Péntek, az én napom a testem a zenére hangolom

2015.01.16. 21:10

TOVÁBB FÉLHET A TERRORTÓL EURÓPA

  • Letartóztatások Európa-szerte: Franciaországban tizenkét olyan embert vettek őrizetbe, akik fegyverek, autók beszerzésével segítséget nyújthattak a múlt héten megölt támadóknak. Belgiumban nagyszabású terrorellenes razziában 13 embert vittek be, két további gyanúsítottat pedig Franciaországban fogtak el. Németországban két embert vett őrizetbe a rendőrség.
  • Közben elővigyázatosságból zárva tartott pénteken az egyetlen amszterdami ortodox zsidó iskola és az összes antwerpeni és brüsszeli iskola a csütörtök esti belgiumi terrorellenes akció miatt,
  • Bár úgy tűnik, nem terrorakcióról volt szó, de a sajtó úgy foglalkozott a pénteki francia túszejtéssel is, mintha az lett volna. Végül sértetlenül kiszabadult az a két ember, akiket egy fegyveres férfi ejtett túszul délután Párizs egyik északnyugati elővárosa, Colombes egyik postáján. 

MÁRIS ELHALASZTJÁK A BISZKU-PERT

Mindössze tíz percig tartott a Biszku Béla elleni büntetőper első tárgyalása másodfokon, miután a vádlott védője jelezte: elfogultságot jelent be a bírói tanács elnökével és tagjaival szemben. A háborús bűnökkel vádolt egykori kommunista vezető ügyvédje szerint "a politikai hecckampány" miatt nincs esély arra, hogy magyar bíróság tisztességes eljárásban bírálja el az ügyet. Az elfogultsági beadvány miatt csúszik a másodfokú per.

BARCZA GYÖRGY AZ ÚJ ÁKK-VEZÉR 

Barcza Györgyöt nevezte ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának Varga Mihály, adta ki azNGM. Az új vezérigazgató február 1-jétől már át is veszi a zűrös ügyekbe keveredett előző vezető, a milliárdosTöröcskei István helyét. Korábban Nátrán Rolandról, az NGM volt államtitkáráról és az állami Eximbank vezetőjéről lehetett hallani a poszt várományosaként, ezek szerintvégül Barcza lett a befutó.

PÁR DEVIZAHITELES MÉGIS NAGYON MEGSZÍVJA 

Rendesen szívhatja most a fogát az a maroknyi devizahiteles, akik nem svájci frank alapú forinthitelt, hanem ténylegesen svájci frankban folyósított devizahitelt kértek annak idején a bankjuktól. Ugyan rájuk is vonatkozik a rögzített árfolyamon történő forintosítás, amiről tavaly döntött a kormány, de ők állnak a sor végén az elszámolásnál. Valamikor augusztus-szeptember környékén kerül rájuk a sor, ezt rögzítik is az elszámolási szabályok.  Addig viszont még vagy háromnegyed év telik el, nekik pedig ezalatt a piaci árfolyamon kell törleszteniük, ami meglehetősen kiszámíthatatlan:  ma délután egy óra alatt (délután három és négy között)  315 forintról 326-ig emelkedett az ár.

VÁLSÁGBAN A GOOGLE GLASS PROJEKT

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy a Google Glass nevű okosszemüvege kikerül a fejlesztéseken dolgozó X műhely keze alól, és saját divíziót kap. Iparági pletykák szerint ez akár a Glass végét is jelentheti – erre utal az is, hogy a Google Glass Explorer elnevezésű fejlesztést, amin belül a szemüvegen futtatható dolgokat fejlesztették és vizsgálták, teljesen bezárják. Igaz, a közlemény azt mondja, hogy minden más fejlesztés megy tovább. Egyes szakértők szerint a Google Glass jelenlegi formájában egészen biztosan nem fog megjelenni soha. A félkész terméket 1500 dollár körüli áron megvásárlók közül sokan arról számoltak be, hogy folyamatosan úgy érezték, a szemüveg zavarta a körülöttük állókat.

12 ÉV UTÁN MEGLETT EGY ELTŰNT ŰRSZONDA

Szinte biztos, hogy megtalálták az Európai Űrügynökség által indított Beagle–2 nevű marsi landolóegységet, ami 2003-ban tűnt el. A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) keringő szondájának HiRise nevű kamerájával készült képein az látszik, hogy a Beagle–2 biztonságosan eljutott a felszínre, csak nem nyílt ki rendesen. A felvételek nem túl jó minőségűek, de a NASA-nál biztosak benne, hogy az eltűnt szondát látjuk, napelemeivel együtt.

Found: Mars Orbiter Locates Beagle 2 Lander

MUHAMMAD ALI INTENZÍVRE KERÜLT

Újra kórházba került Muhammad Ali, a valaha élt legnagyobb bokszoló. A 73 éves amerikai hivatalosan húgyúti fertőzés miatt volt rosszul, de állítólag nem tudták felébreszteni, ezért vitték intenzívre.