratikus” a levezető elnök szavazati jogának korlátozása.

AB: A NŐNEK NEM KELL ELMONDANIA, HA TERHES

Alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának, mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab). Az Ab keddi határozatával megsemmisítette a kifogásolt rendelkezést. Az eljárást az ombudsman indította.

BRUTÁLIS VÉRENGZÉS VOLT DONYECKBEN

Több mint 50 oroszpárti szakadár hottestére bukkantak az ukrán hatóságok egy donyecki halottasházban. Többnek hiányoztak a végtagjai, de a katonai ruhás férfiak halálának körülményeiről egyelőre nem tudni többet. Szlovjanszkban és Mariupolban az éjszaka tovább folytatódtak a harcok a szeparatisták és az őket terroristának tekintő kijevi kormány terrorelhárítói között.

VIDNYÁNSZKY ELHATÁROLÓDOTT KERÉNYITŐL, A BUZILOBBI ÜZENT

Hétfő este a Katona József Színházban feszültek egymásnak a színházi indulatok: Vidnyánszky Attilából, a Nemzeti Színház igazgatójából kényszerítették ki, hogy határolódjon el Kerényi Imre buzizásától. A Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatói nyílt levélben üzentek: ők ezt a beszédet kihúzták volna. A miniszterelnökség még nem reagált Kulka János levelére. 

AZ MNB MEGINT KAMATOT VÁGOTT

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdától 0,1 százalékkal 2,40 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A jegybankot a legutóbbi inflációs adat győzhette meg a vágás szükségességéről: áprilisban a KSH negatív inflációs adatot mért, ami hosszú távon defláció veszélyével fenyeget (arról, hogy ez miért veszélyes, itt írtunk). A kamatcsökkentés által nő a gazdaságban lévő pénzmennyiség, ami költésre ösztönzi az embereket és a cégeket, és ez segíthet abban, hogy a jegybank az általa kitűzött háromszázalékos szint felé terelgesse az inflációt. Az MNB a kamatcsökkentéssel gyorsabb gazdasági növekedést is szeretne elérni.  

MÁR DRÁGULNAK A BALATONI INGATLANOK 

Nincs ok panaszra Balatonon, legalábbis, ami a lakáspiacot illeti: az országos trendeket követve, tavalyhoz képest itt is komoly, csaknem 20 százalékos keresletbővüléssel indult az év. Az Otthon Centrum az idei teljes évre nagyságrendileg 2500-2700 tranzakcióra számít a Balatonon. Legtöbben a 10-15 milliós nyaralókat, házakat keresik, de a 25 milliós lakóingatlanokra is van kereslet. A legkedveltebb célpontok: Keszthely környéke, Balatonlelle, Siófok és Balatönfüred. 

30 MILLIÓ ÉV MÚLVA ITT A VILÁGVÉGE

Nem kell azért annyira izgulni, mert egyrészt addigra úgyis mind meghalunk, másrészt a törpegalaxis, ami most nagy sebességgel felénk tart, egyszer már ütközött a tejútrendszerrel, aztán mégis itt vagyunk. Pedig van neki sötét anyagból álló védőburka is. Meg még sok egyéb érdekessége, itt.

A Tejútrendszer felé közeledő Smith-felhőnek a green bank-i Robert C. Byrd teleszkóppal készült hamisszínes rádióképe.
A Tejútrendszer felé közeledő Smith-felhőnek a green bank-i Robert C. Byrd teleszkóppal készült hamisszínes rádióképe.
Fotó: FotóNRAO/AUI/NSF

MAJDNEM EGY TELJES NAPRA LELŐTTÉK A LEGNAGYOBB TORRENTKERESŐT

Mire a londoni rendőrök közzétették, hogy sikerült lekapcsoltatniuk a torrentz.eu keresőt, az oldal már újra működött egy lengyel doménregisztrátor segítségével. Az oldalnak napi több millió látogatója van.

FELGYÚJTOTTÁK AZ UKRÁN-BARÁT MILLIÁRDOS HOKI-CSARNOKÁT UKRAJNÁBAN

Jövőre Donyeckben, Magyarország részvételével rendezik a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságot. Az eseménynek helyet adó hokiaréna az egyik leggazdagabb ukráné, Rinat Ahmetové, aki az utóbbi hetekben többször is felszólalt az ukrán egység mellett. A jelek szerint nem kellett volna, felgyújtották a csarnokot.

LEBRON JAMES LASSAN NAGYOBB KOSARAS LESZ MINT MICHAEL JORDAN VOLT

Keddre virradóra játszották az amerikai profi kosárlabda-bajnokság keleti főcsoportdöntőjének negyedik meccsét az Indiana Pacers és a Miami Heat között. Az utóbbi csapat sztárja, LeBron James 32 pontig, 10 lepattanóig és 5 asszisztig jutott a 102-90-es győzelem alatt. Ez volt a 74. olyan meccse a rájátszásban, amelyen legalább 25 pontja, 5 lepattanója és 5 asszisztja volt - ezzel lenyomta a legendás Michael Jordant, aki 73-ig jutott karrierje során.