Íme a nap 6 legfontosabb híre

2015.04.30. 21:13

TELJES A KÁOSZ HALÁLBÜNTETÉSÜGYBEN

Mi is nehezen tudjuk követni, de valami olyasmi a helyzet, hogy Orbán pusztán gumicsontnak dobta be a témát, mert tudja, hogy népszerű: hogy a kormány nem tervez törvénymódosítást. Előtte a KDNP elhatárolódott, Lázár bejelentette, hogy lesz vita, az e u r ó p a i  p o l i t i k u s o k pedig jól kiakadtak.

HÁROM ÉV HOMOFÓB TÁMADÁSÉRT

Ha ma csak egyetlen, minden ízében borzalmas magyar történetet akar elolvasni, akkor ne keressen tovább: ennél pokolibbat nem talál.

MEGÚJULT AZ INDEX SPORTROVATA

Megváltozik a dizájn, a fókusz, az elérés és a név. A Sport Géza domainből visszataláltunk anyánkhoz, az Indexhez, így az Index sportrovata az Index sportrovataként működik tovább. Emiatt az url-be sem sportgezat kell beírni, hanem az anyagainkat az Index/sport alatt találja.

BEADTÁK A KONVERGENCIAPROGRAMOT

A kormány csütörtökön benyújtotta a 2015-2018-ra vonatkozó magyar konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak, ezzel párhuzamosan elküldték a nemzeti reformprogramot is Brüsszelnek.

Mint azt már korábban Varga Mihály elmondta, a korábban 2,5 százalékra várt 2015-ös gazdasági növekedés helyett 3,1 százalékos bővülést várnak, és 2016-ban is 2,5 százalékos lesz a növekedés a kormány tervei szerint. Korábban 2016-ra 2,1 százalékos növekedést jósoltak. 2017-ben 3,1, 2018-ban 2,9 százalékos GDP bővüléssel számolnak.

RÁKKELTŐ ANYAGOK MIATT KÖVETELIK A MONSANTO TERMÉKEINEK BETILTÁSÁT

Orvosok, tudósok és környezetvédők követelik Argentínában és Latin-Amerika más országaiban, hogy tiltsák be a Monsanto glifoszfát-tartalmú termékeit. A tiltakozás legújabb hullámában több mint harmincezer orvos és szakember csatlakozott a kezdeményezéshez, arra kérve az argentin kormányt, hogy a rákkeltő hatásuk miatt vonják vissza a termékek használati engedélyét.

Argentin kutatók szerint a glifoszfát spontán abortuszokkal, születési rendellenességekkel, bőrbetegségekkel, légzési és idegrendszeri betegségekkel is összefüggésbe hozható.

ELKÉSZÜLT AZ ELSŐ MALÁRIAVAKCINA

Az utolsó tesztek is sikeresek voltak, ezért a világ első malária elleni védőoltása idén októberben kapható lesz a világ gyógyszertáraiban. A szerrel több millió életet menthetnek meg a betegségtől, ami halálos kimenetelű is lehet. A vakcina fiatal afrikai gyermekek körében az oltás után négy évvel is kifejti a hatását, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy klinikai és súlyos maláriás esetekben egyaránt hatásos.